Ελλείψεις εστιών και Airbnb βάζουν “φωτιά” στις τιμές φοιτητικών ενοικίων

0
296

Αυξάνονται οι μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης ανά την Ελλάδα, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε σχέση με την περσινή χρονιά να είναι σε περιοχές με τουρισμό αναφέρει σε ρεπορτάζ – έρευνα για το news247 ο Γιώργος Αλεξάκης. Όπως σημειώνει στα ύψη κινούνται και φέτος οι τιμές των φοιτητικών κατοικιών, την ώρα που πολλοί γονείς αναζητούν μαζί με τα παιδιά τους, που μόλις “κλείδωσαν” θέση στα Πανεπιστήμια με την ανακοίνωση των βάσεων, στέγη για την εκκίνηση του μαγικού ταξιδιού της φοιτητικής ζωής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, με βάση εκτιμήσεις της αγοράς, σημαντική αύξηση στα ενοίκια των φοιτητικών κατοικιών καταγράφεται στις μεγαλύτερες φοιτητουπόλεις της Ελλάδας, με τη μέση άνοδο των ζητούμενων μέσων τιμών να φτάνει το 10% σε σχέση με πέρσι και τη μέση τιμή ενοικίου μια φοιτητικής κατοικίας να ανέρχεται στα 9,1€/τ.μ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον SPI, τον δείκτη τιμών του Spitogatos καταγράφηκε αύξηση κατά 9% στις μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών σε σχέση με την περσινή χρονιά, τόσο σε Αθήνα όσο και σε Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα, τα πρώτα στοιχεία των αναζητήσεων δείχνουν ότι σημαντικός παράγοντας επιλογής φοιτητικής κατοικίας είναι η επίπλωση, ο όροφος καθώς και ο αριθμός των υπνοδωματίων.

Οι νέες τάσεις

Πλέον, βέβαια, σε πολλές φοιτητουπόλεις, υπάρχει η τάση για διάθεση προς ενοικίαση επιπλωμένων διαμερισμάτων στους φοιτητές, απαλλάσσοντάς τους έτσι, από μια σειρά διαδικασιών για την οργάνωση νοικοκυριού. Ωστόσο αυτά, ανά τετραγωνικό κοστίζουν περισσότερο. Είναι ενδεικτικό ότι διαμέρισμα 50 τετραγωνικών, πλήρως επιπλωμένο, και άρτι ανακαινισμένο, στην παραλία Θεσσαλονίκης, πέριξ του Μακεδονία Παλλάς, σε πολύ καλή περιοχή, μόλις 10 λεπτά περπάτημα από το ΑΠΘ, κοστολογείται στα 700 ευρώ.

Παράλληλα, “ξεφυτρώνουν” συγκροτήματα διαμερισμάτων, με δυάρια γκαρσονιέρες, κάτι σαν “ιδιωτικές εστίες”, για την εξυπηρέτηση των φοιτητών. Έτσι, έρχεται η αγορά να καλύψει μέρος των ελλείψεων σε φοιτητικές εστίες, που είναι μεγάλες, εδώ και χρόνια.

Σημειώνεται, ότι μόλις το ⅓, κατ΄εκτίμηση, των αιτήσεων, (που “πατούν” σε οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια), καλύπτονται από τις σημερινές θέσεις σε εστίες. Αυτές, δε, πρέπει να σημειωθεί, ότι είναι “γερασμένες” και σε πολλές περιπτώσεις, με ευθύνη, σε κάποιες περιπτώσεις και των φοιτητών, αλλά κυρίως, των αρχών, βρίσκονται σε προβληματική κατάσταση. Παρά, δε, το πρόγραμμα ΣΔΙΤ για εστίες, που τρέχει, ο ορίζοντας δεν είναι ευοίωνος και έτσι η χώρα θα απέχει και στο μέλλον από το επίπεδο άλλων προηγμένων εκπαιδευτικά χωρών, που μπορούν να διασφαλίσουν θέσεις σε εστίες, τουλάχιστον, σε πρωτοετείς φοιτητές. Η περίπτωση της Καβάλας άλλωστε είναι η πλέον χαρακτηριστική, με παλιές και «ταλαιπωρημένες» εστίες, ανεπαρκείς για τον αριθμό των φοιτητών και μία διαρκή συζήτηση για το ποιο κτίριο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, να μένει στην θεωρία, ελλείψει τολμηρών πρωτοβουλιών.

Η εικόνα στην Καβάλα και την ΑΜΘ

Είναι γεγονός πως η Καβάλα παρά το γεγονός ότι είχε έκρηξη στις τιμές ενοικίων προοδευτικά μέσα στην προηγούμενη 5ετία  κυρίως λόγω της ξέφρενης πορείας του Airbnbn στην πόλη, απέχει παρασάγγας να χαρακτηριστεί ως… ανταγωνιστής των Αθηνών ή των Χανίων και της Κέρκυρας, περιοχών απλησίαστων στην ίδια λίστα- αλλά παρόλα αυτά είναι πολύ μακριά από την προ- covid πραγματικότητα, αφού πανελλαδικά σε σχέση με το 2019, εποχή πριν την πανδημία της νόσου Covid-19, η μέση τιμή ενοικίασης κατοικίας το 2023 σημείωσε άνοδο της τάξεως του 15,16%.

Συγκεκριμένα για την Καβάλα η μέση τιμή ενοικίασης ανά τ.μ. διαμορφώνεται στα 6.8 ευρώ με την ετήσια μεταβολή μόνο για το 2023 να φτάνει το 7%! Για ένα στούντιο ένας φοιτητής στην Καβάλα θα πληρώσει κατά μέσο όρο 279 ευρώ ενώ για ένα διαμέρισμα έως 65 τετραγωνικά θα πληρώσει περί τα 302 ευρώ.

Έκρηξη τιμών εντοπίζουμε στο Διδυμότειχο με ετήσια μεταβολή 30%(!) και το τ.μ. να φτάνει στα 5.8 ευρώ. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι πρόκειται για μια από τις φθηνότερες φοιτητουπόλεις με πρώτη τη Λαμία με 5.5 ευρώ ανά τ.μ. και την Καστοριά – Φλώρινα επίσης με 5.8 ευρώ ανά τ.μ.

Στην Αθήνα φτάνει στο 10,8€ ανά τ.μ. η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας ενώ στη Θεσσαλονίκη (με αύξηση 9%) κυμαίνεται στα 9,2€/τ.μ. Οι ακριβότερες περιοχές της χώρας είναι η Κέρκυρα με 14.1 ευρώ ανά τ.μ., το Ρέθυμνο με 10.6 ανά τ.μ. και τα Χανιά – Ρόδος με 10.0 ευρώ ανά τ.μ., όλες με εκρηκτικούς ρυθμούς ετήσιας μεταβολής λόγω του φαινομένου των Airbnb.

Στην υπόλοιπη περιφέρεια ΑΜΘ, πέραν του Διδυμοτείχου, η Αλεξανδρούπολη είναι η ακριβότερη φοιτητούπολη σε απόλυτους αριθμούς με 8 ευρώ ανά τ.μ., ετήσια μεταβολή στο 5% και 350 ευρώ κατά μέσο όρο για ένα διαμέρισμα έως 65 τ.μ. Ακολουθεί η Ξάνθη με 6.9 ευρώ ανά τ.μ., ετήσια μεταβολή στο 3% και επίσης 350 ευρώ κατά μέσο όρο για ένα διαμέρισμα έως 65 τ.μ. Πολύ κοντά στην Ξάνθη βρίσκουμε και την Κομοτηνή με 6.8 ευρώ ανά τ.μ., ετήσια μεταβολή στο 5%, και 300 ευρώ κατά μέσο όρο για ένα διαμέρισμα έως 65 τ.μ. Τέλος η Ορεστιάδα είναι η μόνη πόλη της ΑΜΘ με κάμψη στην ετήσια μεταβολή αφού βρίσκεται στο -8%, με 6.3 ευρώ ανά τ.μ. και 240 ευρώ κατά μέσο όρο για ένα διαμέρισμα έως 65 τ.μ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ