Να φτάσουμε το 2027 να έχουμε μία χώρα για την οποία θα είμαστε περήφανοι

0
322

Μόνο μέσα από μία δημιουργία νέου πλούτου μπορούμε να έχουμε καλύτερες πολιτικές στήριξης των ευάλωτων σημείωσε σε συνέντευξη του στον Alpha Radio και τη «ΝΕ» ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Άκης Σκέρτσος, από την Καβάλα συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό στην περιοδεία του σε Κεραμωτή, Θάσο και Δράμα. Ο ίδιος μίλησε για το διακύβευμα των εκλογών, την δυναμική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, τις προϋποθέσεις για περισσότερες και καλύτερες δουλειές, αλλά και το οικονομικό διεθνές περιβάλλον μέσα στο οποίο η Ελλάδα αναβαθμίζεται κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Βρέθηκε μία κυβέρνηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια που κατάφερε να κρατήσει σταθερό το τιμόνι

«Το μεγάλο διακύβευμα είναι η χώρα μας και όλοι μαζί οι πολίτες να πάμε μπροστά και να αλλάξουμε προς το καλύτερο τις ζωές μας. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Ελλάδα έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ τα προηγούμενα 12-13 χρόνια με κρίσεις χρέους, με μείωση εισοδήματος, με διεθνείς πρωτοφανείς κρίσεις όπως την πανδημία, την ενεργειακή κρίση, βρέθηκε όμως μία κυβέρνηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια που κατάφερε να κρατήσει σταθερό το τιμόνι και να βγάλει από τον κύκλο της ύφεσης, από τον κύκλο της ανέχειας τη χώρα. Έχουμε να κάνουμε πολλά βήματα ακόμα μπροστά, έχουμε να αλλάξουμε το κράτος, το ΕΣΥ, το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να συνεχίσουμε να έχουμε μία δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας με περισσότερες εταιρείες που φέρνουν περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας και κυρίως καλύτερους μισθούς. Όλα αυτά για να γίνουν χρειάζονται μία αυτοδύναμη κυβέρνηση, μία σταθερή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, ένα πρωθυπουργό με τα χαρακτηριστικά του κ. Μητσοτάκη που αν μου επιτρέπεται είναι ένα νέο υπόδειγμα πολιτικού. Οραματιστής και ταυτόχρονα ρεαλιστής, που δεν κρύβει τα λόγια του, λέει αλήθεια, αναλαμβάνει λάθη όποτε συμβαίνουν αυτά γιατί συμβαίνουν πάντα και λάθη στην διακυβέρνηση, μιλάει τη γλώσσα της ειλικρίνειας, και μας δείχνει το δρόμο για το πώς η Ελλάδα μπορεί να γίνει μία κανονική Ευρωπαϊκή χώρα με λιγότερες ανισότητες. Ειδικά στις περιφέρειες μας, εγώ προέρχομαι από τη Βόρεια Ελλάδα, γνωρίζω καλά πως έχουνε μείνει πιο πίσω από την ανάπτυξη που σημειώνεται κεντρικά στην Αθήνα ή σε άλλες μεγάλες πόλεις».

Να φτάσουμε το 2027 να έχουμε μία χώρα για την οποία θα είμαστε περήφανοι

«Επομένως το να πάμε όλοι μαζί μπροστά με ταχύτερο βήμα είναι το βασικό διακύβευμα της κάλπης, αυτή η μεγάλη προσπάθεια που έγινε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια να συνεχιστεί και τα επόμενα τέσσερα χρόνια και να φτάσουμε το 2027 – 2028 να έχουμε μία χώρα για την οποία θα είμαστε περήφανοι, οι άνθρωποι να είναι περήφανοι για τη χώρα τους, οι νέοι άνθρωποι να ζουν στην Ελλάδα, να επιλέγουν να ζουν εδώ, να μην φεύγουν στο εξωτερικό και να μην αναζητούν αλλού την τύχη τους, να έχουν καλές δουλειές, να έχουν ευκαιρίες στη χώρα μας, να μπορούνε να φτιάξουνε τη ζωή και την οικογένειά τους, αυτό είναι το όραμα μας».

Υπάρχουν μεγάλες και σοβαρές αδικίες και ανισότητες στην φορολογία, η φορολογική βάση πρέπει να διευρυνθεί

«Δεν έχουμε προαναγγείλει αύξηση φορολογίας στους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτό το οποίο λέμε είναι ότι εμείς δεσμευόμαστε για την κατάργηση ενός μνημονιακού φόρου, του τέλους επιτηδεύματος και για επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, των ψηφιακών πληρωμών που βοηθούν στο να έχουμε μία καλύτερη εικόνα τελικά της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα μας. Υπάρχουν όντως μεγάλες και σοβαρές αδικίες και ανισότητες και στην φορολογία, η φορολογική βάση πρέπει να διευρυνθεί, αυτό όμως δεν πρέπει να γίνει στοχοποιώντας συγκεκριμένες ομάδες. Πρέπει όλοι μαζί να πάμε μπροστά, η Ελλάδα και η κοινωνία και η οικονομία πρέπει να γίνει πιο δίκαιη και πιο δυναμικά αναπτυσσόμενη, να συνεχίσει να αναπτύσσεται με διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από την υπόλοιπη Ευρώπη, μόνο έτσι θα μπορέσουμε να κλείσουμε τη μεγάλη ψαλίδα που υπάρχει στα εισοδήματα. Γνωρίζουμε ότι τα εισοδήματα των Ελλήνων είναι χαμηλά, οι τιμές είναι ακριβές, υπάρχει μία εξωγενής ακρίβεια που έρχεται λόγω του πληθωρισμού που δημιούργησε ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση, όλα αυτά δοκιμάζουν τα εισοδήματα».

Όλα αντιμετωπίζονται με καλούς σταθερούς μισθούς και συντάξεις που έρχονται με περισσότερες επενδύσεις

«Όλα αυτά αντιμετωπίζονται και με έκτακτα μέτρα όπως αυτά που δίνουμε αλλά κυρίως με καλούς σταθερούς μισθούς και συντάξεις που έρχονται με περισσότερες επενδύσεις. Επομένως αντί να φοβίζουμε τους επιχειρηματίες με διάφορες περίεργες ιδέες, να τους αιφνιδιάζουμε με έκτακτες φορολογίες, πρέπει αντιθέτως να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας και εμπιστοσύνης ότι η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, μπορεί κάποιος εδώ να έρθει να κάνει επενδύσεις για να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές και όλο αυτό θα γίνεται μέσα σε ένα περιβάλλον το οποίο δεν διώκει την επιχειρηματικότητα. Έχουμε μία πολύ καθαρή θέση και άποψη για αυτό σε αντίθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης που δυστυχώς έχουν ιδέες και θεωρίες που έρχονται από το προηγούμενο αιώνα».

Σύντομα θα εξαλειφθεί η προσωπική διαφορά

«Αλλαγές στο συνταξιοδοτικό δεν σχεδιάζουμε, δεν έχουμε εξαγγείλει κάτι τέτοιο, όμως δεσμευόμαστε στο πρόγραμμά μας για περαιτέρω αύξηση στις συντάξεις της τάξης του 3-4% για την επόμενη χρονιά και με βάση τη δυναμική ανάπτυξης της οικονομίας και τις επόμενες χρονιές ως το 2027, είναι συνάρτηση της ανάπτυξης της οικονομίας και η αύξηση των μισθών και των συντάξεων δεν μπορούμε να έχουμε δηλαδή αύξηση αν δεν μεγεθύνεται και το εθνικό εισόδημα, συνδέονται αυτές οι δύο σχέσεις. Αυτό που λέμε είναι ότι η προσωπική διαφορά είναι όντως ένα κατάλοιπο της προηγούμενης κυβέρνησης, της πολιτικής του κ. Κατρούγκαλου, σβήνει όμως και θα καταργηθεί επι της ουσίας με την περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ και των συντάξεων. Κάθε χρόνο με κάθε νέα αύξηση που μπαίνεις στις συντάξεις, μειώνεται η προσωπική διαφορά ώστε οι συνταξιούχοι να πάψουν να έχουν προσωπική διαφορά μέσα στην επόμενη 4ετία και να λαμβάνουν και εκείνοι τις αυξήσεις που δικαιούνται στις συντάξεις».

Είπαμε το 2019 ότι θα μειώσουμε τους φόρους, μειώσαμε 50 φόρους κατά 7 δισεκατομμύρια ευρώ

«Την απάντηση την έχουν δώσει οι ίδιοι οι πολίτες με την ψήφο τους στην κάλπη της 21ης Μαΐου, οι οποίοι έκριναν ότι έχουμε μία κυβέρνηση η οποία αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε το 2019 αυτά και έκανε. Είπαμε το 2019 ότι θα μειώσουμε τους φόρους, μειώσαμε 50 φόρους κατά 7 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτό έφερε πραγματικά και δυναμικότερη ανάπτυξη της οικονομίας, διπλάσια από την υπόλοιπη Ευρώπη και μείωση του δημοσίου χρέους με ρεκόρ παγκοσμίως και Ευρωπαϊκά κατά 36 μονάδες και ένα πρωτογενές πλεόνασμα το 2022 και αύξηση μισθών κατά 20% και αύξηση συντάξεων κατά 8% και αύξηση των εσόδων. Αυτό μας έδωσε την δυνατότητα επίσης να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους με ένα γενναίο πακέτο ρυθμίσεων κατά την διάρκεια και της υγειονομικής και της ενεργειακής κρίσης. Επομένως το δικό μας έργο μιλάει. Η αντιπολίτευση φαίνεται ότι δεν έχει πάρει το μήνυμα της κάλπης που ήταν σταματήστε να παρουσιάζετε μία μαύρη εικόνα της Ελλάδας, αναγνωρίστε τα θετικά βήματα που έχουν γίνει και να επιμείνετε στα προβληματικά σημεία που όντως υπάρχουν. Κανείς δεν αρνήθηκε ότι η Ελλάδα έχει ακόμη πολλά προβλήματα, εμείς πρώτοι τα λέμε και τα αναδεικνύουμε, όμως πρέπει να γίνει μία πιο εποικοδομητική αντιπολίτευση και να ακούσουν τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που στις εκθέσεις τους εκθιάζουν την Ελληνική οικονομία, την καταγράφουν στις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες, και βρίσκεται ένα βήμα για την επιστροφή στην κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας που σημαίνει ότι θα ανοίξουν οι πόρτες για ακόμα περισσότερες επενδύσεις που σήμερα δεν έρχονται στην Ελλάδα διότι δεν έχουμε ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα που χάσαμε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους. Έχουμε μία οικονομική πολιτική η οποία φέρνει αποτέλεσμα, δημιουργεί δηλαδή σε μία οικονομία όπως η Ελληνική τις συνθήκες να έχουμε μια λογική σταθερή φορολογία που φέρνει περισσότερες επενδύσεις και αυτές φέρνουν καλύτερες, περισσότερες δουλειές και υψηλότερα εισοδήματα».

Στην ενεργειακή κρίση σταθήκαμε δίπλα στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά

«Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα η ακρίβεια και είναι εξωγενείς οι λόγοι που έχουν δημιουργήσει αυτό το περιβάλλον ακριβών τιμών, οφείλονται στην ενεργειακή κρίση η οποία όμως υποχωρεί. Πέρσι ζήσαμε την έκταση της ενεργειακής κρίσης που αύξησε έως και 10 με 12 φορές πάνω τις τιμές της ενέργειας, του φυσικού αερίου, του ηλεκτρικού ρεύματος, αυτό οδήγησε σε μία μεγάλη ανατίμηση στις τιμές των αγαθών πρώτης ανάγκης, εκεί σταθήκαμε δίπλα στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, σας θυμίζω ότι απορροφήσαμε το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς ενέργειας με ανάκτηση υπερεσόδων από τις εταιρείες ενέργειας και από τα διυλιστήρια. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που δημιούργησαν ένα μηχανισμό ανάκτησης των λεγόμενων υπερεσόδων τα οποία επέστρεψαν στους λογαριασμούς των καταναλωτών, έτσι μειώσαμε σημαντικά αυτές τις αυξήσεις και μπορέσαμε να περάσουμε από αυτή την κρίση. Αντίθετα με την έκτακτη φορολογία που επιβάλλαμε στα δηλητήρια χρηματοδοτήσαμε το μέτρο στήριξης 8 εκ. ευρώ για τις αγορές τους από τα σουπερμάρκετ για τους έξι μήνες του 2023 και έχουμε πει ότι αυτό μπορεί να παραταθεί όσο διαρκεί η πληθωριστική κρίση. Γιατί είναι καλύτερο να δίνουμε απευθείας ενίσχυση οικονομική στην τσέπη του κάθε καταναλωτή σε σχέση με το μέτρο που εισηγούνται για τη μείωση του ΦΠΑ; Διότι έχει αποδειχθεί από την εμπειρία άλλων χωρών ότι η μείωση του ΦΠΑ δυστυχώς δεν φτάνει στις τελικές τιμές. Άρα είναι σαν να πετάς λεφτά από το παράθυρο και τα δημόσια έσοδα δεν περισσεύουν στην Ελλάδα για να χαθούν και να πάνε στις τσέπες μεσαζόντων. Εμείς θέλουμε να στηρίζουμε το πραγματικό εισόδημα, να στηρίζονται οι καταναλωτές και να σας δώσω ένα παράδειγμα, μία τετραμελής οικογένεια που πραγματοποιεί αγορές 500 ευρώ το μήνα από το σούπερ μάρκετ παίρνει μία ενίσχυση 52 ευρώ από το μάρκετ πας, αυτό αντιστοιχεί στο 10% των αγορών, αυτό μπορούμε αυτό δίνουμε, είναι μία στήριξη. Μαζί με το καλάθι του νοικοκυριού που κρατάει σταθερές εδώ και 6-7 μήνες τις τιμές σε μία μεγάλη γκάμα 700 προϊόντων, προκύπτει και από κει μία περαιτέρω στήριξη των εισοδημάτων. Επιπλέον με βάση τη δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας έχουμε δώσει έκτακτες ενισχύσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους ή σε όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα ή ανήκουν στην κατηγορία του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Είμαστε δίπλα, γνωρίζουμε ποιες είναι οι αγωνίες, τα προβλήματα των πολιτών και κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, προσπαθούμε να μεγαλώσουμε την πίτα. Μόνο μέσα από μία δημιουργία νέου πλούτου μπορούμε να έχουμε καλύτερες πολιτικές στήριξης των ευάλωτων».

Υπό αξιολόγηση η παράταση των μέτρων

«Για το μάρκετ πας δεν μπορώ να δεσμευτώ τώρα, έχουμε πει ότι θα το αξιολογήσουμε με βάση την πορεία των τιμών. Έχουμε αποδείξει ότι όταν υπάρχει ανάγκη στεκόμαστε δίπλα στα νοικοκυριά δίπλα στους πολίτες, από και πέρα με βάση επίσης την πορεία και την αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας έχουμε δώσει μία παράταση στην στήριξη των νοικοκυριών έως τον Σεπτέμβρη και αυτό θα αξιολογηθεί στην ώρα του με βάση και πάλι την δυναμική πορεία των τιμών που σε αυτή τη φάση έχουν επιστρέψει ουσιαστικά στα προ κρίσης επίπεδα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ