16.8 C
New York
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Buy now

Ακούγαμε πως «επειδή έβρεχε έβαλα τα τραπεζοκαθίσματα στον οδηγό όδευσης τυφλών γιατί έχει υπόστεγο»

Έχουν γίνει σοβαρές παρεμβάσεις σε σχέση με το παρελθόν στις δυνατότητες κινητικότητας και προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία στην Καβάλα διαπιστώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Τυφλών ΑΜ Μάκης Κρεμύδας. Μάλιστα η Ένωση πήρε την πρωτοβουλία να κάνει μία βόλτα μαζί με ανθρώπους του δήμου, της δημοτικής αστυνομίας και της τροχαίας ώστε να δουν από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην κίνηση τους στο κέντρο αλλά και την αδιαφορία των πολιτών που συχνά τους κάνει την ζωή δυσκολότερη.

«Αυτή την χρονιά συνέπεσε η ημέρα του λευκού μπαστουνιού με την ημέρα της Κυριακής των εκλογών των δημοτικών οπότε δεν θέλαμε να το ακυρώσουμε, να το κάψουμε πριν την ημερομηνία αυτή, οπότε σχεδιάσαμε την επόμενη Τετάρτη, την προηγούμενη που μας πέρασε δηλαδή, και Πέμπτη αντίστοιχα να το πραγματοποιήσουμε στην Καβάλα και στη Δράμα, περιοχές οι οποίες είναι στον τομέα ευθύνης της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας. Έτσι την Τετάρτη δώσαμε το ραντεβού μας στους πεζόδρομους της Καβάλας, στο νοητό τετράγωνο της Βενιζέλου, Ίωνος Δραγούμη, Ομονοίας, και κινηθήκαμε σε αυτούς αφού πρώτα συναντηθήκαμε με τον εκπρόσωπο της Δημοτικής Αστυνομίας, με εκπρόσωπο της Τροχαίας που μας διέθεσαν οι αρχές του τόπου και στην πορεία μας αυτή ήταν παρών και ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας Απόστολος Μουμτσάκης».

«Κινηθήκαμε εφόσον αρχικά ειπώθηκαν τα βασικά για την ημέρα, στην πορεία πήραμε συνεντεύξεις από διερχόμενους πεζούς πολίτες οι οποίοι έτυχε να βρεθούν στο διάβα μας, περί προσβασιμότητας και του τι θεωρούν ότι μπορεί να είναι εμπόδιο σε κάποιον να συμπολίτη μας ο οποίος αντιμετωπίζει οπτική αναπηρία και πως θα μπορούσε να βελτιωθεί η καθημερινότητα του μέσα στην πόλη, μέσα στην στις ελεύθερες ζώνες όδευσης που θα πρέπει να υπάρχουν στην πόλη μας και πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί βέβαια και η παιδεία παράλληλα όμως και η ευαισθητοποίηση που θα πρέπει να υπάρχει σε κάθε συμπολίτη μας προκειμένου να δίνουμε το περιθώριο σε κάθε συνάνθρωπό μας να χαίρει ίσων δικαιωμάτων στην καθημερινότητα του. Μία διαδικασία την οποία άλλοι την είδαν με θετικό βλέμμα, άλλοι την είδανε υπό μορφή απειλής αν θέλετε».

«Πολλά συναντήσαμε και γιατί ήταν και ημέρα βροχής όπου υπήρχε και η δικαιολογία ότι «επειδή έβρεχε έβαλα τα τραπεζοκαθίσματα στον οδηγό όδευσης τυφλών γιατί έχει υπόστεγο», ή γιατί έβρεχε έφερα τα εμπορεύματα μου πιο μέσα και πατάνε στον οδηγό όδευσης. Κάποιος κύριος μας είπε ότι του χαλάσαμε την ημέρα σήμερα γιατί του είπαμε να μετακινήσει την ομπρέλα του εκτός του οδηγού όδευσης αλλά προφανώς δε ξέρει ότι αυτός χαλάει την δική μας ημέρα και όχι εμείς αυτού γιατί ο οδηγός τυφλών είναι νόμος, είναι μία διαδικασία που έχει γίνει κατόπιν μελέτης, είναι ένα δικαίωμα που έχουν οι συνάνθρωποί μας μέσα σε μία πόλη σε μία πολιτισμένη κοινωνία. Ο καθένας μας πρώτον θα πρέπει να είναι ενημερωμένος, δεύτερον ευαισθητοποιημένος και τρίτον νομοταγής, ενημερώσαμε το τι δεν πρέπει να κάνει κάποιος από τους συμπολίτες μας με το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης σε μία πόλη που κάνει σημαντικά βήματα βελτίωσης».

«Με την βοήθεια όλων έχουν γίνει σημαντικά βήματα, δεν είμαστε απαξιωτικοί σε καμία περίπτωση, πριν από 10-15 δεν υπήρχε μέτρο οδηγού όδευσης τυφλών μέσα στην πόλη, ούτε μία σωστή ράμπα η οποία είναι ντυμένη με πλακίδια τα οποία αναδεικνύουν ότι αυτό το σημείο είναι σημείο από το οποίο διέρχονται άτομα με αναπηρία και διευκολύνει την κίνηση πεζών εμποδιζόμενων ατόμων, με κινητική αναπηρία κτλ. Δεν υπήρχαν ηχητικά συστήματα σύγχρονα, τα οποία έχουν τοποθετηθεί πλέον είναι σύγχρονα με πολλές οδηγίες και με ομιλία κτλ. Παρόλα αυτά παρακολουθούμε όλα τα εκτελούμενα έργα στην ΑΜΘ και δεν σας κρύβω ότι έχουμε καταγγείλει και έργα στην διαχειριστική αρχή της περιφέρειας μας, στους υπευθύνους υλοποίησης των έργω ώστε να υπάρξουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις όχι μόνο ως προϋπόθεση χρηματοδότησης του έργου αλλά να είναι και χρηστικές οι παρεμβάσεις αυτές για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλα τα άτομα με αναπηρία».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles