20.6 C
New York
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Buy now

Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι «πολύ λίγα και πολύ αργά»

Η διατίμηση σε ορισμένα προιόντα όπως το βρεφικό γάλα που παρατηρείται μία προφανής αισχροκέρδεια είναι μια προσωρινή αλλά σημαντική λύση ώστε και οι καταναλωτές να ανακουφιστούν και το κράτος να αποκτήσει αξιοπιστία υποστηρίζει ο καθηγητής Οικονομικών και τ. Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης. Ο ίδιος ανέλυσε το πρόβλημα του «πληθωρισμού απληστίας» των εταιριών, τα φαινόμενα «μπανανίας» στην χώρα μας, την ασυδοσία των τραπεζών και το «πολύ λίγα και πολύ αργά» για τα μέτρα που εξήγγειλε ξανά η κυβέρνηση, τα οποία αποδεικνύουν την αποτυχία των προηγούμενων.

Τα μέτρα είναι «πολύ λίγα και πολύ αργά»

«Θυμάστε αυτό που έλεγε η κ. Λαγκάρντ, «πολύ λίγα και πολύ αργά»; Συζητάμε μετά από 2.5 χρόνια για μέτρα, καθώς από το Σεπτέμβρη του 2021 έχει ξεκινήσει η ακρίβεια και με τις απώλειες τις οποίες έχουν υποστεί οι καταναλωτές, κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι που τους βαρύνει το μεγαλύτερο μέρος όλη αυτή τη χρονική περίοδο. Ακόμη και ο κ. Σκρέκας είπε χθες ότι στα τρόφιμα έχουν αυξηθεί οι τιμές κατά 27%, εγώ θεωρώ ότι είναι πολύ μεγαλύτερο το ποσοστό. Αλλά ακόμη και αυτό να ήταν αντιλαμβάνεστε πως για το καλάθι της νοικοκυράς που τα τρόφιμα αποτελούν ένα από τα βασικότερα στοιχεία κόστους για το νοικοκυριό αυτό. Μάλιστα για τους συνταξιούχους, γύρω στο 1.2 εκ. άτομα που έχουν προσωπική διαφορά και δεν έχουν δει ούτε ένα ευρώ αύξηση στη σύνταξη τους».

213% ακριβότερο το βρεφικό γάλα σε μία χώρα με υπογεννητικότητα;

«Για το βρεφικό γάλα που συζητούν όλοι, είναι ντροπή σε μία χώρα με υπογεννητικότητα που μειώνεται ο πληθυσμός της κάθε χρόνο, αντί να επιδοτεί και να επιβραβεύει το βρεφικό γάλα το οποίο το πληρώνουν οι γονείς με 213%, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό αποτελεί σκάνδαλο από μόνο του, κυρίως για το βρεφικό γάλα και δεν είναι τυχαίο που χώρες με ισχυρότερο κοινωνικό σύστημα, δηλαδή οι Σκανδιναβικές χώρες, ότι έχουν τις χαμηλότερες τιμές. Δεν είναι τυχαίο, αυτό δείχνει συναίσθηση του προβλήματος που έχουν οι ευρωπαϊκές χώρες με την υπογεννητικότητα. Συνεπώς το πρώτο που θα έπρεπε να γίνει όχι απλά έπρεπε να το θέσει και να περιμένει 2 μήνες να δεις την αγορά αλλά το θέτεις σε διατίμηση την επόμενη μέρα! Ο ανταγωνισμός υπό κανονικές συνθήκες στην αγορά είναι καλός και καταπολεμεί την αισχροκέρδεια, αλλά δεν έχουμε μία ανώμαλη κατάσταση όπου παρατηρούνται τόσο μεγάλες διαφορές ακόμη και ανάμεσα στις εταιρίες, καταλαβαίνεις ότι εκεί τα πράγματα δεν πάνε καλά, άρα λοιπόν πρέπει το κράτος να παρέμβει όχι μόνο με ελέγχους αλλά και με το έσχατο μέτρο που είναι η διατίμηση».

Ο πρωθυπουργός μιλάει για πρώτη φορά για το πληθωρισμό της απληστίας που συζητούμε τόσο καιρό εμείς

«Είδαμε με τον πρωθυπουργό τελευταία να μιλάει για πρώτη φορά για το πληθωρισμό της απληστίας που συζητούμε τόσο καιρό εμείς, δηλαδή ότι αυτό που λέμε τόσο καιρό που είχε αποδεχτεί από μελέτες ότι το 50% του πληθωρισμού δεν οφείλεται στα στοιχεία κόστους που είναι στο εισαγόμενο κομμάτι, αλλά οφείλεται στην ευκαιρία αρκετοί κλάδοι στην οικονομία ώστε να αυξήσουν τα κέρδη τους, αυτό για πρώτη φορά γίνεται αποδεκτό. Επίσης το γεγονός ότι προχωράει σε εξαγγελία νέων μέτρων είναι παραδοχή ότι τα μέτρα που σας έλεγα για εφευρέσεις της στιγμής και του πεζοδρομίου με αυτά τα market pass και τα λοιπά, δεν εχουν αποδώσει και χρειάζεται να πάρει νέα μέτρα».

Μπανανία είναι μία χώρα που οι τράπεζες κερδίζουν 4 δις ευρώ και δεν επιβάλλονται έκτακτοι φόροι

«Ποια είναι τα μέτρα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν όμως; Έχω πει επανειλημμένως ότι θα πρέπει να μειωθεί η φορολογία και κυρίως σε βασικά προϊόντα όπως είναι το γάλα το βρεφικό που λέγαμε, το ψωμί, όπως έχουν κάνει σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Δεύτερον θα πρέπει να υπάρξει μια φορολογία στα υπερκέρδη επιτέλους! Ξέρετε ότι οι τράπεζες έγραψαν 4 δισεκατομμύρια υπερκέρδη στο 2023; 4 δις βγάλανε και δε φιλοτιμούνται από αυτά να δώσουν κάτι στους καταθέτες και έχει μείνει το επιτόκιο των καταθέσεων στο 0.3%! Προσπαθούν με διάφορα επικοινωνιακά τρικ, αναβάλλοντας κάποια πράγματα, λέγοντας ότι θα γίνονται ηλεκτρονικοί έλεγχοι και ότι εδώ δεν είναι μπανανία, μα μπανανία είναι μία χώρα όπου πουλιέται το βρεφικό γάλα με τέτοια προβλήματα υπογεννητικότητας με 213% παραπάνω από τις άλλες χώρες. Μπανανία είναι μία χώρα που οι τράπεζες κερδίζουν 4 δις ευρώ και δεν επιβάλλονται έκτακτοι φόροι όπως επιβάλλονται στις μισές τουλάχιστον χώρες της Ε.Ε. Αυτά δείχνουν ότι δεν υπάρχει βούληση, αλλά υπάρχει ένα κλείσιμο του ματιού και δεν υπάρχει η πολιτική βούληση αυτά να περιοριστούν ώστε να υπάρξει μια μικρή έστω ανακούφιση στον κόσμο στις δύσκολες στιγμές αυτές που περνάει».

Τα πρόστιμα να είναι πιο βαριά και άμεσα (τουλάχιστον στο 40%) καταβλητέα

«Οι τιμές από το χωράφι στο ράφι είναι όντως ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα διότι δε μπορεί να ελέγξει κανείς τους ενδιάμεσους, τους μεσάζοντες οι οποίοι λειτουργούν πολύ συχνά και στην υποδόρια ή σκιώδη οικονομία. Εκεί τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και δεν μπορούν να υπάρξουν μηχανισμοί που να ελέγξουν κάθε παραγωγό και κάθε μεσάζοντα ο οποίος αγοράζει τα κρεμμύδια και τις πατάτες από ένα χωριό και τι έχει κάνει στην συναλλαγή αυτή. Πολύ παλιότερα είχε γίνει μια προσπάθεια στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, να δημιουργηθούν συνεταιρισμοί που να συγκεντρώνουν τα προϊόντα και να μην υπάρχουν μεσάζοντες αλλά να πωλούνται από τους συνεταιρισμούς κατευθείαν στα σούπερ μάρκετ αλλά τελικά και αυτό είχε αποτύχει, συνεπώς αυτό είναι μεγάλο θέμα και το αναγνωρίζω. Αλλά από την άλλη η αγορά των τροφίμων που την κατέχουν μόνο μερικές μεγάλες επιχειρήσεις, που η μεγάλη αγορά των τραπεζικών προϊόντων που είναι εναρμονισμένες και τίποτα δε γίνεται, άρα θα πρέπει οι έλεγχοι από την επιτροπή ανταγωνισμού να είναι πιο αυστηροί και πιο συχνοί και τα πρόστιμα να είναι πιο βαριά και άμεσα (τουλάχιστον στο 40%) καταβλητέα, γιατί τα πρόστιμα έχουν τον παιδαγωγικό χαρακτήρα όταν είναι τουλάχιστον διπλάσια από το κέρδος αυτού που εξαπατά και τέλος η διατίμηση σε ορισμένα προϊόντα που βλέπουμε την αισχροκέρδεια και οι τιμές έχουν ξεφύγει, εκεί το κράτος να παρέμβει και να λύσει το πρόβλημα προσωρινά. Όχι να υπάρχουν μονίμως είδη που είναι υπό κρατικό έλεγχο αλλά προσωρινά να είναι προϊόντα υπό διατίμηση σε τιμές που θεωρούνται εύλογες ώστε και οι καταναλωτές να ανακουφιστούν και το κράτος να αποκτήσει αξιοπιστία!».

 

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles