19.4 C
New York
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Buy now

«Του χρόνου τέτοια εποχή το 80% των χωριών της Δ.Ε. Φιλίππων θα υδρεύεται από τις πηγές της Βοιράνης»

Του χρόνου τέτοια εποχή το 80% των χωριών της Δ.Ε. Φιλίππων θα υδρεύεται από τις πηγές της Βοιράνης δήλωσε στον Alpha Radio ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Απόστολος Χρόνης, υποστηρίζοντας πως το σχετικό έργο τρέχει με… 1.000 ανεπηρέαστο από τις εκλογές. Πέραν της αναφοράς του στην κατανομή των εδρών που εκκρεμεί από την πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση, μίλησε για τις λεπτομέρειες του έργου, και έθεσε τον χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης του κάνοντας λόγο για το «μεγαλύτερο έργο της τελευταίας 50ετίας στη Δ.Ε. Φιλίππων».

«Εγώ θα περιμένω το Πρωτοδικείο στο τέλος του μήνα για το πώς ακριβώς κατανέμονται αυτές οι πέντε έδρες γιατί έχω μπερδευτεί με τον καινούργιο νόμο. Νομίζω πως θα βγει και κάποια διευκρινιστική εγκύκλιος από το Υπουργείο Εσωτερικών γιατί μιλάει για 3/5 και κάποιοι ερμηνεύουν τα 3/5 της πλειοψηφίας του δημάρχου σε όλο το δήμο. Εγώ νομίζω ότι το τέλος θα καταλήξει ότι είναι 3/5 ανά Δημοτική Ενότητα, γιατί σκέφτομαι ότι εμείς που είμαστε ένας Δήμος με μόνο δύο δημοτικές ενότητες ενώ υπάρχουν δήμοι που έχουν 6, 7 και 8 θεματικές ενότητες, αν δεν υπολογίσεις τα 3/5 του δημάρχου σε κάθε Δημοτική Ενότητα κινδυνεύει κάποιος δήμαρχος σε Δημοτική Ενότητα να μην έχει κανέναν απολύτως εκπρόσωπο. Οπότε θα περιμένω και εγώ το Πρωτοδικείο γιατί στο τέλος από κει θα βγουν τα οριστικά αποτελέσματα και η κατανομή των εδρών. Φαινόταν ότι η φιλοσοφία του νόμου έλεγε ότι πρέπει να έχει πλειοψηφία ο δήμαρχος και στις δημοτικές ενότητες και στις δημοτικές κοινότητες, αν δείτε δηλαδή στις δημοτικές κοινότητες όπως είναι η Καβάλα, όπως είναι η Νέα Καρβάλη, ο Αμυγδαλεώνας, οι Κρηνίδες, δίνει 3/5 στο δήμαρχο».

«Το έργο της ύδρευσης της Δ.Ε. Φιλιππων από τις πηγές της Βοιράνης, είναι το μεγαλύτερο τα τελευταία 50 χρόνια. Την ίδια σημασία που είχε δηλαδή η υδροδότηση από τις πήγες Κεφαλαρίου για την πόλη της Καβάλας, την ίδια σημασία έχει αυτό το έργο για την Δ.Ε. Φιλίππων. Αυτό κατέστη δυνατό από τότε που γίναμε ένας ενιαίος δήμος, αλλιώς οι Φίλιπποι δεν θα μπορούσαν να πάρουν νερό από τον ίδιο αγωγό που παίρνει νερό η Καβάλα. Παλέψαμε πάρα πολύ για αυτό το έργο, τελικά η πολυπόθητη ένταξη του έργου του ήρθε στις 6/10, μόλις 3 μέρες πριν τις εκλογές. Από την στιγμή που μας ήρθε η έγκριση αυτή δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό τρέξανε οι υπηρεσίες, δεν τις επηρέασε καθόλου η εκλογική διαδικασία, τρέξανε και ήδη την Τρίτη στις 10 του μήνα καναμε αμέσως μετά την εκλογική αναμέτρηση ένα έκτακτο διοικητικό συμβούλιο στη ΔΕΥΑΚ για να εγκρίνουμε τους όρους δημοπρατήσης, στείλαμε τους όρους αυτούς στη διαχειριστική αρχή και περιμένουμε την έγκριση του για να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός των 8.5 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό θα γίνει είτε μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, θα είναι διεθνής διαγωνισμός λόγω του μεγάλου ποσού που υπάρχει στην ένταξη, ηλεκτρονικός διαγωνισμός διεθνής, έχει 30 μέρες κάποιος να καταθέσει τις προσφορές του, αυτό σημαίνει ότι μέσα στο 2023 θα υπάρχει και ανάδοχος, θα υπογράψουμε τις συμβάσεις και ευελπιστούμε ότι θα έχουμε και απορρόφηση μέχρι το τέλος του έτους. Για αυτό λέω ότι το έργο αυτό τρέχει με 1.000!

«Την Πέμπτη κάναμε μία σύσκεψη και με τα στελέχη του ΤΑΠ και με τους νομικούς συμβούλους του ΤΑΠ και με τους δικούς μας από την πλευρά του δήμου ήταν ο κ. Αγελαράκης, από την πλευρά της ΔΕΥΑΚ η κ. Ακριτίδου, ο τεχνικός διευθυντής της εταιρείας, η γ.γ. του Δήμου, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας και φυσικά αυτός που έκανε τη μελέτη του έργου κ. Σαββίδης. Συμφωνήσαμε και με τη διαχειριστική αρχή και με το ΤΑΠ τη διαδικασία με την οποία θα γίνονται οι πληρωμές, γιατί τα 4.5 εκ. από τα 8.5 θα τα δώσει ο δήμος Καβάλας. Συμφωνήσαμε, προχωράμε, ετοιμάζουμε το συμφωνητικό που θα γίνει ανάμεσα στον ΤΑΠ στην ΔΕΥΑΚ και στο δήμο Καβάλας και θα προχωρήσει άμεσα και η υπογραφή της σύμβασης και φυσικά το έργο. Μέχρι το 2024 ευελπιστώ ότι τουλάχιστον το 80% του έργου θα έχει ολοκληρωθεί, ήδη θα αρχίσουν από τις αρχές του 2024 οι πρώτοι οικισμοί της Δ.Ε. Φιλίππων να παίρνουν νερό από τις πηγές Βοιράνης. Τέτοια εποχή του χρόνου το 70-80% των χωριών θα έχει πάρει νερό από τις πηγές».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles