Αντίθετοι στα μεικτά πληρώματα των ΕΚΑΒ οι Ιατρικοί Σύλλογοι ΑΜΘ

0
381

Την άμεση στελέχωση του ΕΚΑΒ με επιπλέον προσωπικό ζητούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Αν. Μακεδονίας και Θράκης μετά την ψήφιση νομοσχεδίου που επιτρέπει τη διενέργεια διακομιδών ασθενών με το ΕΚΑΒ που θα στελεχώνονται από μικτά πληρώματα και την συνδρομή του πυροσβεστικού σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων και εργαζομένων στους ΟΤΑ. Θέση για το θέμα πήρε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας Αναστασία Αντωνίου.

«Ζητάμε στελέχωση του ΕΚΑΒ με εξειδικευμένο προσωπικό και να σταματήσει να ισχύει αυτό το νομοσχέδιο που καταλαβαίνουμε ότι έγινε για έκτακτους λόγους αλλά δεν πρέπει να πάρει χρονιότητα, γιατί καλούνται ιατρικοί σύλλογοι και γιατροί και νοσηλευτές των κέντρων υγείας να στελεχώσουν τα ασθενοφόρα των Κ.Υ. σε περίπτωση που ο οδηγός του ασθενοφόρου δεν είναι διασώστης αλλά είναι ένας απλός οπλίτης. Αυτό δεν πρέπει να ισχύσει ακόμη για πολλές εβδομάδες γιατί αποδυναμώνονται τα Κέντρα Υγείας αλλά και γιατί υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα στην διακομιδή πολυτραυματιών και ασθενών με ασθενοφόρο χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό για αυτή την δουλειά».

«Επειδή επιδιώκουμε και μία συνάντηση με την κυβέρνηση από Σεπτέμβρη θα καταλάβουν την ανάγκη να στελεχωθεί το ΕΚΑΒ όπως και τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας γιατί το ΕΣΥ ψυχοραγεί ουσιαστικά, μιλάμε για προσλήψεις στο ΕΣΥ και δεν ξέρουμε όμως ποιες είναι αυτές οι προσλήψεις, μιλάμε για ενίσχυση των δομών υγείας με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, με ανακαίνιση στα κτίρια, έμψυχο δυναμικό χρειάζεται η χώρα στο χώρο της υγείας, θέλουμε γιατρούς και νοσηλευτές γιατί γιατροί παραιτούνται μαζικά σε όλη τη χώρα. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι αυξάνεται πάρα πολύ ο πληθυσμός και οι συνάδελφοι καλούνται να αντιμετωπίσουν πάρα πολλούς ασθενείς, σε εξοντωτικούς ρυθμούς και μάλιστα εντεταλμένες αποσπάσεις και στα όμορα νοσοκομεία τα οποία είναι υποστελεχωμένα δραματικά».

Αντίστοιχη στάση κρατούν άλλωστε και οι Στρατιωτικοί της Ξάνθης, με την Ένωση Στρατιωτικών Π.Ε. Ξάνθης να γνωστοποιεί σχετική επιστολή της στον ΥΕΘΑ. Η επιστολή τους προς τον ΥΠΕΘΑ αναφέρει:

«Κύριε Υπουργέ.

Με το (β) σχετικό έγγραφό μας, το οποίο κατέστη ερώτηση του ΚΚΕ [(γ) όμοιο], διαμαρτυρηθήκαμε εντόνως για την (α) σχετική ΠΝΠ, η οποία περιβλήθηκε με ισχύ του (δ) όμοιου νόμου, σύμφωνα με την οποία διατίθενται στρατιωτικοί ως οδηγοί ασθενοφόρων στις δομές του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), ζητώντας σας να την καταργήσετε άμεσα.

Η αντίδραση της Ένωσής μας δεν άφησε ασυγκίνητη την κοινή γνώμη, όταν ζητήθηκε από πλήθος μέσων μαζικής ενημέρωσης η παρέμβαση του Προέδρου του σωματείου μας, ώστε να ακουστεί δημοσίως η άποψη των στρατιωτικών και η αντίθεσή τους. Ίδιες διαμαρτυρίες ακούστηκαν και προβλήθηκαν και από εκπροσώπους εργαζομένων του ΕΚΑΒ, ζητώντας και οι ίδιοι την απόσυρση όλων αυτών των σχεδιασμών, περί διάθεσης άσχετου με το αντικείμενο προσωπικού τωνΈνωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης – έτος ίδρυσης 2016 Ενόπλων Δυνάμεων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ωστόσο εσείς, με την (ε) σχετική απάντησή σας, προκειμένου να υπερασπιστείτε την απόφαση της κυβέρνησης και να καταλαγιάσετε κάπως την αντίδραση των στρατιωτικών, ανακοινώσατε ότι η ανάληψη καθηκόντων οδηγού ασθενοφόρων θα λαμβάνει χώρα μετά την ολοκλήρωση της βασικής εκπαίδευσής τους παροχής πρώτων βοηθειών

 

Από τα παραπάνω λοιπόν, προέκυψαν τα εξής ερωτήματα που συζητούνται στις Μονάδες:

α. Για ποιο λόγο, προσωπικό που πρόκειται να αναλάβει αποκλειστικά και μόνο καθήκοντα οδηγού, υπόκειται στην εκπαίδευση παροχής πρώτων βοηθειών; Η οδήγηση και παροχή πρώτων βοηθειών πληρώματος ασθενοφόρου, περιλαμβάνονται ή όχι στα καθήκοντα του διασώστη; Αν, ναι, γιατί επιμένετε σε μια τέτοια απόφαση, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία για τις ζωές συνανθρώπων μας;

β. Τί είδους εκπαίδευση είναι αυτή; Από ποιον παρέχεται, τί περιλαμβάνει και ποιο είναι το αναλυτικό πρόγραμμα της εκπαίδευσης αυτής; Τί βεβαίωση ή πτυχίο δίδεται; Από ποιον είναι αναγνωρισμένο;

Κύριε Υπουργέ.

Προσφάτως αναγνώσαμε στο διαδίκτυο συνέντευξη του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, σύμφωνα με την οποία συνάδελφοί μας του ΠΝ αρνήθηκαν να αναλάβουν τα καθήκοντα του οδηγού ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ, καθόσον δεν γνωρίζουν το αντικείμενο και νιώθουν ανασφαλείς!

Από τη θέση που βρισκόμαστε, γνωρίζουμε ότι οι εν λόγω εκπαιδεύσεις στις πρώτες βοήθειες που προσφέρονται στους υπό διάθεση στρατιωτικούς, αφορούν σε ελάχιστες ώρες, οι οποίες επ’ ουδενί δεν καλύπτουν ακόμα και τα βασικότερα σημεία παροχής πρώτων βοηθειών.

Κατόπιν των παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη καταγγελίες που περιήλθαν στην Ένωσή μας και αφορούν στη διάθεση στρατιωτικών στο ΕΚΑΒ, όταν μάλιστα υπηρετούν σε νευραλγικές Μονάδες Καυσίμων και Πυρομαχικών και οι Μονάδες τους «ματώνουν» στην αποψίλωση της βλάστησης στο πλαίσιο της αντιπυρικής προστασίας κρίσιμων, πυροσβεστικού ενδιαφέροντος εγκαταστάσεων, διαμαρτυρόμαστε για άλλη μία φορά εντόνως, ζητώντας σας να αποσύρετε και να ματαιώσετε άμεσα τη διάθεση στρατιωτικού προσωπικού στο ΕΚΑΒ. Βρισκόμαστε στη διάθεσή σας για παροχή κάθε πληροφορίας και διευκρίνισης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ