19.4 C
New York
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Buy now

«Μέσα από την ενεργειακή κοινότητα θα έχουμε εξοικονόμηση χρημάτων των 8-9 εκ. ευρώ το χρόνο!»

Ένα μεγάλο φορτίο με πολλαπλά πεδία δράσης αναλαμβάνει ο Σωτήρης Τσεκμέζογλου, εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, προστασίας του περιβάλλοντος και προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Μέσα στο αντικείμενο του υπάρχουν πεδία όπως των ενεργειακών αναβαθμίσεων κτίριων, της εξοικονόμησης ενέργειας από δημοτικές υποδομές αλλά φυσικά και η ανάπτυξη του φωτοβολταικού πάρκου που θα εξοικονομήσει στο δήμο 8-9 εκ. ευρώ το χρόνο!

«Προχθές εκδικάστηκε η υπόθεση μας στο εκλογοδικείο, πήραμε άδεια γιατί μέχρι χθες υπήρχε καθολική αποχή των δικηγόρων σε όλη την Ελλάδα με απόφαση των δικηγορικών συλλόγων, λάβαμε άδεια και έγινε η εκδίκαση της υπόθεσης στο τριμελές διοικητικό πρωτοδικείο για την υπόθεση σχετικά με την ένσταση και την αντένσταση τις οποίες αντίστοιχα είχε καταθέσει ο συνυποψήφιος μου ο κ. Πεφάνης και ακολούθως εγώ σχέση με το με το εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν είναι ένα κλασικό δικαστήριο όπως το ξέρουμε με μάρτυρες και τα λοιπά, είναι ένα διοικητικό δικαστήριο, απλά γίνεται όλο με κατάθεση εγγράφων, δηλαδή πήγαν οι πληρεξούσιοι δικηγόροι μας, εμείς δεν παραβρεθήκαμε γιατί μόνο κατάθεση εγγράφων γίνεται και εμείς τώρα τα μάθαμε. Περιμένουμε από αυτά που μας έχουν πει οι δικηγόροι μας περίπου σε ένα μήνα να έχει βγει το αποτέλεσμα το οποίο είναι άμεσα εκτελεστέο. Εκεί τελειώνουμε εκτός και αν μετά κάποιος θέλει να ασκήσει ένσταση που εκδικάζεται στο ΣτΕ.

«Λόγω και της ειδικότητας μου ως ηλεκτρολόγος μηχανικός και επειδή ασχολούμαι αρκετά χρόνια με ενεργειακά έργα, με τιμάει ιδιαίτερα η τοποθέτηση μου από τον κ. Μουριάδη ως εντεταλμένου συμβούλου σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, προστασίας του περιβάλλοντος και προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Εμένα η θέση κυρίως αφορά στα ενεργειακά έργα όπου είναι το βαρόμετρο και της προεκλογικής περιόδου και τα θέματα της ενεργειακής κοινότητας. Είναι σημαντικό αντικείμενο γιατί εξοικονόμηση ενέργειας σημαίνει εξοικονόμηση χρημάτων οπότε ο δήμος θα έχει περισσότερα χρήματα τα οποία μπορεί να δαπανήσει αργότερα σε άλλες ανάγκες τόσο όσον αφορά σε έργα καθημερινότητας μικρά να το πω έτσι, όσο επίσης για να επιτελέσει και τους κοινωνικούς του σκοπούς».

«Αυτό που έχουμε βάλει ως άμεση προτεραιότητα και η βάση μας είναι εκεί για να το προχωρήσουμε τους επόμενους μήνες είναι η αντικατάσταση των λαμπτήρων με led. Αυτή τη στιγμή ο δήμος Καβάλας έχει περίπου 12,500 λαμπτήρες οδοφωτισμού και από αυτούς έχουν αλλαχθεί οι 500-800, έχουμε ένα άμεσο πλάνο να ξεκινήσει η αντικατάσταση των υπόλοιπων λαμπτήρων, το οποίο αυτό είναι ένα μεγάλο κόστος, ενδεικτικά θα σας πω ότι αντικαθιστούμε 1.500 λαμπτήρες με μία κατανάλωση φανταστείτε 400 watt ο καθένας και πάμε για να τους αντικαταστήσουμε άμεσα με λαμπτήρες ισχύος περίπου 100 watt ο καθένας, λαμπτήρες led της ίδιας και μεγαλύτερης απόδοσης όσον αφορά την φωτεινότητα. Έπειτα θα ακολούθησουν και αυτοί μικρότερης ισχύος, μιλάμε για μεγάλα ποσά ενέργειας καθώς το χειμώνα οι λαμπτήρες το χειμώνα δουλεύουν 16 ώρες την ημέρα και καταλαβαίνετε την εξοικονόμηση που μπορεί να γίνει, μέσα σε 1.5 χρόνο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία».

«Επίσης υπάρχουν προγράμματα όπου εντάσσονται σχολικά κτίρια σε ενεργειακές αναβαθμίσεις, αυτό είναι κάτι το οποίο προφανώς θα κρατήσει 3-4 χρόνια, ήδη ο δήμος έχιε κανει αρκετά σε αυτό το κομμάτι με μεγαλύτερο το έργο του κλειστού κολυμβητηρίου με θερμομόνωση στην ουσία της οροφής, με μία ειδική κουβέρτα ας το πούμε στην πισίνα για να μη χάνει θερμοκρασία, καθώς επίσης και με την τοποθέτηση αντλιών θερμότητας. Τώρα πάμε για να εντάξουμε το σχολείο που είναι στο Φλορέξ να μπουν και αυτά σε ένα πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και ήδη σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματα για να μπουν και άλλα σχολικά κτίρια στο κομμάτι της ενεργειακής αναβάθμισης.

«Μέσα από την ενεργειακή κοινότητα μιλάμε για μία εξοικονόμηση χρημάτων της τάξεως των 8-9 εκ. ευρώ το χρόνο που θα επωφελείται ο δήμος και με αυτά τα λεφτά θα λειτουργούμε τελείως διαφορετικά. Ο δήμος Καβάλας είναι πρωτοπόρος, καθώς στην Ελλάδα είναι ο πρώτος ο οποίος έχει ήδη σχεδόν ολοκληρώσει τις επαφές του με το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε το δάνειο για να υλοποιηθεί το έργο. Αυτή την στιγμή έχουμε ήδη αδειοδοτηθεί για τα πρώτα 9 mw, μιλάμε για μία εγκατάσταση περίπου 18 mw στο σύνολό της, και για κάθε ένα mw είναι μία διαφορετική αίτηση. Περιμένουμε να δούμε από τις επαφές μας με τον ΑΔΜΗΕ γιατί αν αδειοδοτηθούν άμεσα τα 9 mw τότε θα αλλάξει λίγο η ρότα των εργασιών γιατί θα φτιάξουμε και υποσταθμό υψηλής τάσης θα φτιάξουμε υποσταθμό υψηλής τάσης ώστε να κουμπώσουμε το ρεύμα που θα παράγουν τα φωτοβολταϊκά και θα φεύγει στους πυλώνες υψηλής τάσης. Διαφορετικά από τη Λημνιά θα πρέπει να κατέβουν γραμμές μέσης τάσης μέχρι τους Φιλίππους».

 

 

 

 

 

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles