Δραματικές ελλείψεις σε όλα τα νοσοκομεία της Β. Ελλάδος, οριακή λειτουργία για τα νοσοκομεία της ΑΜΘ

0
237

Σοβαρές ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό αλλά και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό σε 29 νοσοκομεία και 32 Κέντρα Υγείας της Βόρειας Ελλάδας καταγγέλλει σε μεγάλη έρευνα της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), ενόψει της Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η έκθεση αυτή παρουσιάζεται από την εφημερίδα «Το Ποντίκι» και έχει αναλυτική αποτύπωση της κατάστασης και για τα Νοσοκομεία της ΑΜΘ αλλά και τα Κ.Υ. σε Ελευθερούπολη και Χρυσούπολης.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «Οι αναμονές σε χειρουργεία φτάνουν έως τα 2 χρόνια ενώ πανάκριβο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, που αγοράστηκε με τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη ή από δωρεές στα χρόνια της πανδημίας, μένει αναξιοποίητος ή υπολειτουργεί γιατί δεν υπάρχουν ακτινοδιαγνώστες γιατροί και τεχνολόγοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που έγινε σε συνολικά 61 δομές υγείας της Β. Ελλάδας, το προσωπικό δεν κατάφερε να πάρει κανονική άδεια το καλοκαίρι λόγω των σοβαρών ελλείψεων. Το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων.

Τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της ΑΜΘ

  1. ΚΑΒΑΛΑ: Ελλείψεις Νοσηλευτικού Προσωπικού με ακάλυπτες πάνω από το 50% των οργανικών θέσεων, στο Παραϊατρικό προσωπικό ακάλυπτες τα 65% των οργανικών θέσεων. Στο Ιατρικό προσωπικό η έλλειψη είναι πάνω του 35% των οργανικών θέσεων και το υπόλοιπο προσωπικό 35 με 40% των οργανικών θέσεων. Δεν υπάρχει Διοικητικό συμβούλιο από το Φεβρουάριο του 2023,λόγω ελλείψεων μελών.

2.ΔΡΑΜΑ: Αυτή τη στιγμή σε μια Παθολογική κλινική που έχει αναπτυγμένες 52 κλίνες εργάζονται 2 γιατροί μόνιμοι και ένας ακόμη ο οποίος είναι σε διαδικασία συνταξιοδότησης. Αυτό σημαίνει μεγάλη έλλειψη Παθολόγων και καλύπτεται με μετακίνηση ανά 15 ημέρες από άλλα Νοσοκομεία. Το ίδιο συμβαίνει και στη ΜΕΘ που υπάρχουν 2 γιατροί και μετακινείται η Διευθύντρια από τη ΜΕΘ της Καβάλας. Υπάρχει μόνο ένας Ουρολόγος και ένας Οφθαλμίατρος.

  1. ΞΑΝΘΗ: Μεγάλη έλλειψη Ιατρικού προσωπικού γι’ αυτό είναι κλειστή η ΜΕΘ πάνω από δύο χρόνια. Η Παθολογική κλινική καλύπτεται μόνο με 3 γιατρούς μόνιμους. Η Ουρολογική Κλινική είναι με 3 γιατρούς και υπολειτουργεί επίσης.

4.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: Το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει είναι η έλλειψη Νοσηλευτικού προσωπικού σε σημείο που οι επικουρικοί και ΟΑΕΔ είναι περισσότεροι από τους μόνιμους (πάνω από 100 άτομα). Αν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις τους θα σταματήσει η λειτουργία του Νοσοκομείου.

5.ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ: Υπάρχει τεράστια υποστελέχωση σε όλες τις ειδικότητες και σύμφωνα με τις κλίνες που είναι 130, έπρεπε να εργάζονται 180 εργαζόμενοι και αυτή τη στιγμή εργάζονται 125. Τα οφειλόμενα repo ξεπερνούν τις 5.000.

  1. ΚΟΜΟΤΗΝΗ: Μεγάλο πρόβλημα με το κτιριακό, που είναι το πιο παλιό κτίριο στη Περιφέρεια και είναι επικίνδυνο. Περισσότεροι είναι οι Επικουρικοί και ΟΑΕΔ υπάλληλοι γι’ αυτό χρειάζεται επειγόντως ανανέωση των συμβάσεων τους.

Κ.Υ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗΣ: Το πρόβλημα είναι στις διακομιδές. Έφεραν υπαξιωματικούς ενόπλων δυνάμεων να εκπαιδευτούν και να δουλέψουν. Τους εκπαίδευσαν για 2 με 3 ώρες και άρχισαν να δουλεύουν. Το ΕΚΑΒ αρνήθηκε να αναλάβει την εκπαίδευσή τους.

Κ.Υ. ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ: Υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού κυρίως σε Ιατρικό και Παραϊατρικό Προσωπικό. Το ασθενοφόρο αυτό εξυπηρετεί και το Κ.Υ. Πρίνου. Έχουν ακτινολογικό τμήμα μόνο για ακτινογραφίες. Δεν υπάρχουν άλλα ιατρικά μηχανήματα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ