«Απαραίτητες οι ενημερώσεις για τα πρωτόκολλα και τα πιστοποιητικά λειτουργίας καταστημάτων εστίασης»

0
327

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος ενημερωτικών ημερίδων για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, από το Επιμελητήριο Καβάλας. Αυτές έλαβαν χώρα σε Καβάλα, Θάσο και Κρηνίδες ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες σε τουριστικές περιοχές όπως η Ηρακλείτσα, η Πέραμος, η Τούζλα και η Κεραμωτή.

Στόχος των εκδηλώσεων είναι η ενημέρωση των υπευθύνων των καταστημάτων (μαζικής εστίασης, λιανικής πώλησης, επιχειρήσεων παρασκευής η/και συσκευασίας, παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος κλπ) για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει να τηρούνται στα αρχεία της επιχείρησης και να επιδεικνύονται στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές (ΕΦΕΤ-ΔΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ-ΔΝΣΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ-ΣΕΠΕ κλπ). Για την πρωτοβουλία αυτή μίλησε στον Alpha Radio ο Μάρκος Δέμπας, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

«Οι ημερίδες έχουν να κάνουν με πολλά ζητήματα, όπως η υγιεινή η ασφάλεια, με τη νομοθεσία του ΕΦΕΤ, τις προηγούμενες 10 μέρες κατορθώσαμε σε τρία σημεία στην Καβάλα στο Επιμελητήριο, στις Κρηνίδες και στη Θάσο, να έχουμε αυτές τις στοχευμένες ημερίδες οι οποίες θα συνεχιστούν και την επόμενη βδομάδα γιατί είχαμε μεγάλη ανταπόκριση και από τους επαγγελματίες, μου τηλεφωνούν και μου στέλνουν μηνύματα οι πρόεδροι από τις γύρω περιοχές όπως Ηρακλείτσα, η Πέραμος, η Τούζλα και η Κεραμωτή όπου στην συνέχεια θα πάμε και σε αυτά τα σημεία ενδιαφέροντος ώστε οι επαγγελματίες της εστίασης να μπορέσουνε στοχευμένα με τα στελέχη τα οποία συνεργαζόμαστε με τον κ. Χιζαρη για θέματα του ΕΦΕΤ και της υγιεινής των καταστημάτων και τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να τηρούν, με τον κ. Τζιτζιφάκη που είναι σε θέματα τεχνικών ασφαλείας και με την κ. Αρίστη Μπαντή που είναι από την αυτοδιαχείριση για θέματα πνευματικών δικαιωμάτων. Θεωρώ ότι αυτά τα τρία πολύ βασικά ζητήματα Που κατά τη διάρκεια κυρίως του καλοκαιρινής σεζόν παραμένουν ανοιχτά, να έχουν μία πληροφόρηση ποιες είναι οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να ακολουθούν, ποια είναι τα πρωτόκολλα, ποια είναι τα πιστοποιητικά που πρέπει να διαθέτουν έτσι ώστε σε πιθανούς ελέγχους πώς να τα αντιμετωπίσουν, ώστε να αποφύγουμε πρόστιμα ή λουκέτα σε επιχειρήσεις».

«Αν ακολουθείς τα τυπικά, κάποιες διαδικασίες και κάποια πιστοποιητικά μπορείς να αποφύγεις πολλά δυσάρεστα γεγονότα, ενώ εάν δεν έχεις κάποιες από αυτές τις διαδικασίες είναι πολύ πιο εύκολο ένας ελεγκτικός μηχανισμός να επιβάλει και ένα πρόστιμο. Και είπαμε προτού να ξεκινήσει η φουλ σεζόν και ανοίγουν τα περισσότερα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, κυρίως περιφερειακά της πόλης και στο νησί της Θάσου γιατί είναι καλοκαιρινά, τώρα να ενημερώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους επαγγελματίες για το τι ακριβώς θα πρέπει να προσέξουν και τώρα που είναι η αρχή της σεζόν να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα».

«Ένα μεγάλο κομμάτι τα γνωρίζει αλλά πλέον προστίθενται συνεχώς καινούργια δεδομένα, ιδιαίτερα στον τομέα των τροφίμων και της υγιεινής και στο πως ακόμα να παρουσιάσεις και τον κατάλογο σου για να προστατεύσεις την ίδια σου την επιχείρηση, από πιθανόν αλλεργιογόνες ουσίες ή από διάφορες άλλες ουσίες σε διάφορα τρόφιμα που αυτά πρέπει να τα γνωρίζει ο καταναλωτής προτού να παραγγείλει. Αρκετές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει και προσαρμόζονται και βέβαια είναι αρκετές εξ αυτών κυρίως οι νέες που λένε αμάν που μπλέξαμε, γιατί βλέπουνε μία δαιδαλώδη κατάσταση. Οι επαγγελματίες πρέπει να συνεργαστούν με ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο όπως για παράδειγμα όταν παίρνουμε τα λογιστικά – φοροτεχνικά πάμε σε ένα λογιστή, όταν θέλουμε να χτίσουμε κάτι πάμε σε ένα μηχανικό, όταν επομένως θέλουμε να χτίσουμε θέματα υγιεινής και ασφάλειας υπάρχουνε οι υγιεινολόγοι, υπάρχουν οι τεχνικοί ασφαλείας που εγώ τουλάχιστον παροτρύνω όλους τους επαγγελματίες να συνεργαστούν μαζί τους, ίσως να τους πάρει λίγο χρόνο παραπάνω και ένα επιπλέον κοστολόγιο που φαντάζομαι δεν είναι κάτι το πολύ υψηλό όπως έχουμε συζητήσει αυτό το διάστημα, αλλά θα έχουν την ησυχία τους για πολλά που μπορούν να τύχουν στο μέλλον».

Για τον διαγωνισμό ελαιολάδου στην Καβάλα

«Εμείς ως υποστηρικτές αυτής της προσπάθειας που θέλαμε να φέρουμε αυτόν τον διαγωνισμό εδώ στην Καβάλα και βοηθήσαμε τους διοργανωτές ουσιαστικά να είμαστε συνδιοργανωτές αυτής της παγκόσμιας θα λέγαμε διαγωνιστικής διαδικασίας ελαιολάδου, να αναφέρω ότι είναι μέσα στους 3 μεγαλύτερους διαγωνισμούς του κόσμου, όπου έτυχε επομένως στη δική μας περίπτωση να έρθουν στην Καβάλα, να έχουμε 540 συμμετοχές ελαιοπαραγωγών από όλο τον κόσμο, περίπου 230 από το εξωτερικό. Οι κριτές μείνανε απόλυτα ικανοποιημένοι καθώς την προηγούμενη μέρα πριν ξεκινήσει ο διαγωνισμός στο ισόγειο χώρο της Μεγάλης Λέσχης είχαμε ελαιοπαραγωγούς από όλη την Περιφέρειας ΑΜΘ περίπου 30 τον αριθμό που είχαν έρθει με τα λάδια τους και για τους καταναλωτές, ήταν πολύ εντυπωσιακές οι νέες αυτές προσπάθειες και οι κριτές είπαν ότι αυτά τα οκτώ χρόνια που έρχονται στην Ελλάδα έχουν γευτεί τα πιο ποιοτικά λάδια στην Καβάλα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ