Πολύ έντονες διεργασίες υπάρχουν στους κόλπους των νομικών της χώρας με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για το νέο κώδικα ποινικής δικονομίας και το νέο ποινικό κώδικα που φέρνει η κυβέρνηση στην Βουλή. Για το ζήτημα αυτό μίλησε στον Alpha Radio ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Καβάλας Γιώργος Γραμμένος ανακοινώνοντας πως τα ειρηνοδικεία Θάσου και Παγγαίου όχι μόνο παραμένουν ανοικτά και ως έχουν αλλά σύντομα θα αναβαθμιστούν σε περιφερειακά πρωτοδικεία.
«Είχαμε και κάποιες εξελίξεις στα θέματα μας, την προηγούμενη Πέμπτη υπήρξε μία ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων στην οποία παρευρέθη ο υπουργός ο κ. Φλωρίδης και ο υφυπουργός και εκεί συζητήθηκαν αυτές οι εκκρεμότητες, αναπτύχθηκαν οι θέσεις των συλλόγων, όχι πάντως σε ήρεμο κλίμα να πούμε. Επί 3,5 ώρες ήταν εκεί ο υπουργός και ο υφυπουργός εκθέσανε τις απόψεις τους και ακούσανε τις δικές μας. Αυτή τη στιγμή σε εκκρεμότητα είναι να εισαχθεί εντός των ημερών στις επιτροπές της βουλής για συζήτηση και στη συνέχεια στην ολομέλεια το νομοσχέδιο που αφορά την τροποποίηση του ποινικού κώδικα και του κώδικα ποινικής δικονομίας».
«Εκεί είχαμε κάποιες βελτιώσεις τους οποίους εξήγγειλε ο υπουργός στην ολομέλεια και το κυριότερο ήταν ότι δέχτηκε πριν πάει στις επιτροπές της βουλής το νομοσχέδιο να γίνει μία συνάντηση με επιτροπή της ολομέλειας στην οποία θα συζητούνταν κάποια άλλα ζητήματα τα οποία εμείς ως δικηγορικοί σύλλογοι και ως δικηγόροι βάζαμε ως προβληματισμό σε σχέση με τις διατάξεις που νομοσχεδίου για την τροποποίηση του ποινικού κώδικα. Προφανώς το μήνυμα το έλαβε ο υπουργός και από την τοποθέτησή μας στην ολομέλεια αλλά και από την τοποθέτηση του ιδίου του υπουργού γιατί ήρθε με δώρα προς τους δικηγόρους προχθές. Άρα αναμένουμε να δούμε ποιες από τις προτάσεις μας θα γίνουν αποδεκτές όσον αφορά τον ποινικό κώδικα και τον κώδικα ποινικής δικονομίας».
«Το 2ο νομοσχέδιο το οποίο θα έρθει τον μεθεπόμενο μήνα έχει να κάνει με το δικαστικό χάρτη. Για αυτό το θέμα είχαμε μία διάσκεψη και συνεδρίαση του υπουργείου δικαιοσύνης στην οποία συμμετείχανε όλοι βουλευτές της Θράκης, της Καβάλας, οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων και ήταν και ο κ. περιφερειάρχης. Εκεί μας ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό όσον αφορά την περιοχή μας πάντα ότι δεν πρόκειται να καταργηθούν τα ειρηνοδικεία Θάσου και Παγγαίου. Αντιθέτως αναμένεται η αναβάθμιση τους γιατί σκοπός του υπουργείου είναι να καταργήσει το ειρηνοδικείο ως βαθμό δικαιοδοσίας σε όλη την Ελλάδα, πράγμα που σημαίνει ότι υποθέσεις που δικαζόταν μέχρι σήμερα στο ειρηνοδικείο θα εκδικάζονται πλέον από το πρωτοδικείο. Όμως εάν αυτό συμβεί τα 2 ειρηνοδικεία μας θα αναβαθμιστούν σε περιφερειακά πρωτοδικεία, δηλαδή θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν ως δικαστήρια φυσικά με το ανάλογο προσωπικό τόσο όσο αφορά τους δικαστές όσον αφορά και τους δικαστικούς υπαλλήλους και έτσι θα επιτευχθεί αυτόν η αναβάθμιση των δικαστηρίων».
«Σε κάθε περίπτωση επειδή αυτό το σχέδιο και η υλοποίηση του απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα εξασφαλίσαμε ότι όσο υπάρχουν ειρηνοδικεία στη χώρα τα ειρηνοδικεία Παγγαίου και Θάσου δεν απειλούνται με αναστολή λειτουργίας τους ή συγχώνευση με άλλο ειρηνοδικείο. Αυτό ήτανε το θετικό μήνυμα που πήραμε από αυτήν τη συνδιάσκεψη στον αφορά αν το δικαστικό χάρτη. Τα πρωτοδικεία θα εξακολουθήσουν ως έχουν, θα υπάρχει το μητροπολιτικό πρωτοδικείο στην έδρα κάθε ΠΕ. γιατί είχαμε και την περίπτωση του Διδυμοτείχου που μας απασχόλησε στην διάσκεψη, και μία εισήγηση που είχε κάνει η παγκόσμια τράπεζα για την κατάργηση του πρωτοδικείου Ξάνθης και την συγχώνευση του με το πρωτοδικείο Κομοτηνή, δεν υφίσταται ούτε αυτό το ζήτημα, θα εξακολουθήσει το ειρηνοδικείο Ξάνθης και Διδυμοτείχου κανονικά την λειτουργία τους όπως έχουν μέχρι σήμερα».
«Η εισήγηση της παγκόσμιας τράπεζας προβλέπει αυτόν τον Αρμαγεδώνα και στην ερώτηση μας ποια είναι αυτή η παγκόσμια τράπεζα και με τι αρμοδιότητα εισηγείται επί παντός επιστητού θέματος είτε αφορά την οικονομία είτε προκειμένου τη δικαιοσύνη, η παγκόσμια τράπεζα που είναι μέλος και η Ελλάδα είναι σύμβουλος της κάθε κυβέρνησης και αυτή εισηγήθηκε και η κυβέρνηση στο βαθμό που ακολουθεί την εισήγηση, υλοποιεί τις εισηγήσεις με απώτερο σκοπό τη χρηματοδότηση από το ταμείο ανάκαμψης της χώρας σύμφωνα με το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0. Άρα λοιπόν είναι σύμβουλος της εκάστοτε κυβέρνησης αυτή η περίφημη παγκόσμια τράπεζα».
«Στον κώδικα ποινικής δικονομίας που είναι μαζί με τον ποινικό κώδικα θα μπει στις επιτροπές της βουλής, στην ολομέλεια μας ο υπουργός φάνηκε όσον αφορά τη γενικότερη φιλοσοφία των νομοσχεδίων δεν αλλάζει στάση, δηλαδή ότι στο σκεπτικό ότι θα πρέπει να εκτίονται οι ποινές για σοβαρά αδικήματα, ότι θα πρέπει η απόφυλάκιση ή απόλυση να γίνεται με αυστηρότερους όρους, να εκλείπει το αίσθημα της ατιμωρισίας, αυτά είναι βέβαια πιασάρικα στην κοινή γνώμη, υπάρχουν και σωστές διατάξεις μέσα στο νομοσχέδιο δηλαδή κάποια πράγματα τα οποία μέχρι τώρα ήταν αυτό που λέγαμε κατά το κοινώς λεγόμενο πως αυτός που έκανε αυτό το αδίκημα και μετά από ένα – δύο χρόνια κυκλοφορεί ελεύθερος; Αυτή την αντίληψη θέλει να καταπολεμήσει το νομοσχέδιο και σε πολλά και συγκεκριμένα αδικήματα που έχουν ιδιαίτερη ποινική απαξία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Βέβαια το όλοι μέσα μας βρίσκει αντίθετους, ειδικά σε εκτέλεση ποινών που αφορούν πλημμεληματικές πράξεις».