14.4 C
New York
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024

Buy now

«Η κατάχρηση της αντιβίωσης οδηγεί σε ανθεκτικά στελέχη και σε εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο»

Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα μικρόβιο και όχι ιός που συναντάται πολύ συχνά σε παιδιά και που συνήθως έχει ήπια συμπτώματα επισημαίνει ο νομίατρος Καβάλας Χρήστος Παπαδόπουλος, με αφορμή του 4χρονου παιδιού από την Θάσο που έχασε την ζωή του στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Παπαδόπουλος ανέλυσε τα ενδεχόμενα που οδήγησαν σε τέτοια επιδείνωση και τόσο γρήγορη κλιμάκωση, ενώ συνέστησε να αποφεύγεται η άλογη χρήση αντιβιωτικών από τα πρώτα συμπτώματα καθώς έτσι αναπαράγονται ισχυρότερα στελέχη των ιών που οδηγούν σε περισσότερους θανάτους.

«Για τον 4χρονο από τη Θάσο, δεν είναι καθόλου σπάνιο να κολλήσεις στρεπτόκοκκο, όλοι μας έχουμε κολλήσει κάποια στιγμή, δεν ιός είναι μικρόβιο, η οστρακιά είναι ο στρεπτόκοκκος, οι πυώδεις αμυγδαλίτιδες. Κάνει συμπτώματα όπως κάνουν και άλλα μικρόβια ή ιώσεις, το θέμα είναι να ξεχωρίσεις και αυτό προσπαθεί ο γιατρός να κάνει είτε από την κλινική εικόνα είτε με τεστ, να δει αν είναι όντως ο στρεπτόκοκκος το μικρόβιο, δηλαδή αν μπορείς να δώσεις αντιβίωση ή μπορεί να είναι κάποια ίωση. Συνήθως είναι ιώσεις δηλαδή κλινική εικόνα τέτοια κυρίως την κάνει ένας ιός. Αυτό δεν είναι εύκολο να το ξεχωρίσεις, από κει και μετά οι περισσότερες λοιμώξεις σαν τον στρεπτόκοκκο, η μεγάλη πλειοψηφία περνάει ήπια και ειδικά αν πάρεις αντιβίωση τελειώνει. Υπάρχουν αυτές οι σπάνιες περιπτώσεις τις οποίες τις είδαμε και είδα και πολλές ανακοινώσεις ειδικά για την Ευρώπη όπου παρατηρήθηκε μία αυξημένη συχνότητα σε αυτά τα πολύ σπάνια σύνδρομα -γιατί για αυτό μιλάμε τώρα, για μία πολύ σπάνια περίπτωση- αλλά αν οι περιπτώσεις για παράδειγμα ήτανε 10 το χρόνο, τώρα γίνανε 20 ανάμεσα στις εκατομμύρια λοιμώξεις έτσι που παρατηρήθηκαν στην Ευρώπη να υπάρχουνε πιο βαριές περιπτώσεις και θάνατοι από στρεπτόκοκκο, σπάνιες μεν αλλά πιο συχνές δε».

«Τώρα για το που οφείλεται αυτό, άλλοι λένε στο ότι λόγω της πανδημίας η ανοσία των παιδιών απομακρύνθηκε δηλαδή δεν είχε επαφή με το στρεπτόκοκκο και βγαίνουν τώρα μαζεμένα αυτά τα κρούσματα, ενώ κάθε χρόνο τα είχαμε αυτά, μη ξεχνάμε ότι ειχε εξαφανιστεί η γρίπη λόγω της πανδημίας, μειώθηκαν λοιπόν αυτές οι λοιμώξεις και βγήκαν μαζεμένες ή εμφανίστηκε κάποιο πιο δυνατό στέλεχος γιατί υπάρχουν τουλάχιστον 100 διαφορετικά στελέχη στρεπτόκοκκου, όπως είναι και με τον κορονοιό που έχει πολλά στελέχη. Και το τρίτο είναι ότι πιθανόν να υπήρξε κάποια λάθος αντίδραση της άμυνας που μπορεί να οδηγήσει σε τόσο βαριά κατάσταση του οργανισμού δηλαδή του ανθρώπου».

«Δε μπορείς να πεις ακριβώς τι φταίει σε αυτό, γιατί από ότι διάβασα από τους γιατρούς ότι μπορούσε να γίνει έγινε, δεν είχε την εικόνα ότι θα εξελιχθεί τόσο άσχημα, πολλές φορές αυτά εξελίσσονται ραγδαία. Από την άλλη πολλοί σκέφτονται μόλις έχω πονόλαιμο αμέσως να ξεκινήσω αντιβίωση, είναι λάθος, περιμένειες τουλάχιστον 2 – 3 να δεις πως θα εξελιχθεί η λοίμωξη και αναλόγως τότε θα δώσεις αντιβίωση ή όχι. Αλλοίμονο αν φοβόμαστε μη συμβεί αυτό το πολύ σπάνιο σύνδρομο και με τη λογική που σας είπα ότι περισσότερες λοιμώξεις τότε που είναι ιογενείς που δεν χρειάζεται αντιβίωση, η μειοψηφία είναι στρεπτοκοκκικές, αρχίσουμε και παίρνουμε αντιβίωση από την πρώτη ώρα. Η ζημιά που θα κάνεις στον οργανισμό και στην ανθεκτικοτητα των στελεχών είναι πολλαπλάσια. Η κατάχρηση της αντιβίωσης οδηγεί σε ανθεκτικά στελέχη και σε εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο, μιλάμε για υπερπολλαπλάσια ζημιά από την υπερκατανάλωση της αντιβίωσης από ότι αν δε πάρουμε. Άρα δεν είναι τόσο απλό να πούμε ότι ξέρεις για να προλάβουμε αυτή τη μία στις τόσες, το ένα στο εκατομμύριο περιπτώσεις να ξεκινάμε αντιβιώσεις από την αρχή, όχι είναι λάθος».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles