«Να αποτρέψουμε τα μεγαλύτερα δεινά από μία αυτοδυναμία ή παντοδυναμία της ΝΔ»

0
217

Σε αυτή την προεκλογική περίοδο φιλοδοξούμε να ξανασυστηθούμε στους πολίτες μιλώντας προγραμματικά, και επιδιώκοντας η σύγκριση για το ποιος θα κυβερνήσει να γίνει σε προγραμματικό επίπεδο και όχι στην ατζέντα που επιβάλει η ΝΔ επεσήμανε ο Διονύσης Τεμπονέρας, επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ο ίδιος εξήγησε τις θέσεις του κόμματος για την φορολογία που τόσο συζητήθηκε αλλά και για το που εγκλωβίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στον πρώτο γύρο έχοντας αυτές τις μεγάλες απώλειες.

Εγκλωβιζόμενοι και εμείς και στην στρατηγική της απλής αναλογικής η οποία δεν απέδωσε

«Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ θα κάνουμε αυτό που μπορούμε, θα δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει ότι λάβαμε το μήνυμα της πολιτικής αποδοκιμασίας και της δυσαρέσκειας για συμπεριφορές οι οποίες τον στενοχώρησαν για συμπεριφορές που είχαν να κάνουν με την παραφωνία και την πολυφωνία η οποία υπήρχε στην διάρκεια της προηγουμένης προεκλογικής περιόδου, βεβαίως εγκλωβιζόμενοι και εμείς και στην στρατηγική της απλής αναλογικής η οποία δεν απέδωσε όχι μόνο με δική μας ευθύνη αλλά κυρίως των υπολοίπων προοδευτικών δυνάμεων. Από κει και πέρα είναι γεγονός ότι δεν καταφέραμε να βάλουμε τη δική μας ατζέντα στην προεκλογική περίοδο κάτι το οποίο σκοπεύουμε να αλλάξουμε στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο επιμένοντας στο πρόγραμμά μας. Θα εστιάσουμε στα προβλήματα τα οποία έχουν οι πολίτες, το ζήτημα της ακρίβειας, των μισθών και συντάξεων, το πρόβλημα της ρύθμισης των χρεών, των πλειστηριασμών, των κόκκινων δανείων, αλλά και της συγκρότησης ενός δίκαιου και αποτελεσματικού κράτους που χρειάζεται να είναι κοντά στον πολίτη και όχι απέναντί του».

Να αποτρέψουμε τα μεγαλύτερα δεινά από μία αυτοδυναμία ή παντοδυναμία της ΝΔ

«Όλα τα ζητήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμά του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο είναι ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο, είναι κοστολογημένο μέχρι το τελευταίο ευρώ και φιλοδοξούμε στα πλαίσια μιας νέας ηθικής που έχει να κάνει να κάνει και με το ύφος και με την εκφορά του λόγου, αλλά βεβαίως και με την αλλαγή προσώπων στη λογική της πολιτικής ανανέωσης να απευθυνθούμε και να συστηθούμε στους Έλληνες πολίτες. Το πρόγραμμα μας είναι ίδιο και απαράλλακτο επειδή θεωρούμε ότι απαντά στα βασικά ερωτήματα του ελληνικού λαού, εμείς δεν αναιρούμε ότι είπαμε αλλά με μία διαφορετική στρατηγική, ένα διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας, κάνοντας παράλληλα και την αυτοκριτική μας για τα λάθη μας να πείσουμε ότι τώρα μπορούμε να δούμε την επόμενη μέρα πολύ καλύτερα και σε κάθε περίπτωση να αποτρέψουμε και μεγαλύτερα δεινά τα οποία μπορούν να έρθουν στην ελληνική πραγματικότητα, αν υπάρχει στο απευκταίο σενάριο για εμάς μία αυτοδυναμία ή παντοδυναμία της ΝΔ η οποία θα συνοδευτεί από θεσμικές αλλαγές και τομές οι οποίες νομίζω ότι κινούνται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση».

Για το πρόγραμμα μας θέλουμε να συγκριθούμε απέναντι στη Νέα Δημοκρατία

«Στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο με ευθύνη της ΝΔ αλλά και με την δική μας ευθύνη εγκλωβιστήκαμε στη συζήτηση ποιος με ποιον και πως θα κυβερνήσει, δε μιλήσαμε καθόλου προγραμματικά. Τώρα που βρισκόμαστε σε έναν άλλον εκλογικό νόμο που ο οποίος πραγματικά ζητά από το λαό να καθορίσει ποιος είναι εκείνος και με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνήσει, θα πάμε σε μια αντιπαραβολή των δύο προγραμμάτων. Εμείς έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις και λέμε  πως πρέπει να πάει ο κατώτατος μισθός στα 880 ευρώ, ότι πρέπει να έχουμε αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων, ότι πρέπει να ξεπαγώσουν οι τριετίες, ότι πρέπει να υπάρχει ρύθμιση χρεών για τους οφειλέτες, ότι πρέπει να υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας, στήριξη και στελέχωση του δημοσίου συστήματος υγείας και της εκπαίδευσης και μία σειρά από πράγματα τα οποία εντέχνως τα έχει παραλείψει από το πρόγραμμα της η Νέα Δημοκρατία. Για αυτά θέλουμε να συγκριθούμε απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και καλούμε τους Έλληνες πολίτες να τα ακούσουν».

Το φιάσκο της τράπεζας θεμάτων

«Για το φιάσκο στην αρχή έφταιγε ο ΣΥΡΙΖΑ και η απλή αναλογική, μετά υποτίθεται πως είναι κάτι ρώσοι χάκερ οι οποίοι κατά εκατομμύρια επιτέθηκαν τους σέρβερς του υπουργείου. Δεν μας είπε ο κ. Σκέρτσος όμως γιατί υπήρχαν κενά ασφαλείας, ποιος ευθύνεται για τα κενά ασφαλείας, τι θα συμβεί με τις Πανελλαδικές οι οποίες ξεκινούν σε λίγες ώρες και αν υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα, ποιος είναι τελικά υπεύθυνος, γιατί δεν υπήρχε καμία παραίτηση και μάλιστα περίπου έριξε το βάρος της ευθύνης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση που ανέλαβε πριν μερικές μέρες. Είναι ένα ακόμα από τα μεγάλα επιτελικά φιάσκο της κυβέρνησης».

Το ζήτημα της φορολογίας

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως αλλαγή στο σύστημα της φορολόγησης, μιλάω για τις ασφαλιστικές εισφορές, των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών, δεν περιλαμβάνεται καμία αλλαγή απολύτως με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα στο πρόγραμμά μας. Από εκεί πέρα στο ζήτημα της φορολόγησης έχουμε καταθέσει προτάσεις, εμείς αναφερόμαστε σε μειώσεις φόρων που αφορούν τους μικρομεσαίους δηλαδή μιλάμε για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, για τη θέσπιση αφορολογήτου στα 10.000 ευρώ, μιλάμε για μειώσεις έμμεσων φόρων, για μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα, τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και μηδενισμό του φόρου σε βασικά είδη κατανάλωσης όπως είναι το γάλα, το ψωμί, οι παιδικές τροφές κ.οκ. και προβλέπουμε μία προοδευτική φορολόγηση στα μερίσματα ανωνύμων εταιρειών κάτι το οποίο υπάρχει και στο πρόγραμμά μας χωρίς αυτό όμως να συνιστά μεγάλη επιβάρυνση για το μεγάλο πλούτο. Το Σύνταγμα ορίζει ότι ο καθείς συμμετέχει στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνατότητες του, δεν θα καταργήσουμε την φορολόγια, γιατί αν την καταργήσουμε δεν θα έχουμε εκπαίδευση, νοσοκομεία, δήμους. Μιλάμε για ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, για αναμόρφωση του συστήματος η οποία εστιάζει κατά βάση στην έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών, όχι των επιχειρήσεων, συγκεκριμένες εταιρίες όπως της ενέργειας και τα διυλιστήρια που έχουν συσσωρεύσει πάνω από 6 δις κέρδη μέσα στο 2022. Είναι χρήματα που έχουν προέλθει από μια έκτακτη συγκυρία, δεν ανήκουν σε αυτές και για αυτό θα πρέπει να επιστρέψουν στον ελληνικό λαό».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ