Απ. Χρόνης: «Οι ρυθμιστικές αρχές μπαίνουν για να ρυθμίσουν μία αγορά, εμείς στο νερό αγορά σήμερα δεν έχουμε να ρυθμίσουμε»

0
223

Οι εκτεταμένες εργασίες που θα γίνουν το επόμενο διάστημα στα δίκτυα κυρίως του Παληού θα έχουν ως στόχο να έχουμε επάρκεια νερού δίχως βλάβες το καλοκαίρι επισημαίνει στον Alpha Radio ο Απόστολος Χρόνης, πρόεδρος ΔΕΥΑΚ. Ο ίδιος μίλησε για την μεγάλη βλάβη με τον πίδακα νερού στο Βύρωνα, αλλά και τις κινήσεις της κυβέρνησης που ανοίγουν το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

Για την βλάβη στο Βύρωνα

«Εκεί αστόχησε ένας κεντρικός αγωγός που έχουμε, ο οποίος υδροδοτεί την περιοχή του Βύρωνα, πήγε το συνεργείο εκεί και επισκεύασε τη βλάβη. Προσωρινή επισκευή έγινε γιατί σήμερα θα αντικατασταθεί ένα τμήμα, ήταν αστοχία υλικού καθαρά. Εκεί έχουμε ρυθμίσει τις πιέσεις γιατί έχουν μπει δύο σταθμοί ελέγχου της πίεσης, έχουμε ενισχύσει και το δίκτυο γιατί τους καλοκαιρινούς μήνες τα τελευταία χρόνια είχαν πρόβλημα εκεί κυρίως οι ψηλές πολυκατοικίες. Πρόκειται για αστοχία υλικού πάντως, δε σχετίζεται με υψηλές πιέσεις γιατί οι πιέσεις έχουν μετριαστεί πλέον, τέλος καλό όλα καλά».

Η μεγάλη διακοπή νερού και τα 3 συνεργεία

«Η διακοπή που έχει ανακοινωθεί από τον Άγιο Λουκά μέχρι και το Παληό θα ξεκινήσει σήμερα στις 2 τα χαράματα μέχρι και τις 2 το μεσημέρι, θα γίνουν τρεις ταυτόχρονες εργασίες, η πρώτη εργασία αφορά στην τοποθέτηση μιας δικλείδας η οποία θα μπει στα όρια της πόλης  προς τον κεντρικό αγωγό του Παληού. Η δεύτερη αφορά μία βλάβη που ξέρουμε εδώ και αρκετό καιρό είναι η αλήθεια πάνω από το Μπάτη, δεν είχαμε εύκολη πρόσβαση, πλέον έχουμε φροντίσει και έχουμε ανοίξει πρόσβαση στο σημείο για να επισκευάσουμε τη βλάβη και το άλλο αφορά τον 5ο σταθμό ελέγχου και ρύθμισης πίεσης ο οποίος θα μπει στο Παληό. Είναι διαδικασίες προετοιμασίας ουσιαστικά για το καλοκαίρι, θα πλημμυρίσει με πολύ κόσμο το Παληό και να μην έχουμε πρόβλημα υδροδότησης μέσα στο καλοκαίρι, για αυτό το λόγο προλαμβάνουμε τώρα, κάνουμε τις εργασίες ταυτόχρονα ώστε να έχουμε ήσυχο το κεφάλι μας το καλοκαίρι».

Έχουμε υποβάλει ήδη από τον Νοέμβριο μία πρόταση για ένα 1.200.000 ευρώ περίπου για να αντικατασταθεί όλος ο αγωγός του Παληού

«Ο τελευταίος σταθμός τοπικού ελέγχου θα μπει στο Παληό οπότε τελειώνουμε σε ότι αφορά την τοποθέτηση των σταθμών ελέγχου και πλέον θα γίνει ακόμη μία διακοπή προγραμματισμένη γιατί θα γίνει ένα νέο δίκτυο γύρω στα 160 μέτρα κεντρικού αγωγού για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την πίεση και στα χαμηλά του Παληού. Έχουμε υποβάλει ήδη από τον Νοέμβριο μία πρόταση για ένα 1.200.000 ευρώ περίπου για να αντικατασταθεί όλος ο αγωγός του Παληού που είναι από τη δεκαετία του 1970. Συζητάμε να αντικατασταθεί όλος ο αγωγός, περιμένουμε την αξιολόγηση της πρότασης θεωρώ ότι τους επόμενους 1-2 μήνες θα αξιολογηθεί και θα τύχουμε δηλαδή θετικής αξιολόγησης και θα μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε και αυτό το τμήμα. Το δίκτυο μέσα στο Παληό είναι καινούργιο πλέον, μας μένει ο αγωγός από τα όρια της πόλης της Καβάλας μέχρι την είσοδο του Παληού».

«Δεν καλυπτόμαστε από τις δηλώσεις Σκρέκα περί μη ιδιωτικοποίησης του νερού, θεωρώ ότι δε θα το κάνει ο ίδιος αλλά σιγα σιγά θα γίνει τα επόμενα χρόνια, δε θα γίνει άμεσα φέτος ή του χρόνου αλλά σε βάθος χρόνου θα γίνει και αυτό. Δεν έχεις λόγο να εντάξεις σε μία ρυθμιστική αρχή τις ΔΕΥΑ οι οποίες λειτουργούν μονοπωλιακά, οι ρυθμιστικές αρχές μπαίνουν για να ρυθμίσουν μία αγορά, εμείς αγορά σήμερα δεν έχουμε να ρυθμίσουμε. Εμείς, ο κάθε δήμος αποφασίζει μόνος του για τα τιμολόγια που θα έχει στην επιχείρηση ύδρευσης αποχέτευσης του δήμου του και κανένας άλλος, μέχρι χθές μάλλον. Από χθες που ψηφίστηκε αυτό το νομοσχέδιο μια άλλη Ανεξάρτητη Αρχή έρχεται και ρυθμίζει και τιμολογία και τα πάντα σε ότι αφορά την ύδρευση και αποχέτευση, αλλά και τα απόβλητα όπως και τα τιμολόγια των αποβλήτων θα ρυθμίζονται μέσα από την αρχή αυτή. Ο κ. Σκρέκας μπορεί να μην το κάνει αλλά είναι σίγουρο ότι θα μπουν ιδιώτες τα επόμενα χρόνια. Την πεπατημένη την έχουμε δει, αλλά στην παγκόσμια αγορά που υπάρχει έχει αποδειχθεί ότι έχει αποτύχει η ιδιωτικοποίηση του νερού. Εμείς γιατί προσπαθούμε να το κάνουμε ακόμη δεν μπορούμε να ξέρουμε είναι η αλήθεια».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ