Αυτό είναι το πολυσχιδές έργο της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ μέσα στην 4ετία

0
288

Τον απολογισμό των εκατοντάδων δράσεων της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ έκανε πρόσφατα η διοίκηση της σε ειδική εκδήλωση και ο πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ Παναγιώτης Αγγελίδης βρέθηκε στον Alpha Radio για να μιλήσει για τα όσα έγιναν στην θητεία του. Αναφέρθηκε στις δομές που διαχειρίζεται η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, το πολυπολιτισμικό κέντρο που θα λειτουργήσει στην πλατεία καπνεργάτη, το ναυτικό μουσείο, το Φρούριο αλλά και το πηλοθεραπευτήριο των Κρηνίδων.

Οι δομές της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ

«Κάναμε τις προηγούμενες ημέρες την παρουσίαση των πεπραγμένων ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους Καβαλιώτες επιγραμματικά να δείξουμε τις δράσεις της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ στην θητεία μας. Η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ είναι μία σημαντική επιχείρηση με ένα έργο δύσκολο πολυδιάστατο αλλά και κομβικής σημασίας καθώς αποτελεί τον θεματοφύλακα της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης μας. Με διάφορες δομές, όπως το Μουσείο Καπνού, η δημοτική καπναποθήκη, το Ναυτικό μουσείο, το πολιτιστικό κέντρο Πυθαγόρα, το κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών, το πηλοθεραπευτηριο, η Δημοτική αγορά, το ΚΔΑΠ Αμεα, πάρα πολλές δομές και πάρα πολλές αρμοδιότητες που πραγματικά χρειάζεται μεγάλη συνεργασία με όλους τους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι. Έχουμε αρκετές διευθύνσεις και το πολυσχιδές έργο της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ ουσιαστικά παράγεται από τις διευθύνσεις αυτές, η διεύθυνση αθλητισμού, της δημοτικής αγοράς, υπάρχει διεύθυνση πολιτισμού, υπάρχουν διάφορες διευθύνσεις και μου δόθηκε η ευκαιρία ανά διεύθυνση επιγραμματικά να αναφέρω το έργο μας που ήταν με δύσκολες συνθήκες διότι αναλάβαμε μία ως διοίκηση να εκπληρώσουμε και το κοινωφελές και το πολιτιστικό και το τουριστικό έργο της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ με πολύ λιγότερη χρηματοδότηση από ότι προηγούμενες διοικήσεις και έχοντας κάτι πρωτόγνωρο που μας δυσκόλεψε, την πανδημία που ήταν η μισή μας θητεία. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες δημιουργήσαμε ένα μεγάλο έργο».

Το πολυπολιτισμικό κέντρο στην πλατεία καπνεργάτη

«Είμαστε μια πολυπολιτισμική πόλη και οφείλουμε να διατηρήσουμε την παράδοση αυτή της πόλης, έχουμε το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα μουσείο καπνού, έχουμε το ναυτικό μουσείο και βέβαια αυτό που οραματιζόμαστε είναι το πολυπολιτισμικό κέντρο που ετοιμαζόμαστε να λειτουργήσουμε στην πλατεία καπνεργάτη. Αυτή τη στιγμή γίνονται έργα ανάπλασης της πλατείας απέξω και όταν ολοκληρωθούν φαντάζομαι και εμείς θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε αυτό το μουσείο το οποίο θα είναι κάτι πρωτόγνωρο και θα δώσει μία υπεραξία και τουριστική και αναπτυξιακή. Μιλάμε για ένα χώρο 98% έτοιμος με την έννοια ότι οι συλλογές είναι τακτοποιημένες και η αίθουσα του Πολύγνωτου Βαγή και οι αίθουσες συνεδρίων και μόνο το μουσείο καπνού δεν είναι έτοιμο το οποίο θα μετεγκατασταθεί αργότερα. Στη διάρκεια της θητείας μου έγινε μεγάλη δουλειά μέσω ενός προγράμματος από το ταμείο ανάκαμψης συνολικού προϋπολογισμού 830 8000 καταφέραμε και κάναμε πάρα πολλά πράγματα, δηλαδή πραγματοποιήθηκε μεταφορά έργων τέχνης, η απεντόμωση, προχωρήσαμε στην προμήθεια και εγκατάσταση ενός ειδικού θαλάμου ελεγχόμενης ατμόσφαιρας για την απεντόμωση των συλλόγων, τακτοποιήθηκαν οι συλλογές και έχουνε ψηφιοποιηθεί, έγιναν όλες οι απαραίτητες εργασίες ούτως ώστε να έχουμε ένα σύγχρονο μουσείο με το πωλητήριο του, με τα πάντα, αυτό το οποίο υπολείπεται ως εργασία και δημοπρατείται είναι να γίνει η επίστρωση με αντιπυρικό βερνίκι σε όλες τις ξύλινες επιφάνειες για να έχουμε άδεια και από την πυροσβεστική».

Το ναυτικό μουσείο

«Το ναυτικό μουσείο αφορά την ταυτότητα της πόλης, καθώς η πόλη μας έχει ένα τεράστιο θαλάσσιο μέτωπο και η οικονομία και η ιστορία της βασίζεται εν πολλοίς στη σύνδεση μας με τη θάλασσα. Είναι ένα μουσείο που έχει την δική του αυτονομία, μπορούν να γίνουν ακόμα πολύ περισσότερα πράγματα για να το αναδείξουμε ακόμα περισσότερο, εμείς προσπαθήσαμε με τους μικρούς μας πόρους να κάνουμε το καλύτερο, σε συνεννόηση με ανθρώπους που προσφέρουν εθελοντική εργασία».

Η αναβάθμιση του Φρουρίου

«Το Φρούριο είναι το πιο γνωστό τοπόσημο μαζί με τις Καμάρες, είναι μία δομή η οποία ανήκει στην ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, είναι μία κερδοφόρα δομή γιατί έχει εισιτήριο αλλά υπάρχουν πολύ μεγάλες ανάγκες για την αναβάθμιση του χώρου. Καταφέραμε μέσω χρηματοδότησης και υλοποιούμε δύο έργα, το ένα το οποίο θα τελειώσει σύντομα είναι η δημιουργία, και τοποθέτηση ενός ειδικού αναβατορίου για τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες ούτως ώστε να έχουν πρόσβαση στην είσοδο και από κει και πέρα με τη δημιουργία ειδικών διαδρομών να μπορούν να έχουν απρόσκοπτη κίνηση μέσα στο χώρο του φρουρίου μέχρι τις εξέδρες για να έχουν την άνεση να απολαμβάνουν τα πολιτιστικά δρώμενα τα οποία γίνονται στο χώρο του θεάτρου. Το δεύτερο έργο είναι η αναβάθμιση του εσωτερικού της σκηνής του φρουρίου, δημιουργούμε μια σύγχρονη και λειτουργική σκηνή που κάθε χειμώνα θα μαζεύεται και θα αποθηκεύεται και την αισθητική και πρακτική αναβάθμιση των κερκίδων του φρουρίου».

Ο τουρισμός κρουαζιέρας

«Ο τουρισμός κρουαζιέρας δίνει μία προστιθέμενη αξία στην τουριστική προβολή της πόλης, δεν είναι μόνο ο αριθμός των κρουαζιεροπλοίων ή των επιβατών αλλά είναι μία πολύ ιδιαίτερη προβολή της πόλης μας όταν μία πόλη αναπτύσσει τουρισμό κρουαζιέρας. Αυτό δεν έγινε από μόνο του, είναι μία σύμπραξη με το Επιμελητήριο και με το λιμάνι Καβάλας και μέσα από μία εξαιρετικά γόνιμη συνεργασία με ειδικούς συμβούλους κάναμε την Καβάλα προορισμό κρουαζιέρας και να έχουμε σταθερά 35-40 κρουαζιερόπλοια κάθε χρόνο. Αν πρέπει να ορίσουμε τα οφέλη για τη πόλη, είναι ένα πλωτό ξενοδοχείο στην πόλη μας 5 αστέρων, πολλοί από αυτούς θα διαφημίσουν την πατρίδα μας, θα επισκεφτούν τα τοπόσημα της Καβάλας που συνήθως για αυτούς είναι είτε η παλιά πόλη είτε ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων και το βαφτιστήρι της Λυδίας και στατιστικά αυτοί που πάνε είναι το 50% και οι υπόλοιποι κινούνται στην αγορά, άρα υπάρχει όφελος και για την αγορά».

Το πηλοθεραπευτήριο των Κρηνίδων

«Το πηλοθεραπευτήριο είναι μοναδικός προορισμός καθώς οι γεωλογικές και βιολογικές συνθήκες στο παρελθόν δημιούργησαν το κατάλληλο περιβάλλον μέσα στο οποίο ωριμάζει ο θεραπευτικός πηλός και σε συνδυασμό με το ιαματικό νερό εχει ευεργετικές ιδιότητες σε πολλές παθήσεις, έχει καλλωπιστικές ιδιότητες, δημιουργεί ευεξία, έχουμε τόσα να κερδίσουμε από το πηλοθεραπευτήριο αν το αναδείξουμε γιατί δεν είναι μόνο οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι και οι καλλωπιστικές, βλέποντας τον κόσμο να έρχονται και νέα άτομα απλώς για την ευεξία και τη χαλάρωση την οποία νιώθουν κάνοντας την πηλοθεραπεία και μετά την υδροθεραπεία. Ανακοινώνουμε ότι έχουμε υπογράψει σύμβαση 3 εκ. ευρώ για να ξεκινήσουν τα έργα και θα βοηθήσει τις δομές του πηλοθεραπευτηρίου αλλά και την τουριστική αναβάθμιση της γύρω περιοχής. Σε 1,5 χρόνο το πηλοθεραπευτήριο των Κρηνίδων θα είναι τελείως διαφορετικό, θα διαθέτει νέες εγκαταστάσεις οι οποίες θα επιτρέπουν την προσβασιμότητα σε άτομα με ειδικές ανάγκες, θα διαμορφωθούν ειδικοί χώροι για ατομική χρήση του ιαματικού πηλού και του ιαματικού νερού, θα γίνει μια μεγάλη πισίνα υδροθεραπείας και γενικά θα αναβαθμιστεί η λειτουργικότητα όλων των χωρών».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ