Γεμάτο το πινάκιο του δικαστηρίου με υποθέσεις διακινητών μεταναστών!

0
226

Ιδιαίτερη επιβάρυνση, πολλές φορές φέρνοντας το στα όρια του, δέχεται το δικαστικό σύστημα από τις πάμπολλες υποθέσεις διακινητών μεταναστών που συλλαμβάνονται και δικάζονται σχεδόν σε καθημερινή βάση, καθυστερώντας με το πλήθος τους όλες τις υπόλοιπες υποθέσεις! Αυτό επισήμανε με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο δικηγόρος Καβάλας Γιώργος Φιλόσογλου εξηγώντας πως ένα ολόκληρο σύστημα, διωκτικών, εισαγγελικών, ανακριτικών και δικαστικών αρχών ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με τέτοιες υποθέσεις!

«Αφορμή για την ανάρτηση μου στάθηκε τα γεγονότα των ημερών, ύπαρξή του, η επέκταση του και όλα τα σχετικά. Εγώ προσωπικά είμαι υπέρ της ύπαρξης και της επέκτασης του φράχτη και για λόγους εθνικούς και για λόγους δημόσιας ασφαλείας. Όμως υπάρχει κάτι ακόμα, που αναφέρω στην ανάρτηση μου, γιατί ο κόσμος αυτός που δεν έχει τριβή με τα δικαστήρια δεν μπορεί να κατανοήσει κάποια πράγματα. Διαβάζει στα μέσα ενημέρωσης για συλλήψεις, ακόμα και για θανατηφόρα τροχαία διακινητών που μεταφέρουν μετανάστες στην προσπάθεια τους να αποφύγουν τη σύλληψη και όλα τα σχετικά. Πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει και σε δικαστικό επίπεδο διότι πολλές δικάσιμοι όπως παράδειγμα τη βδομάδα που μας έρχεται 4 και 5 Απριλίου συνεδριάζει το μονομελές εφετείο κακουργημάτων στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγονται σχεδόν όλες οι περιπτώσεις παράνομης μεταφοράς και προώθησης στη χώρα κ.ο.κ. όλα αυτά τα αδικήματα τα οποία τυποποιούνται σε ειδικούς ποινικούς νόμους και μάλιστα 01/04/2023 δημοσιεύτηκε ο νέος νόμος περί μετανάστευσης, ο 5038/23 ο οποίος και αυστηροποιεί το πλαίσιο των ποινών».

«Εδώ έχουμε μία δικάσιμο με 64 υποθέσεις, έτρεξα για να δω σε τι νούμερο είναι η υπόθεση μου, το λέω έτσι απλά και διαπίστωσα για μία ακόμη φορά αυτό που όχι μόνο εγώ αλλά και όλοι οι συνάδελφοι μου παρατηρούν, τον τεράστιο αριθμό περιπτώσεων κατηγορουμένων οι οποίοι είναι σχεδόν όλοι αλλοδαποί για τέτοια αδικήματα. Αυτοί οι άνθρωποι συλλαμβάνονται, οδηγούνται στον εισαγγελέα, ασκείται ποινική δίωξη, πηγαίνουν στον ανακριτή, κρίνονται προσωρινά κρατούμενοι και από κει και πέρα απασχολείται ένα σύστημα δικαστικό για το εάν θα παραταθεί η προσωρινή κράτηση πέραν των 6 μηνών, του 1 έτους και έως ότου να δικαστεί σε πρώτο βαθμό».

«Με ενοχλεί ότι πολλές φορές στην Ελλάδα δεν υπολογίζουμε ακριβώς τα κόστη για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, σκεφτείτε πόσες εργατοώρες δαπανώνται από τις διωκτικές αρχές αντλώντας πληροφορίες και ούτω καθεξής προκειμένου να εντοπίσουν διακινητές, είναι εργατοώρες που πληρώνει ο φορολογούμενος. Τον εξοπλισμό τον οποίον πρέπει να διαθέτει η διωκτική αρχή για να προβεί στη σύλληψη, σε όλο αυτό το σχέδιο που βαίνει προς την σύλληψη. Από κει και πέρα έχουμε την κράτηση τους  στα κρατητήρια στην αστυνομία, την μεταγωγή τους στον εισαγγελέα. Όλα αυτά είναι εργατοώρες για τις εισαγγελικές, για τις ανακριτικές, για τις διωκτικές και δικαστικές αρχές, για τους μάρτυρες αστυνομικούς οι οποίοι θα χρειαστεί να μεταβούν στο ακροατήριο και να καταθέσουμε αυτά τα οποία έχουνε να πουν κ.ο.κ. Τον εγκλεισμό τους εκ των υστέρων στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων για να εκτίσουν την ποινή που είχε επιβληθεί πρωτόδικα και η οποία ενδεχομένως θα παραμείνει και σε δεύτερο βαθμό ή θα μειωθεί λίγο και η κράτηση στα σωφρονιστικά καταστήματα η οποία και αυτή συνεπάγεται ένα κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο.

«Άρα λοιπόν έρχομαι και λέω εγώ ότι οι λόγοι είναι πολλοί και σημαντικοί είναι αυτό που είπαμε οι λόγοι εθνικής ασφάλειας και δημόσιας τάξης αλλά από εκεί και πέρα υπάρχουν και άλλες παράμετροι και βέβαια το φόρτωμα των πινακίων στα δικαστήρια. Μιλάμε για 64 υποθέσεις για κακουργήματα και ποινές καθείρξεως, και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν δικηγόρο, επειδή όμως στα κακουργήματα είναι υποχρεωτική η παρουσία δικηγόρου προς υπεράσπιση των κατηγορουμένων, ορίζει το δικαστήριο αυτό που λέμε αυτεπαγγέλτως από την υπηρεσία ας το πούμε έτσι ή από τους δικηγόρους της Κομοτηνής που βρίσκονται εκεί και με μία σειρά αυτός ο δικηγόρος πρέπει να πάρει τη δικογραφία, να τη μελετήσει στοιχειωδώς γιατί ο άνθρωπος είναι δικηγόρος, να κάνει κάποια συνομιλία με τον εντολέα του, με διερμηνέα ποιον; Γιατί άλλος είναι από το Ιράκ, άλλος είναι Πακιστανός κτλ, είναι ένα τεράστιο θέμα. Δεν δικάζονται πολλές φορές οι υποθέσεις οι δικές μας οι οποίες δεν έχουν σχέση με αυτά τα αδικήματα και πηγαίνουν όλο πιο πίσω και επιβαρύνεται το σύστημα. Από την άλλη δε μπορεί να μη τις βάλει ο εισαγγελέας τις υποθέσεις στο πινάκιο γιατί υπάρχει ένα ανώτατο όριο χρονικό προσωρινής κράτησης, πρέπει να δικαστεί γρήγορα σχετικά η υπόθεση, κατά κανόνα είναι απλές υποθέσεις εκτός αν έχουμε περιπτώσεις όπου είναι πάρα πολλοί οι μεταφερόμενοι και έχει προκύψει κίνδυνος για τη ζωή τους ή έχει επισυμβεί κάτι μοιραίο, γιατί στο παρελθόν είχαμε και πολύνεκρα δυστυχήματα».

«Με την κατάσταση αυτή επιβαρύνεται σημαντικά και το σωφρονιστικό σύστημα όχι μόνο με την έννοια ότι φιλοξενεί πάρα πολλούς καταδικασμένους σε πρώτο βαθμό ή και τελεσιδίκως αλλά η φιλοξενία αυτή συνεπάγεται και ένα επιπλέον κόστος, η σίτιση, η φύλαξη, το επιπλέον προσωπικό, όλο αυτό το κομμάτι. Οι ποινες που επιβάλλονται είναι μεγάλες, έχει να κάνει και με το πόσα άτομα μετέφερε ο διακινητής, οι διακινητές κατά κανόνα δε θα μιλήσουν καθόλου. Υπάρχουν περιπτώσεις που σε μία δικάσιμο μπορεί να πέσουν και αιώνες καθείρξεων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ