19.4 C
New York
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

Buy now

«Αποξενωνόμαστε από πολύ σημαντικές εταιρίες, είτε τράπεζες, είτε μεγάλες εταιρίες του δημοσίου»

Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ιδιαίτερο σκεπτικισμό και όχι θριαμβολογίες κινήσεις όπως αυτή της εξαγοράς μέρους της Alpha Bank από τη Uni Credit σημειώνει σε συνέντευξη του ο πρώην πρόεδρος της εθνικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης, εξηγώντας πως η κίνηση αυτή γίνεται σε ένα περιβάλλον αλλεπάλληλων κρίσεων και οικονομικών. Ο ίδιος ανέλυσε αυτό το περιβάλλον κάνοντας λόγο για φαινόμενο στασιμοπληθωρισμού στις δυτικές οικονομίες, εμφανίστηκε προβλήματισμένος για «το γεγονός ότι αποξενωνόμαστε από πολύ σημαντικές εταιρίες είτε τράπεζες, είτε μεγάλες εταιρίες του δημοσίου» στις οποίες οι μεγάλες οικονομίες όπως Γερμανία και Γαλλία διατηρούν τον έλεγχο ώστε να μπορούν ευκολότερα να παρεμβαίνουν και να αντιμετωπίζουν κρίσεις.

«Στα οικονομικά θέματα υπάρχει μία αληλλεπίδραση όλων των γεγονότων και δε μένει τίποτε ανεξάρτητο από τα άλλα, όμως το γεγονός της εξαγοράς μέρους της Alpha Bank από τη Uni Credit δεν ήταν απόρροια της απόδοσης της επενδυτικής βαθμίδας στη χώρα μας από την Standard & Poors, υπήρχαν συζητήσεις από αρκετό χρονικό διάστημα καθώς το ΤΧΣ αρχίζει και πουλάει τα μερίδια του, δηλαδή τα μερίδια που έχει το κράτος σε μετοχές των τραπεζών και συνεπώς η Alpha Bank, προσπαθεί να κάνει διάφορες κινήσεις ώστε και να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση και να συνεχίσει τις πρακτικές συνεργασιών όπως βλέπουμε με τη συγκεκριμένη κίνηση που έγινε στη Ρουμανία να υπάρξει μια εξαγορά της Alpha Bank με τη Uni Credit προς όφελος βέβαια και των δύο τραπεζών».

«Παμε να δούμε τα οφέλη ή μη για την ελληνική οικονομία, θα θυμάστε με μεγάλη νοσταλγία όταν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ήταν καθαρά ελληνικό και όχι μόνο ήτανε καθαρά ελληνικό αλλά εξαπλώθηκε σε όλες τις βαλκανικές χώρες  και όπου και αν πήγαινε κανείς έβλεπε σε κεντρικές πλατείες των πρωτευουσών θα είναι σχεδόν αποκλειστικά μόνο ελληνικές τράπεζες. Θα πρέπει να αποδεχτούμε λοιπόν ότι άλλαξαν οι καιροί, το αν η συγκεκριμένη κίνηση θα είναι επωφελής αυτό θα το δείξει το μέλλον. Πάντως η Uni Credit είναι μια μεγάλη τράπεζα με θυγατρικές και πλοκάμια όχι μόνο στα Βαλκάνια αλλά και στη Γερμανία, όπως και στην Αυστρία, και είναι όντως είναι μια μεγάλη τράπεζα με τα προβλήματα της. Δε θέλω να εκφράσω αμφιβολίες για την πιστότητα της τράπεζας, κάθε άλλο, απλά έχουμε και το παράδειγμα των σιδηροδρόμων που έχει αναλάβει την διαχείριση μια ιταλική εταιρία και ειδαμε τελικά τι έγινε στα Τέμπη».

«Βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη οικονομικά περίοδο και για εμάς και τις άλλες χώρες, πάμε σε συρρίκνωση των οικονομιών, πάμε σε στασιμοπληθωρισμό. Αυτό ακούγεται από όλα τα επίσημα χείλη και θα πρέπει να έχουμε εργαλεία που να μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε όλες τις κρίσεις και ένα από τα εργαλεία που μπορεί μια χώρα να έχει είναι υπάρχει η δυνατότητα στο τραπεζικό της σύστημα να παρέμβει, όταν χρειάζεται να παρέμβει για να ανακάμψει η οικονομία, για να βοηθηθεί η οικονομία στην ανάπτυξη. Αν θυμάστε και ο μακαρίτης ο Μίχαλος που ήταν πρόεδρος της ΕΒΕΑ, επειδή έβλεπε ότι η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καρκινοβατεί είχε απαιτήσει να κρατήσει η Εθνική(;) τράπεζα όλο το πακέτο των μετοχών και να λειτουργήσει ως κεντρική τράπεζα  ο οποίος θα αποτελεί και το παράδειγμα ή τον ανταγωνιστικό πόλο και στις ιδιωτικές τράπεζες που οι περισσότερες ελέγχονται από ξένα κεφάλαια».

«Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα σκεπτικοί δεδομένου ότι έρχεται η επόμενη κίνηση με την Εθνική τράπεζα και πώληση του 20% όπου θα πρέπει πάλι να είμαστε προσεκτικοί γιατί η χώρα θα πρέπει να κράταει κάποια εργαλεία, μοχλούς αν θέλετε παρέμβασης στην οικονομία για ώρα ανάγκης. Η εποπτεία των ελληνικών τραπεζών έχει σχέση με την ορθή λειτουργία, και όχι με το μετοχικό κεφάλαιο μίας τράπεζας, αυτό υπάρχει πρόθεση να πουληθεί ένα σημαντικό κεφάλαιο της Εθνικής τράπεζας και αυτή την πώληση την έχουμε μετονομάσει, την έχουμε περιβάλλει με έναν νεολογισμο, την αποεπένδυση, που δε σημαίνει τίποτε άλλο παρά πώληση σε όποιον διαθέτει τα αναγκαία κεφάλαια για την εξαγορά ενός σημαντικού τμήματος του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

«Βλέπω με ιδιαίτερο σκεπτικισμό και επιφύλαξη το γεγονός ότι αποξενωνόμαστε από πολύ σημαντικές εταιρίες είτε τράπεζες, ειτε μεγάλες εταιρίες του δημοσίου, πράγμα που εξελίσσεται πολύ τα τελευταία χρόνια ενώ οι άλλες χώρες όπως π.χ. Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία κρατούν σε κρατικό και εθνικό έλεγχο σημαντικές επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα ώστε να έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν τα οικονομικά τους με καλύτερο τρόπο και να αντέξουν στον ανταγωνισμό που υπάρχει σε μια ελεύθερη οικονομία όπως είναι και η ελληνική. Δεν θα πρέπει να είμαστε ούτε υπέρ ούτε κατά, ούτε να θριαμβολογούμε, ούτε να πυροβολούμε την απόφαση αυτή απλά θα πρέπει να δούμε με τι τελικούς όρους θα εξελιχθεί διότι είχαμε και άλλα αρνητικά στοιχεία παλαιότερα, θα θυμόσαστε την Εμπορική Τράπεζα που είχε πάρει την οποία στην ουσία είχε πάρει υπό τον έλεγχο της η Credit Agricole η οποία ήταν μια τεράστια αποτυχία, άρα να είμαστε συγκρατημένοι. Δεν είναι καιρός για θριαμβολογίες, οι οικονομίες πάνε από το κακό στο χειρότερο, θα είδατε πρόσφατα την έκθεση του ΙΟΒΕ, του ινστιτούτου των Ελληνικών βιομηχανιών όπου εκεί αναφέρεται ότι το 2023 και πολύ περισσότερο το 2024 τα μεγέθη που αναφέρονται στον προϋπολογισμό δεν είναι δυνατόν να τα πιάσει η ελληνική οικονομία και μάλιστα αναφέρει ότι αντί για 3% ανάπτυξη θεωρεί ότι δε θα είναι πάνω από 2.3% και στις εξαγωγές που αναφέρεται ένα 6% για να βοηθηθεί η κατάσταση, θα κινδυνεύσουν να είναι στο μισό. Άρα πρέπει να επιμείνουμε στην πρόοδο, να κάνουμε μεταρρυθμίσεις και σωστές κινήσεις  για να μπει η οικονομία σε καλό δρόμο αλλά όντως δεν είναι εποχή αυτή, εν μέσω αλλεπάλληλων κρίσεων και πολέμων για να θριαμβολογούμε».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles