«Το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας πλέον θα απαρτίζεται στην επόμενη δημοτική περίοδο από 35 μέλη»

0
207

Όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζεται να ξέρει όχι μόνο ένας υποψήφιος αλλά και ένας εκλογέας, δημότης εν προκειμένω του Δήμου Καβάλας σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές και το πλαίσιο που τις διέπουν ανέλυσε μιλώντας στον Alpha Radio ο νομικός Νίκος Σιδηρόπουλος. Ανέφερε λεπτομέρειες για τους νόμους που αφορούν τις εκλογές όπως της απλής αναλογικής, πόσους συμβούλους εκλέγει η κάθε δημοτική ενότητα ενώ ανέφερε και ποια είναι τα «απαγορευτικά» για την συμμετοχή κάποιου στα ψηφοδέλτια της αυτοδιοίκησης.

Το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας πλέον θα απαρτίζεται στην επόμενη δημοτική περίοδο από 35 μέλη

«Η βάση προσδιορισμού των υποψηφίων είναι η απογραφή του 2021, έχουμε ένα νέο νόμο περί της διενέργιας των αυτοδιοικητικών εκλογών, είναι ο 4804 του 2021, στον οποίον ήδη έχουν επέλθει και κάποιες τροποποιήσεις. Στον Δήμο Καβάλας που έχει 63.000 περίπου κατοίκους, χωρίζεται σε δημοτικές ενότητες, σύμφωνα με τον καινούργιο νόμο το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας πλέον θα απαρτίζεται στην επόμενη δημοτική περίοδο από 35 μέλη, μειώνονται οι σύμβουλοι. Μειώσεις έχουν επέλθει και στα συμβούλια των κοινοτήτων, δεκαπενταμελές με βάση τον πληθυσμό πάντα διατηρείται το συμβούλιο της Δημοτικής κοινότητας Καβάλας, εκεί που είχαμε 7μελή γίνονται 5μελή. Καρβάλη, Αμυγδαλεώνα, Ζυγός, και Κρηνίδες θα έχουν 5μελή συμβούλια, Κρυονέρι, Λυδία, Πολύστυλο, Φίλιπποι 3μελή συμβούλια και έχουμε προέδρους κοινοτήτων στα μικρά χωριά του δήμου όπως Λημνιά, Χαλκερό, Κορυφές, Παλιά Καβάλα».

Από την πρώτη Κυριακή υπάρχει η δυνατότητα ο επιτυχών συνδυασμός με 43% και μία ψήφο να κερδίσει τον δήμο

«Εκτός από τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων που γίνονται 35, επίσης είναι και το πλαφόν 3% συν το πλειοψηφικό σύστημα που από την πρώτη Κυριακή υπάρχει η δυνατότητα ο επιτυχών συνδυασμός με 43% και μία ψήφο να κερδίσει τον δήμο. Πιστεύω ότι είναι ενίσχυση του πλειοψηφικού συστήματος η φιλοσοφία του νέου νόμου, βέβαια αντίστοιχα το αντεπιχείρημα μπορεί να είναι το εξής ότι πλέον οι δημοτικοί σύμβουλοι ενδυναμώνονται, γιατί κάθε δημοτικός σύμβουλος κουβαλά έναν αριθμό σταυρών πάνω στις πλάτες του και έχει έναν διαφορετικό λόγο ενδεχομένως στο δημοτικό συμβούλιο».

Το αναλογικό σύστημα ουσιαστικά δεν εφαρμόστηκε ποτέ στην πράξη

«Ουσιαστικά ο νόμος 4555 του 2018 που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση προέβλεπε και εφαρμόστηκε αυτό ένα αναλογικό σύστημα, εφαρμόστηκε εννοώ κατά την συγκρότηση των δημοτικών συμβουλίων και δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Ένα αναλογικό σύστημα ουσιαστικά δεν εφαρμόστηκε ποτέ στην πράξη, γιατί οι νόμοι που ακολούθησαν μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2019, δηλαδή να το δούμε χρονικά να συνεννοηθούμε λίγο, έχουμε τις εθνικές εκλογές 7 Ιουλίου του 2019, αλλαγή κυβέρνησης και αμέσως πριν τη συγκρότηση των δημοτικών συμβουλίων και των επιτροπών και των νομικών προσώπων και λοιπά που γινόταν 1η Σεπτεμβρίου, επήλθε νομοθετική τροποποίηση, ο λεγόμενος νόμος Θεοδωρικάκου, όπου εκεί ουσιαστικά μεταφέρθηκαν αρμοδιότητες στην οικονομική επιτροπή και στην επιτροπή ποιότητας ζωής από το δημοτικό συμβούλιο και αναδιαρθρώθηκε η συγκρότηση των επιτροπών αυτών με βάση του ποιος συνδυασμός έχει κερδίσει τον εκάστοτε δήμο. Για αυτό το λόγο υπήρξε προσφυγή από δύο δημοτικούς συμβούλους του δήμου Βεροίας στο ΣτΕ και έτσι εκδόθηκε η τελευταία απόφαση της 2ας Δεκεμβρίου του 2022 του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ακριβώς αυτές τις νομοθετικές τροποποιήσεις αντισυνταγματικές».

Το να ερχόμαστε μετά και να αλλάζουμε κάτι δημιουργεί θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης

«Εμείς κάθε φορά που πάμε να ψηφίσουμε έχουμε στο μυαλό μας ένα συγκεκριμένο νόμο βάσει του οποίου θα βγει το αποτέλεσμα της κάλπης και αντίστοιχα έχουμε στο μυαλό μας ο κάθε εκλογέας ακριβώς πως θα ασκούνται οι αρμοδιότητες εκείνη τη στιγμή με βάση το νόμο που ισχύει τη στιγμή που ψηφίζει τώρα. Το να ερχόμαστε μετά και να αλλάζουμε κάτι δημιουργεί θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης και μία αντίφαση με ότι είχαμε στο μυαλό μας. Δηλαδή λέμε ότι θα δημιουργούσε πολλές δυσλειτουργίες πλην όμως ποτέ δεν εφαρμόστηκε στην πράξη διότι φανταστείτε στην πορεία του χρόνου το πώς και η αντιπολίτευση που να λέει συνέχεια όχι που θα κατέληγε. Δηλαδή κάποια στιγμή θεωρώ ότι θα υπήρχε μία εναρμόνιση των βουλήσεων των δημοτικών συμβουλίων σε κάποιες συγκεκριμένες καίριες καθημερινές αποφάσεις που έτσι και αλλιώς -αυτό δείχνει η πολιτική ιστορία από τη μεταπολίτευση και μετά- οι περισσότερες αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων είναι ομόφωνες».

Οι προϋποθέσεις στον αριθμό των υποψηφίων

«Θα πρέπει σίγουρα να καταλαμβάνει ένας συνδυασμός τις έδρες του δημοτικού συμβούλου, για παράδειγμα στην Καβάλα 35 και θα πρέπει –γιατί έχει καταργηθεί αυτό πού ίσχυε το 2019- θα πρέπει ο συνδυασμός να καταλαμβάνει και το 60% των κοινοτήτων. Τώρα εδώ πέρα έτσι όπως είναι η διατύπωση του νόμου και εμένα μου δημιούργησε έναν προβληματισμό διότι είναι άλλο πράγμα οι σύμβουλοι και άλλο πράγμα οι κοινότητες, εννοώ οι κοινότητες είτε είναι με συμβούλια είτε είναι μονομελή πρόεδροι, όπως τα μικρά χωριά μας,  τι εννοεί ακριβώς ο νομοθέτης το 60%. Θεωρώ –αν και θα βγει διευκρινιστική εγκύκλιος- θεωρώ ότι αναφέρεται στον απόλυτο αριθμό των κοινοτήτων. Δηλαδή για παράδειγμα στο δήμο Καβάλας έχουμε 13 κοινότητες και όταν λέμε 60% πάμε στις 8 κοινότητες. Τώρα κατά πόσο ένας συνδυασμός μπορεί να καταλάβει με έναν υποψήφιο ή δύο έστω τα μικρά χωριά και να βγει να πει ότι αξιόπιστα και εγώ διεκδικώ την ψήφο των δημοτών του Δήμου Καβάλας ενώ ας πούμε δεν κατεβάζει στην κοινότητα Καβάλας που είναι οι 15, υπάρχει θέμα. Άρα θεωρώ ότι αναφέρεται στον απόλυτο αριθμό, δηλαδή τουλάχιστον 8 κοινότητες, δηλαδή σε 8 δημοτικές κοινότητες να κατεβάσει υποψηφίους».

Απαραίτητο το 40% συμμετοχής των γυναικών

«Το μάξιμουμ του αριθμού είναι διαφορετικό, ο νόμος λέει συν 150%, το ταβάνι είναι συν 150%, δηλαδή 88 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και αν θα βάλουμε μέσα και όλες τις κοινότητες έτσι όπως μας λέει ο νόμος, πάμε 222 άτομα συν τον υποψήφιο δήμαρχο! Επίσης όπως μας λέει ο νόμος και αυτό ισχύει για τρίτη φορά είναι 40% συμμετοχή από κάθε φύλο, συνήθως το λέμε για τις γυναίκες βέβαια. Δεν γίνεται να υπάρχουν 35% γυναίκες και 60% άνδρες, πρέπει να είναι 40%. Άρα όσο πιο μεγάλο το νούμερο των υποψηφίων τόσο πιο δύσκολο είναι να μπορέσει να καλύψει αυτό το 40%, κυρίως των γυναικών».

Τα κωλύματα και τα ασυμβίβαστα για έναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο

«Στις υποψηφιότητες υπάρχουν τα κωλύματα και τα ασυμβίβαστα, τα κωλύματα τα ονομάζουμε έτσι όταν είναι να κατατεθεί ο συνδυασμός στο πρωτοδικείο, και ασυμβίβαστα γίνονται όταν είναι να ορκιστεί ο συνδυασμός. Αλλά ουσιαστικά είναι οι ίδιες απαγορευτικές προϋποθέσεις. Κάποια από αυτά είναι ότι δεν πρέπει να είναι δικαστικός λειτουργός, δεν πρέπει να είναι αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων ή των Σωμάτων Ασφαλείας κτλ. δε πρέπει να είναι θρησκευτικός λειτουργός, δεν πρέπει να είναι ο συμπαραστάτης του δημότη και για τα επόμενα τέσσερα έτη από τη λήξη της θητείας του, υπάρχει κώλυμα με διοικητές υποδιοικητές διευθύνοντες συμβούλους νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, εκτός αν είναι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, δηλαδή αν ένα νομικό πρόσωπο, σχολική επιτροπή για παράδειγμα έχει αιρετό πρόεδρο και είναι δημοτικός σύμβουλος τότε δεν έχει κώλυμα αλλά αν δεν είναι τότε έχει κώλυμα και θα πρέπει μέχρι 31/5 αυτός ο άνθρωπος να παραιτηθεί. Αυτά ισχύουν και για υποψηφίους δημάρχους αλλά και δημοτικούς συμβούλους. Επίσης δεν πρέπει να υπάρχει σύμβαση έργου, προμήθειας ή παροχής υπηρεσιών προς το δήμο άνω των 10.000 ευρώ, επίσης όσοι σκοπεύουν να εκλεγούν θα πρέπει να μην χρωστούν στο δήμο ή στα νομικά πρόσωπα του δήμου ή στη ΔΕΥΑ πόσα άνω των 300 ευρώ ή θα πρέπει να τα εξοφλήσουν ή θα πρέπει να ρυθμίσουν. Φέτος ψηφίζουν και τα παιδιά που έχουν γεννηθεί το έτος 2006 πλέον, όλα τα παιδιά που έχουν γεννηθεί το 2006 ακόμη και μετά τον Οκτώβριο, αντίστοιχα πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 χρονών ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος και τουλάχιστον 21 ετών ο δήμαρχος. Τέλος η Δ.Ε. Καβάλας θα έχει 29 συμβούλους και η Δ.Ε. Φιλίππων 6».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ