27.2 C
New York
Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Buy now

«Θέλουν να ερημώσουνε τον τόπο μας, να καταστρέψουνε την κτηνοτροφία, την καλλιέργειά μας και τους ανθρώπους να φύγουν»

Μία σειρά παραλείψεων και παρατυπιών στην περιβαλλοντική μελέτη αλλά και στην διαδικασία διαβούλευσης που προβλέπεται ανακάλυψαν οι άνθρωποι της συντονιστικής επιτροπής κατά την εγκατάστασης φωτοβολταικού πάρκου στη Λεκάνη. Αυτά εξήγησε αναλυτικά το μέλος της επιτροπής Δέσποινα Αργυροφθάλμου, μιλώντας για ένα έκτρωμα που θα καταστρέψει την ζωή στο χωριό και θα παύσει κάθε δραστηριότητα ερημώνοντας το. Κάλεσε δε, το περιφερειακό συμβούλιο να πάρει θέση αρνητική κατά της απόφασης της επιτροπής του το ενέκρινε «δίχως να το διαβάσει».

«Έγινε γενική συνέλευση και ορίστηκε η συντονιστική επιτροπή, όλο αυτό το διάστημα έχει ξεκινήσει με το να μπορέσει νομικά να στοιχειοθετήσει ότι όλη αυτή η διαδικασία της διαβούλευσης για το έργο, ουσιαστικά δεν έχει γίνει διότι ένα τέτοιο έργο το οποίο είναι καταστροφικό για τον τόπο μας, σαφώς πρέπει να περάσει από διαβούλευση, το ορίζει ο νόμος σχετικά με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάρκων, η οποία ουσιαστικά δεν έγινε, ανακοινώθηκε στην περιφέρεια για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, κοινοποιήθηκε σε μία εφημερίδα πολύ μικρής εμβέλειας αυτό και όχι στο δήμο με αποτέλεσμα να μη γίνει γνωστό αλλά ανακαλύφθηκε μετά από αρκετό διάστημα και στο δια ταύτα τώρα η πρώτη κίνηση είναι να αποδείξουμε ότι είναι παράνομη η διαδικασία της διαβούλευσης διότι δεν ολοκληρώθηκε και να ζητήσουμε την ανάκληση της γνωμοδότησης στοιχειοθετώντας απ’ όλους αυτούς που έχουν έννομο συμφέρον ότι πρέπει να τοποθετηθούνε επί του συγκεκριμένου προτζεκτ, στοιχειοθετήσαμε ότι δεν έγινε διαβούλευση και για αυτό το λόγο πρέπει να ανακληθεί η απόφαση».

«Πήραμε νομικό παραστάτη, διερευνήσαμε το νομικό πλαίσιο, και στο διάστημα αυτό ήρθαμε σε επαφή με όλους αυτούς τους φορείς που έχουνε έννομο συμφέρον και ομάδες και συλλόγους, είναι πολλοί αυτοί, από περιβαλλοντικές οργανώσεις μέχρι τοπικούς συλλόγους, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων της περιοχής μας, πολιτιστικούς συλλόγους, κυνηγητικούς συλλόγους, όλοι αυτή λοιπόν συνυπογράφουνε, η αίτηση ανάκλησης θα φύγει στην αποκεντρωμένη σήμερα και στο περιφερειακό συμβούλιο όπου καλούμε λοιπόν να ξανατοποθετηθεί επι του θέματος και ουσιαστικά πέρα από την τοποθέτηση και αναφορικά με τη διαβούλευση ότι δεν έγινε και πρέπει να γίνει, ζητάμε να τοποθετηθούνε αρνητικά στην εγκατάσταση αυτού του εκτρώματος.

«Εμείς ο στόχος μας είναι να μην γίνει το συγκεκριμένο έργο, σαφώς και ζητούμε από κάθε έναν που έχει συμβάλλει στη γνωμοδότηση αυτήν και οφείλει να γνωρίζει εν πάση περιπτώσει να μας απαντήσει για ποιο λόγο γιατί ένα συμβούλιο, μία επιτροπή αγροτικής οικονομίας και περιβάλλοντος δεν έχει διαβάσει ουσιαστικά αυτή τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων η οποία είναι κατάπτυστη. Είναι μία μελέτη copy paste που εφαρμόζεται και παρουσιάζεται σε όλα τα έργα εγκατάστασης φωτοβολταικών πάρκων, δε προβλέπει για τις αποστάσεις, τα πολύγωνα έρχονται σε επαφή με τον οικισμό, καταστρέφονται οι κτηνοτροφικές μονάδες που όπως γνωρίζετε είναι ένας βασικός οικονομικός πυλώνας της περιοχής, δεν υπάρχει υδραυλική μελέτη, ούτε μελέτη για τα απόβλητα πλύσης των εγκαταστάσεων, δεν προβλέπεται μελέτη για το φαινόμενο της θερμικής νησίδας, δεν προβλέπεται μελέτη για την οδοποιία, δεν προβλέπεται μελέτη για τον υποσταθμό υψηλής τάσης που ουσιαστικά θα αναγκαστούν να κάνουνε και που θα γίνει αυτό αναρωτιόμαστε. Επίσης δεν προβλέπουν το πολύ βασικό και το αφήνω τελευταίο το θέμα της οπτικής όχλησης, δε μπορεί έναν οικισμό που είναι ένα πανέμορφο παραδοσιακό οικισμό μέσα στα βουνά που έχει προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης, αγροτουριστικά, τουριστικά, κτηνοτροφικά. καλλιέργειες για προϊόντα με ονομασία ΠΟΠ να μη προβλέπεται τίποτα.

«Αυτοί που γνωμοδότησαν πιστεύω ότι δεν ξέρουν καν το περιβάλλον, πως είναι το σημείο όπου τοποθετείται το πρότζεκτ. Αν το βλέπανε θα ξέρανε ότι ένα οροπέδιο, θα αγκαλιαστεί από ένα έκτρωμα από ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 114 χιλιάδων πάνελ που σημαίνει ότι γνωρίζουμε για αυτόν εδώ τον τόπο πρέπει να το ξεχάσουμε. Μας στερούνε την γη μας όπου οι κτηνοτρόφοι μας βόσκουνε τα ζώα τους πρώτον, δεύτερον ρυπαίνουν την περιοχή, την υποβαθμίζουν, η ακτινοβολία όλη του πάρκου θα έρθει μέσα στο χωριό εκ των πραγμάτων, άρα λοιπόν η θερμοκρασία, αυτό που λέμε θερμική νησίδα θα δημιουργήσει προβλήματα στο μικροπεριβάλλον άρα στις καλλιέργειές μας. Θα δημιουργηθούν προβλήματα διότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία είναι υψηλά, θα δημιουργούνε προβλήματα υγείας. Θέλουν ένα τόπο να τον ερημώσουνε, να καταστρέψουμε την κτηνοτροφία, την καλλιέργειά μας, να ωθήσουν τους ανθρώπους να φύγουν από τον τόπο τους».

 

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles