19.2 C
New York
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Buy now

«Η Ε.Ε. επέλεξε την Ελλάδα ως το αναλώσιμο κομμάτι της στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, και είναι πιθανό να δεχτεί πολύ μεγάλες πιέσεις»

Η χερσαία επέμβαση μέσα στην Γάζα δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση, απεναντίας μπορεί να προκαλέσει τεράστιες απώλειες σε στρατιωτικές δυνάμεις αλλά και εκατόμβες νεκρών αμάχων που θα κατέστρεφαν την διεθνή εικόνα του Ισραήλ τονίζει ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών, διευθυντής του Τομέα Θεωρίας και Ανάλυσης Πολέμου στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων Κωνσταντίνος Γρίβας σε συνέντευξη του στον Alpha Radio. Αναλύει τα σενάρια εμπλοκής άλλων δυνάμεων, όπως το Ιράν και οι ΗΠΑ που θα οδηγούσαν σε «αρμαγεδονικά σενάρια» ενώ αναφέρθηκε και στο προσφυγικό πρόβλημα που δεδομένα θα προκύψει και πιθανότατα να πιέσει ξανά την Ελλάδα, δεδομένου ότι οι γειτονικές χώρες δεν θέλουν τους Παλαιστίνιους στα εδάφη τους.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι είμαστε δίπλα σε μία πολεμική αναμέτρηση που δε γνωρίζουμε που μπορεί να οδηγήσει, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά αυτή τη στιγμή, γιατί και αυτή αναμέτρηση γίνεται μέσα σε ένα νέο διεθνές σύστημα, ένα διεθνές σύστημα που έχει γίνει εκ νέου ψυχροπολεμικό. Οπότε αν περάσει τα όρια αυτή η σύγκρουση, τα στενά όρια του Ισραήλ και αρχίσει να επεκτείνεται σαν πυρκαγιά ή σαν το φαινόμενο ντόμινο το ένα πλακίδιο να ρίχνει το άλλο, τότε θα πάμε σε πολύ επικίνδυνες καταστάσεις. Εάν το Ισραήλ προχωρήσει σε μαζική επίθεση εναντίον της Γάζας και ολοκαύτωμα θυμάτων, έχουμε πολλά θύματα και προκύψει αντίδραση από την Χεζμπολάχ και χτυπήσει το Ισραήλ από το Λίβανο και αντιδράσει το Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ και του Λιβάνου και πολύ περισσότερο αν αντιδράσουν οι Αμερικανοί με τη μεγάλη δύναμη που έχουν συγκεντρώσει στην περιοχή και χτυπήσουνε το Λίβανο τότε είναι πάρα πολύ πιθανό να εμπλακεί το Ιράν σε κάποιας μορφής πολεμική δράση για να προστατεύσει τον προστατευόμενο της που είναι η Χεζμπολάχ. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να οδηγηθούμε σε σύγκρουση Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών με το Ιράν, το Ιράν όμως είναι στρατηγικός σύμμαχος της Κίνας και της Ρωσίας οπότε θα αναγκαστούν εντός και εκτός εισαγωγικών και αυτοί οι δύο να καλύψουν το Ιράν και από κει και πέρα μπαίνουμε σε αρμαγεδονικά σενάρια. Μην σας φαίνονται μακρινά όλα αυτά γιατί κάπως έτσι ξεκίνησε και ο ‘Α παγκόσμιος πόλεμος».

«Οι δύο βασικοί παίκτες που είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν, δεν επιδεικνύουν κάποιας μορφής τυχοδιωκτισμό, αντιθέτως έχουνε και οι δύο μία πολύ σκληρή ρεαλπολιτίκ έτσι στάση, νομίω ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν περισσότερο πυροσβεστικά στην περιοχή ακριβώς γιατί φοβούνται και αυτές να εγκλωβιστούν σε κάποια αντιπαράθεση που δεν ξέρουνε πού μπορεί να οδηγήσει, το Ιράν είναι η επιτομή της κυνικής και ψυχρής θεώρησης των πραγμάτων και αυτό φοβάται να εγκλωβιστεί σε κάποια σύγκρουση αλλά επειδή το παγκόσμιο σύστημα έχει αλλάξει, δεν είμαστε στην εποχή που θα ήμασταν πριν από 10 χρόνια που ας πούμε ότι ήταν πιο σταθεροποιημένα τα πράγματα, έχει προκύψει ο πόλεμος στην Ουκρανία, έχουμε ένα νέο ψυχρό πόλεμο, έχουνε εμφανιστεί καινούργιοι παίκτες παγκόσμιου βεληνεκούς όπως είναι η Κίνα οπότε είναι πιο πολύπλοκο το παγκόσμιο σκηνικό συνακόλουθα όπου υπάρχει υψηλός βαθμός πολυπλοκότητας, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος να προκύψουν αστάθειες και ατυχήματα».

«Το Ισραήλ φοβάται -και αυτό είναι δεδομένο το ξέρουμε εδώ και καιρό- την χερσαία επέμβαση μέσα στη Γάζα με επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακος, αυτό που λένε να μπούνε μέσα στην Γάζα και να εξαφανίσουν την Χαμάς, είναι πολύ δύσκολο εγχείρημα δεδομένου ότι η Χαμάς δεν είναι μία τρομοκρατική οργάνωση με την έννοια του ότι είναι κάποια μικρή ομάδα που λειτουργεί στις σκιές, είναι ένας στρατός με ασύμμετρες ικανότητες που χτίζεται εδώ και δεκαετίες, έχει επενδύσει στη δημιουργία ενός υπογείου κόσμου κάτω από τη Γάζα, δεν είναι 1 ή 2 ή 3 ή 5 τούνελ, δεν ξέρει κανένας πόσα είναι. Την ύπαρξή τους την ξέρουνε αλλά την χαρτογράφηση τους δεν την ξέρει κανένας, μόνο η Χαμάς, ακούω κάτι περίεργα ότι οι δορυφόροι τα βλέπουνε, οι δορυφόροι είναι τεχνολογία αλλά δεν είναι μάγια. Ούτε υπάρχουν τεχνολογίες ικανές να καταστρέψουν αυτά τα τούνελ εύκολα, ανέξοδα και αναίμακτα για τον επιτιθέμενο. Δεν είναι ότι θα μπουν μέσα οι ισραηλινοί και οι άλλοι θα αρχίσουν να απλώς να κρύβονται μέσα στα τούνελ, τα τούνελ είναι ορμητήρια για να διεξάγεις τις επιθέσεις όπως έκανε η Χεζμπολάχ στο δεύτερο πόλεμο του Λιβάνου και προκάλεσε σοβαρότατες απώλειες στους Ισραηλινούς».

«Αν υπάρχουν εκατοντάδες έξοδοι μέσα στη Γάζα και ξεπηδάνε από κει πέρα ομάδες ενόπλων εφοδιασμένες με προηγμένα όπλα όπως μπορεί να είναι εξελιγμένα αντιαρματικά που σίγουρα έχει γιατί τα έχει πάρει από το Ιράν σε μεγάλους αριθμούς, και χτυπάει και ξαναχώνεται στα τούνελ και καλύπτεται και από τον άμαχο πληθυσμό οπότε και η επίθεση των Ισραηλινών προκαλεί συνεχώς θύματα στον άμαχο πληθυσμό, τότε όλο αυτό είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση. Είναι δεδομένο ότι μεγάλα κομμάτια του υπεδάφους της Γάζας έχουν παγιδευτεί με εκρηκτικά να το πούμε έτσι με σκοπό να χτυπήσουν τις δυνάμεις του Ισραήλ, μπορεί να μπούνε μέσα άρματα μάχης και τεθωρακισμένα με στρατιώτες και μπορεί ο δρόμος που είναι από κάτω τους να ανατιναχτεί ολόκληρος και να έχουμε πολλά θύματα. Οπότε το Ισραήλ είναι λογικό να μη θέλει να μπλέξει σε μία σύγκρουση που είναι πιθανό να υποστεί μεγάλο αριθμό θυμάτων στο στρατιωτικό της κομμάτι και να προκαλέσει μεγάλο αριθμό θυμάτων στον άμαχο πληθυσμό του αντιπάλου με αποτέλεσμα να υποστεί καταστροφές και σε επίπεδο επικοινωνιακό. Οπότε και αυτό προσέχει και νομίζω δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα προχωρήσει σε αυτή την επιχείρηση».

«Πιθανολογώ, γιατί σίγουρος δεν μπορώ να είμαι για τίποτα, ότι η Χαμάς προχώρησε σε αυτή την βάρβαρη επίθεση με το χτύπημα εναντίον αμάχων για να σύρει το Ισραήλ σε μία υπεραντίδραση να το πούμε έτσι και να του στήσει μία παγίδα. Η παγίδα έχει και επιχειρησιακά κριτήρια όπως είπαμε πριν και κυρίως γεωπολιτικά. Ο Νετανιάχουν πλέον έχει ημερομηνία λήξεως ως πολιτικό πρόσωπο και δεν ξέρω αν υποστεί και άλλες συνέπειες πέρα από την πολιτική απαξίωση όταν τελειώσει αυτή η σύγκρουση. Εδώ υπάρχει το τρομακτικό ζήτημα για την Ελλάδα που μπορεί να μετατραπεί σε ασύμμετρη απειλή, εάν προκύψουν οι αφελείς σκέψεις του τύπου είναι πρόσφυγες να τους φέρουμε εδώ και να μαζευτούν ένα εκατομμύριο άνθρωποι με εσωτερικά προβλήματα μεταξύ τους κτλ. θα γίνουμε στην καλύτερη περίπτωση Βυρηττός. Θα είναι καταστρεπτικό το πλήγμα για την Ελλάδα και είναι υπαρκτός αυτός ο κίνδυνος δεδομένου ότι ούτε η Ιορδανία θέλει αυτούς τους ανθρώπους γιατί θεωρεί ότι θα έχει μεγάλο πρόβλημα για την εσωτερικό της ασφάλεια, ήδη με το πρώτο κύμα Παλαιστίνιων προσφύγων που έγινε με το πρώτο αραβοϊσραηλινό πόλεμο το 1948, ουσιαστικά αλλοιώθηκε ο πληθυσμός της Ιορδανίας, πάνω από τους μισούς ήτανε Παλαιστίνιοι, έγινε εμφύλιος πόλεμος μεταξύ Παλαιστινίων και των Ιορδανών, ο περιβόητος μαύρος Σεπτέμβρης τότε με χιλιάδες νεκρούς και θεωρεί το καθεστώς ότι περαιτέρω αριθμός θα ήταν αποσταθεροποιητικός. Για το Λίβανο δε μιλάμε, είναι μια χώρα υπό διάλυση, η Αίγυπτος επίσης θεωρεί ότι θα έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα οπότε αν προκύψει κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν πιέσεις να διοχετευτεί αυτός ο πληθυσμός στην Ευρώπη. Η Ε.Ε. έχει επιλέξει την Ελλάδα ως το αναλώσιμο κομμάτι της όσον αφορά τη διαχείριση των λεγόμενων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, οπότε είναι πολύ πιθανών η Ελλάδα να δεχτεί πολύ μεγάλες πιέσεις».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles