Η ναυτική δυναμική της Καβάλας σε φόντο γαλάζιο και λευκό

0
141

Μία ευχάριστη συγκυρία σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής στην Καβάλα καθώς το γιορτινό κλίμα και η ανοιχτή αγορά εν όψει των εορτών του Πάσχα συνδυάστηκε με την άφιξη ενός από τα εντυπωσιακότερα κρουαζιερόπλοια που έχουν δέσει τα τελευταία χρόνια στο λιμάνι της Καβάλας. Ο λόγος για το πολυτελές και επιβλητικό «Vasco da Gama» που φτάνει για πρώτη φορά στην πόλη η οποία έχει μπει δυναμικά στον «χάρτη» των προορισμών κρουαζιέρας.

Το Vasco da Gama ανήκει στην εταιρία nicko cruises και κατέπλευσε στο λιμάνι της Καβάλας με 850 επιβάτες, ως επί το πλείστον Ευρωπαίοι. Οι επιβαίνοντες, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι κυρίως Γερμανοί, Ισπανοί, Ιταλοί, Δανοί κλπ.

Η εικόνα μάλιστα για το λιμάνι της Καβάλας και τους διαβάτες του κυριακάτικου πρωινού γινόταν ακόμη πιο ξεχωριστή αφού στο Απόστολος Παύλος, συνυπήρχαν για αρκετές ώρες δίπλα δίπλα το Vasco da Gama και το Aqua Blue. Ήταν τόσο ταιριαστή η συνύπαρξη τους μάλιστα, λόγω των χρωματικών αποχρώσεων που μοιάζανε σαν δυο σταγόνες νερό, προκαλώντας το ενδιαφέρον των φωτογράφων!  Το κρουαζιερόπλοιο Vasco da Gama έφτασε στην πόλη μας από την Θεσσαλονίκη, ενώ προηγουμένως  είχε κάνει μια στάση στη Σκιάθο.

Το πλοίο έχει μήκος 219 μ. και πλάτος 31 μ. και μπορεί να φιλοξενήσει έως και 1.000 επιβάτες. Αυτή την περίοδο πραγματοποιεί κρουαζιέρα 11 ημερών, η οποία ξεκίνησε από Πειραιά, «έπιασε» Μύκονο, Κουσάντασι, Δικελί, Βόλο, Σκιάθο, Θεσσαλονίκη Καβάλα, Κεπέζ, ενώ θα ολοκληρώσει το ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη.

Η αξία του τουρισμού κρουαζιέρας

Άλλη μία ευτυχής συγκυρία, για την Θεσσαλονίκη όμως, που παρόλα αυτά μας αφορά, είναι πως το διήμερο 25 – 26 Απριλίου πραγματοποιείται το Posidonia Sea Tourism Forum, το διεθνές συνέδριο και έκθεση για την κρουαζιέρα που θα συμμετέχουν 46 εκθέτες, 16 εταιρίες κρουαζιέρας, 49 ομιλητές από 20 χώρες.

Στα πλαίσια του PSTF 2023 θα πραγματοποιηθεί επίσης η πρώτη παρουσίαση της μελέτης κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων που εκπόνησαν ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης και ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης, προκειμένου να συμβάλουν στην καλύτερη κατανόηση των πλεονεκτημάτων της κρουαζιέρας για την τοπική κοινωνία.

Οι συμμετέχοντες στο PSTF 2023 θα έχουν μια μοναδική ευκαιρία να μάθουν όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν για τα πραγματικά επίπεδα δαπανών επιβατών και πληρωμάτων, για τις καταναλωτικές συνήθειες τους κατά την παραμονή τους, τα επίπεδα ικανοποίησης από την επίσκεψή τους, καθώς και τις προοπτικές επιστροφής τους στην πόλη.

Η παρουσίαση θα αποτυπώσει την κοινωνικοοικονομική συνεισφορά της κρουαζιέρας στο λιμάνι και την πόλη της Θεσσαλονίκης και, ήδη, τα προκαταρκτικά δεδομένα παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για τα μοτίβα δαπανών των επιβατών κρουαζιέρας και των πληρωμάτων στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, οι επιβάτες κρουαζιέρας κατευθύνουν τις δαπάνες τους προς αγορές (44%), εστιατόρια και καφετέριες (40%), περιηγήσεις στα αξιοθέατα (12%) και καταστήματα τροφίμων (3%). Από την άλλη πλευρά, τα μέλη των πληρωμάτων επιλέγουν να δαπανήσουν σε ψώνια (55%), εστιατόρια και καφετέριες (16%), μεταφορές (14%) και καταστήματα τροφίμων (10%).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ