22.4 C
New York
Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Buy now

«Ζητούσαν από οδηγό που βγάζει 5.500 ευρώ το χρόνο να πληρώνει για δόση 1.600€ το μήνα!»

Από επαγγελματία οδηγό με ετήσιο εισόδημα 5.500 ευρώ τα funds ζητούσαν 1600 ευρώ μηνιαία δόση για να μη προχωρήσουν σε πλειστηριασμό καταγγέλλει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και προστασίας καταναλωτών Βορείου Ελλάδος Χαράλαμπος Περβανάς στον Alpha Radio. Η συζήτηση έγινε με αφορμή ανακοίνωση του συλλόγου που ανέφερε «Να υπενθυμίσουμε στον Υπουργό Οικονομικών Υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, ότι «παρέλειψε» να ενσωματώσει μέρη της ευρωπαϊκής Οδηγίας 2021/2127, ότι η υποχρέωση προκαταβολής του 10% για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με τους servicers και τα funds, δεν συναντάται στο ανωτέρω κείμενο. Με βάση λοιπόν, ποιο άρθρο της ως άνω Οδηγίας νομοθετήθηκε στο εσωτερικό δίκαιο της χώρας, η υποχρέωση των δανειοληπτών να προκαταβάλουν το 10% του αναπόσβεστου κεφαλαίου της οφειλής;».

«Μέσα στο 2023 έχουν αυξηθεί οι πλειστηριασμοί, οι κατασχέσεις, οι διαταγές πληρωμής, τις μοιράζουν με το τσουβάλι τον τελευταίο χρόνο, ο δανειολήπτης δεν έχει πια καμία προστασία μιας και δεν υπάρχει προστασία της κύριας κατοικίας μετά το 2019 και από κει και μετά μιλάμε τώρα αυτή τη στιγμή για ένα νέο νόμο ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με την προστασία και έτσι όπως το παρουσιάζουν, δεν έχει καμία σχέση με την προστασία του δανειολήπτη. Παρουσιάζεται ότι δήθεν μπήκαν 4 όροι όσο αφορά τη συμπεριφορά που θα πρέπει να έχει η εταιρία διαχείρισης με τον δανειολήπτη, εδώ όμως να ανοίξω μία παρένθεση και να πω το ότι δεν παίρνουν οι εταιρείες διαχείρισης, παίρνουνε τα συνεργαζόμενα δικηγορικά γραφεία και οι δικηγορικές εταιρείες που είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα το ποιοι είναι και αυτοί απειλούν. Άρα είναι καθαρή η κάθε εταιρία διαχείρισης, το προηγούμενο διάστημα ανακοινώθηκε από το υπ. Ανάπτυξης ότι στη doValue που είναι εταιρία διαχείρισης όπως και στη Cepal έχουν επιβληθεί πρόστιμα. Με ένα άρθρο όμως που είχε κυκλοφορήσει στην Καθημερινή από τα πρόστιμα που είχαν επιβάλει οι κυβερνήσεις έχουν εισπράξει μόνο το 10%, τι γίνονται τα υπόλοιπα;».

«Υπάρχει μια κοινοτική οδηγία από το 2021, που όλοι αυτοί την είχαν στα συρτάρια τους. Εμείς βγήκαμε το 2022 ως σύλλογος και το ανακοινώσαμε και βγάλαμε δελτίο τύπου και το 2023 ένα μήνα πριν τις εκλογές του Μαΐου όταν είχε παρουσιάσει ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος το ότι θα κάνουν προτάσεις προς τη νέα κυβέρνηση, όποια και αν προκύψει, σε σχέση με την κοινοτική οδηγία και εκεί βγήκαμε και του απαντήσαμε ευθέως στο διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος, δε πήραμε καμία απάντηση. Μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου, δηλαδή τώρα αυτό το μήνα, θα πρέπει να είχανε υιοθετήσει όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες την κοινοτική οδηγία και έρχεται ο κ. Χατζηδάκης με αυτό το νόμο που ψηφίστηκε τώρα δήθεν για την προστασία του δανειολήπτη και λέει ότι θα αρχίσει να ισχύει αυτός ο νόμος από τις 30/12/2023 , για να μη συνδεθεί η κοινοτική οδηγία με το νόμο που ψήφισαν οι 158. Δεν είναι όμως το θέμα μας εδώ πέρα, ο καθένας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχει να προτείνει και ένα νόμο, εμείς φωνάζουμε και δημοσιεύουμε αφήστε τους νόμους κατά μέρους, εμείς πιέζουμε και ζητάμε να πιεστούν τα funds να δημοσιεύσουν την τιμή απόκτησης του κάθε δανείου! Και επειδή το ζητάμε τα τελευταία χρόνια έρχεται η σημερινή κυβέρνηση με το νόμο που ψήφισε στα μουλωχτά, ψηφίζει ένα άρθρο το 115, η παράγραφος 2 γράφει μέσα το ότι δεν έχετε να ζητήστε τίποτα άλλο, αυτά που σας παρουσιάζουν στα δικαστήρια σας φτάνουν, τελείωσε. Δεν αναγράφεται όμως πουθενά η τιμή αγοράς του δανείου, δηλαδή ένας που χρωστάει 100 χιλιάρικα άντε ας το πήρε το fund για 20, γιατί ζητάς 100 + 40 οι τόκοι 140 χιλιάδες; Και θα πρέπει να πληρώσεις και το 10% για να αρχίσει η συζήτηση, όχι για να καταλήξεις».

«Μπορεί να ζητάει 50 ενώ το πήρε 10 το fund και θέλει το 10% για να αρχίσει η συζήτηση! Δώσε μου λέει πρώτα το 10% από την τιμή που σου λέω για να ξεκινήσει η συζήτηση. Το αίτημα ως ένωση είναι εδώ και τώρα δημόσια να γνωρίζουμε τη τιμή απόκτησης των δανείων από τα funds και θα κατεβάσουμε και πρόταση νόμου της επόμενες μέρες, περιμέναμε να δούμε τι θα ψηφίσουν οι κύριοι αυτοί, γιατί μπορεί από την μία να υπάρχει το 41% αλλά υπάρχει και το 59% και εδώ μιλάμε για την Ελλάδα και τους Έλληνες, δεν μιλάμε για τα funds, αυτά πήρανε ότι πήρανε και κακώς που δεν δημοσιεύουν τα ονόματα που κρύβονται πίσω τους για να ξέρουμε τι γίνεται. Αναμένεται αύξηση των πλειστηριασμών κατά 50%, στις 3 Ιανουαρίου έχουμε πλειστηριασμούς, οι άνθρωποι αυτοί θα κάνουν χριστούγεννα και πρωτοχρονιά ενώ θα ψάχνονται γιατί ότι και αν έχουν κάνει έχει απορριφθεί χωρίς αιτιολογία, ενώ στην διόρθωση που είχανε κάνει 3 μήνες πριν έπρεπε να αιτιολογούν για ποιο λόγο έχει απορριφθεί η αίτηση του δανειολήπτη να υπαχθεί στον εξωδικαστικό, και το άλλο είναι το ότι εγώ σαν fund ή σαν εταιρεία διαχείρισης είμαι υποχρεωμένος βάση νόμου να σε κάνω μία πρόταση και αυτός που δουλεύει οδηγός και βγάζει 5.500 ευρώ το χρόνο του βγάλανε μία δόση να πληρώνει 1.600€ το μήνα! Εχουν «βελτιώσει» αυτόν τον αλγόριθμο που αποφασίζει λένε, γιατί δεν μας παρουσιάζουν τι περιλαμβάνει αυτός ο αλγόριθμος;».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles