«Είναι πανθομολογούμενο ότι απαιτείται αναγέννηση του ΕΣΥ»

0
396

Ενθαρρυντικές αλλά με απόσταση από το να έχουμε αποτελέσματα για την αναμόρφωση του ΕΣΥ άκουσαν οι γιατροί τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ καθώς και την εξειδίκευση των μέτρων από τον υπουργό Υγείας. Ο πρώην πρόεδρος του ΙΣΚ και διευθυντής της Β Παθολογικής του ΓΝΚ Ξενοφών Κροκίδης, σχολίασε τις εξαγγελίες και εξήγησε τι ανάγκες έχει συνολικά το ΕΣΥ αλλά και το νοσοκομείο Καβάλας.

«Τόσο από τις εξαγγελίες του ίδιου του πρωθυπουργού από την Παρασκευή στη ΔΕΘ όσο και τη Δευτέρα που ακούσαμε το τι προβλέπει η κυβέρνηση και το υπουργείο υγείας για την αναγέννηση του ΕΣΥ νομίζω ότι είναι πανθομολογούμενο ότι πρέπει να αρχίσει. Το πρώτο το οποίο δεν θα διαφωνήσει κανένας είναι ότι χρειάζεται το ΕΚΑΒ χρειάζεται ενίσχυση και με πτητικά μέσα και με προσωπικό και γενικότερα μία καλύτερη οργάνωση για να προσφέρει πιο έγκαιρα τις υπηρεσίες για τις οποίες είναι ταγμένο. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα υλοποιηθεί και μάλιστα θα υπάρχει και διασύνδεση με τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, νομίζω κανείς δεν θα διαφωνήσει γιατί είχαμε κάποια περιστατικά και στην περιοχή μας όπου καθυστερημένα το μοναδικό ενδεχομένως ασθενοφόρο έφτασε και δεν ήταν αποτελεσματική η παρέμβαση του».

«Το δεύτερο το οποίο ακούμε πολύ ευχάριστα είναι οι προσλήψεις όλων των κατηγοριών δηλαδή και γιατρών, βέβαια οι γιατροί είναι το μικρότερο ποσοστό των προσλήψεων. Πολλοί από αυτούς δεν είναι μία πραγματική προσθήκη στο εθνικό σύστημα υγείας γιατί ήδη υπηρετούν με κάποια άλλη σχέση εργασίας, άρα τώρα θα αλλάξει η σχέση εργασίας. Έχουμε τον εκσυγχρονισμό των τμημάτων επειγόντων περιστατικών και των κέντρων υγείας, τα τμήματα επειγόντων πρέπει να εκσυγχρονιστούν κυρίως σε υλικοτεχνική υποδομή. Το πρόβλημα που έχουμε στα νοσοκομεία όπως οι μεγάλες αναμονές δεν έχουν να κάνουν τόσο πολύ με το κτιριολογικό ή με τη λειτουργία, έχει να κάνει τις ειδικότητες και τις ελλείψεις γιατρών και τη κακή οργάνωση στα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Δεν ξέρω και δεν φαντάζομαι ότι αυτά τα μέτρα που προτείνει τώρα το υπουργείο υγείας δίνουν πειστικές απαντήσεις σε αυτό που σας είπα για την καλύτερη οργάνωση έτσι ώστε να μειωθούν οι αναμονές στα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Η αναγέννηση του ΕΣΥ χρειάζεται πολύ περισσότερα πράγματα, δεν μπορεί να γίνονται αλλαγές χωρίς τους γιατρούς, τα συνδικαλιστικά μας όργανα δηλαδή τόσο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αλλά κυρίως οι νοσοκομειακοί γιατροί οι προτάσεις τους δεν λαμβάνονται υπόψιν. Δε προτείνουμε μονο προσλήψεις αλλά και άλλα σημαντικά πράγματα. Άρα είμαστε σε μία αναμονή προκειμένου αυτά που ειπώθηκαν να εξαγγελθούν και περιμένουμε ακόμη περισσότερα».

«Το Γενικό νοσοκομείο Καβάλας με το ρολό τον περιφερειακό που έχει ως χαρακτήρα στην λειτουργία του χρειάζεται ενίσχυση σε όλες τις λειτουργίες και όχι μόνο στο ιατρικό προσωπικό νοσοκομείο, έχουμε ειδικότητες που δεν εχει ακόμη και το Πανεπιστημιακό όπως νευροχειρουργική κλινική και άλλες ειδικότητες που δεν έχουν τα γύρω νοσοκομεία. Την ίδια στιγμή όμως το ΓΝΚ βοηθάει τα άλλα νοσοκομεία, εμείς ματώνουμε γιατί εξυπηρετούμε και τη Δράμα και τη Ξάνθη. Άρα χρειαζόμαστε προσλήψεις ιατρικού προσωπικού αλλά και όλων των κατηγοριών, δεν θα πω νοσηλευτικό, δεν θα πω όπως τεχνολόγους στα εργαστήρια γιατί από τα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων ανοίξαμε μαγνητικό τομογράφο που εξυπηρετεί χωρίς να κάνουμε μία πρόσληψη ιατρικού, είτε τεχνολόγου ή άλλου προσωπικού. Το κυρίαρχο είναι οι προσλήψεις γιατί δεν είναι μόνο οι αποχωρήσεις, είναι ακριβώς και οι αυξημένες ανάγκες, ανοίξαμε καινούργια τμήματα και καινούργια ιατρεία και αυτά χρειάζονται προσωπικό.

«Για όλους μας να πω ότι ήταν πολύ δύσκολο καλοκαίρι στο νοσοκομείο Καβάλας, είχαμε πληρότητα σε πολλές κλινικές, στη παθολογική, στη χειρουργική κτλ που ξεπερνούσαν το 90% σε κάποιες μέρες, που αυτό δεν είναι χαρακτηριστικό του καλοκαιριού. Κανονικά το καλοκαίρι είχαμε πολύ μικρότερες πληρότητες αλλά με τη μετακίνηση των ασθενών από τη γειτονική Αλεξανδρούπολη, η δική μας κλινική είχε 110% πληρότητα τέλη Αυγούστου! Αυτό αποτελεί μία πρόκληση για το προσωπικό, ιατρικό, νοσηλευτικό, καθαριότητας αλλά και τα εργαστήρια που εξαρτόμαστε από αυτά.

«Τις τελευταίες βδομάδες έχουμε αύξηση κρουσμάτων έχουμε αρκετά κρούσματα και νοσηλείες με θετικά κρούσματα, τώρα έχουμε 3 θετικά περιστατικά. Άλλο οτι βγαίνει ένα τεστ θετικό και άλλο ότι έχω κόβιντ, κόβιντ εννοούμε ότι έχουμε και συμπτώματα και πυρετούς. Συνήθως έρχονται στο νοσοκομείο για κάτι άλλο και κατά την εισαγωγή τους γίνεται και ένα τεστ που βρίσκεται θετικό, κάποιοι έχουν και συμπτώματα όπως μυαλγίες και καταβολή δυνάμεων και τους δημιουργούν για κάποιο χρονικό διάστημα συμπτώματα. Ο κορονοιός είναι εδώ αλλά δεν είναι μόνο αυτό, είναι και άλλες λοιμώξεις που έχουμε στην περιοχή μας. Όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου, που έχουμε το Νέστο ως αιχμή του δόρατος αλλά είχαμε και από την Καβάλα και άλλες περιοχές και εδώ νοσηλεύουμε αυτά που έχουν συμπτωματολογία από το κεντρικό νευρικό, δηλαδή μηνιγγοεγεφαλίτιδα, κάνουν πυρετούς, έχουμε τέτοιους ασθενείς τις τελευταίες εβδομάδες. Καλό είναι όλοι να ακούν τις οδηγίες των ειδικών και να αποφεύγουμε τα λιμνάζοντα ύδατα στο περιβάλλον μας και προφύλαξη με μακριά ρούχα για να αποφύγουμε τα κουνούπια που μεταφέρουν τον ιό».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ