32.9 C
New York
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Buy now

«Δεν δέχομαι ότι το σύνολο των επιχειρηματιών φοροδιαφεύγουν, υπάρχουν τρόποι να περιοριστούν»

Τα ευρήματα του βαρόμετρου του Επιμελητηρίου Καβάλας που δημοσιεύεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα επιχείρησε να αναλύσει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μάρκος Δέμπας. Μιλώντας στον Alpha Radio επικεντρώθηκε στα ερωτήματα που αφορούσαν την φοροδιαφυγή αλλά και την πολύ υψηλή φορολογία καθώς και τις δυνατότητες που έχει το κράτος να περιορίσει την φοροδιαφυγή χωρίς οριζόντια μέτρα όπως τα τεκμήρια.

«Σχετικά με την ερώτηση για την φοροδιαφυγή στους ελεύθερους επαγγελματίες ένα ποσοστό 50% απάντησε πως συχνά φοροδιαφεύγει και ένα 50% σπάνια ως ποτέ, άρα υπάρχει ένα μοίρασμα. Εδώ υπάρχει η ερμηνεία ότι έτσι και αλλιώς κάποιος επιχειρηματίας μπορεί να πει ότι κάποια στιγμή μπορεί να μη κόψει μια απόδειξη ή ένα τιμολόγιο και από την άλλη από την κυβέρνηση βγάζανε κάτι νούμερα που κατέληγαν πως 40 δις ευρώ είναι η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα. Μάλιστα εκείνη την εποχή είχαμε πει ότι εφόσον είναι 40 δις η φοροδιαφυγή που αν τα βάζαμε και ένα συντελεστή λέω εγώ 20-22% ως φορολόγηση, μιλάμε επομένως για 8 δις φορολογητέα ύλη, ενώ τα τεκμαρτά εισοδήματα που ήρθαν στην συνέχεια με τα 11.000 ευρώ ουσιαστικά υπάρχει ένας στόχος να μαζευτούν 500-600 εκατομμύρια ευρώ, άρα είναι πολύ απλό πως χτυπάς τη φοροδιαφυγή με ένα μέτρο το οποίο έτσι και αλλιώς όπως φαίνεται και από το βαρόμετρο μας όλοι πιστεύουν πως δεν πρόκειται αυτό το μέτρο να αποδώσει, το 70% όσων απάντησαν αυτό λέει».

«Εγώ δεν δέχομαι ότι το σύνολο των επιχειρηματιών ή ελευθέρων επαγγελματιών φοροδιαφεύγει, εάν υπάρχουν κάποιοι που φοροδιαφεύγουν και ας πούμε ότι φοροδιαφεύγουνε κάποιοι, υπάρχουνε τρόποι ιδιαίτερα με τα σύγχρονα μέσα της ψηφιοποίησης, των καρτών, των pos, του IRIS, έχουμε αναπτύξει τόσα συστήματα που μπορούμε να βρούμε ποιος φοροδιαφεύγει και ήμασταν αντίθετοι για αυτό το βάλαμε και στο βαρόμετρο, και ένα 74% που αυτό είναι που κρατάμε των επιχειρηματιών ότι κάποιες επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να κλείσουνε εξαιτίας αυτού του μέτρου και είναι πολύ απλό. Εγω θα σταθώ ότι πρώτον αυτό το μέτρο του τεκμαρτού εισοδήματος απαντιέται ότι δεν πρόκειται να πατάξει την φοροδιαφυγή. Γιατί θα κλείσουν επιχειρήσεις; Είναι πολύ απλό ότι δεν μπορείς να λες σε έναν ελεύθερο επαγγελματία ότι ντε και καλά θα πρέπει να δηλώνεις 11.000€, δηλαδή περίπου 1.000€ το μήνα καθαρό εισόδημα που αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνεις ένα τζίρο τουλάχιστον τετραπλάσιο από αυτό το οποίο δηλώνεις για να έχεις αυτό το κέρδος, είναι γνωστό, γιατί έχεις ενοίκια, έχεις λειτουργικές δαπάνες, έχεις ασφαλιστικές εισφορές, έχεις πιθανόν εργαζόμενο».

«Διερωτόμαστε πως το κράτος αποδέχεται ότι ο κατώτατος μισθός ενός μισθωτού είναι περίπου στα 700€, πως αποδέχεται ότι υπάρχουν χαμηλοσυνταξιούχοι των 500 και 600€ και δεν μπορείς να αποδεχτείς ότι και ένας ελεύθερος επαγγελματίας δυστυχώς ζει και με 400 και με 500€ για να καλύψει τις διάφορες ανάγκες του. Ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές, σε μικρά χωριά, σε περιοχές όπου πιθανόν λειτουργούν 4-5 μήνες το καλοκαίρι και τους υπόλοιπους μήνες είναι ουσιαστικά ανενεργοί, είναι πολλά ζητήματα που προκύπτουν».

«Είμαστε μια χώρα που έχουμε φορολογικούς συντελεστές υψηλούς, βέβαια η σημερινή κυβέρνηση κατόρθωσε από το 29% που ήτανε να πέσει στο 22% η φορολόγηση αλλά εμείς συνεχίζουμε και σαν επιμελητηριακή κοινότητα να μιλάμε και να ζητάμε ότι αυτός ο συντελεστής πρέπει να πέσει κάτω από το 20%. Όπως επίσης έχουμε πολύ υψηλό φπα ιδιαίτερα σε κάποια προϊόντα ειδών πρώτης ανάγκης και ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές ή νησιωτικές που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί εντελώς διαφορετικά αυτό το κομμάτι του φπα. Στα 100€ που δίνεις όταν πας να φας για παράδειγμα κάπου και πληρώνεις 100€ μέσα στην απόδειξη έχεις τουλάχιστον 24% ΦΠΑ, έχεις τον φόρο που πρέπει να πληρώσεις, έχεις την προκαταβολή φόρου που πρέπει να πληρώσεις, έχεις λειτουργικές σου δαπάνες, έχεις το προσωπικό σου, έχεις τα ασφαλιστικές εισφορές, πολλές φορές αυτό το 100€ με βάση ότι οι λειτουργικές δαπάνες έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 40% τα τελευταία 2 χρόνια ενώ πολλές επιχειρήσεις έχουν απορροφήσει και αυτήν την αύξηση καταλαβαίνετε ότι είναι οριακά σε κάποιον να κόψει ή να μη κόψει μία απόδειξη».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles