19 C
New York
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Buy now

«Είδαμε πράγματα που δεν τα χωράει ανθρώπινος νους, που τα ξέρουμε αλλά όταν τα βλέπεις από κοντά είναι φρικιαστικά»

Την πρωτοβουλία του Δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη, για τη δημιουργία Δικτύου Πόλεων κατά του Αντισημιτισμού, επιβράβευσε το Μουσείο της Τρεμπλίνκα, κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων, που πραγματοποιήθηκαν στην Πολωνία από τις 3 έως τις 7 Δεκεμβρίου, με θέμα τα εγκλήματα των ΝΑΖΙ στην Ευρώπη κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Μετάλλιο «Άξιος για το Μουσείο Τρεμπλίνκα» παρέλαβε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κωνσταντίνος Πεφάνης, εκπροσωπώντας τον Δήμο Καβάλας σε όλες τις εκδηλώσεις, οι οποίες διοργανώθηκαν από το Ίδρυμα «Αγία Μαρίνα» και τελούσαν υπό την αιγίδα Υπουργείου Εξωτερικών της Πολωνίας. Για το μεγάλο ταξίδι τους στην Τρεμπλίνκα της Πολωνίας μίλησε στον Alpha Radio ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας Κώστας Πεφάνης.

«Είναι μεγάλη τιμή για εμάς, αυτό το ξεκίνησε το Φεβρουάριο ο δήμαρχος που πρωτοστάτησε στην δημιουργία ενός δικτύου πόλεων ενάντια στον αντισιμητισμό και τον ρατσισμό. Γίναμε μάρτυρες γεγονότων όπου τέτοια φαινόμενα ακόμη υπάρχουν, μάλιστα θα αναφέρω ένα χθεσινό που είδα στο κοινοβούλιο της Πολωνίας που κάτι έγινε χθες το οποίο είναι πράγματι λυπηρό, εκεί που ήμασταν και εμείς πριν λίγες μέρες. Η Τρεμπλίνκα είναι ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης που οδηγήθηκαν εκεί οι Καβαλιώτες Εβραίοι, 1484 και 220 περίπου παιδιά, έφυγαν από την Καβάλα, συγκεντρώθηκαν από τις Βούλγαρους και κατευθύνθηκαν εκεί οι οποίοι όλοι θανατώθηκαν. Στην Τρεμπλίνκα να σημειώσω πως δεν υπάρχει τίποτα αυτή τη στιγμή από την έννοια των κτισμάτων, οι Γερμανοί φεύγοντας κατέστρεψαν τα πάντα για να μην αφήσουν πειστήρια, λειτουργεί το μουσείο που έχει ιδρυθεί με αντικείμενα που έχουν βρεθεί, με μαρτυρίες και με σημεία που έχουν χαρτογραφηθεί όπου ήταν τα κτίσματα του στρατοπέδου. Βέβαια η μνήμη δεν σβήνει και συνεχώς ανακαλύπτουν νέα στοιχεία σε ανασκαφές που κάνανε εκεί, πριν ένα – δύο μήνες περίπου ανακάλυψαν κάποια καινούργια αντικείμενα τα οποία θα εκθέσουν στο μουσείο εκεί».

«Ήτανε πραγματικά ένα δύσκολο ταξίδι με την έννοια της κακής διάθεσης, γιατί αυτά που είδαμε ήταν άσχημα, είδαμε την ιστορία αυτή, είδαμε πολύ θάνατο. Στην Τρεμπλίνκα θανατώθηκαν 900.000 Εβραίοι, είναι τρομακτικό να μιλάμε για νούμερα και να περιλαμβάνουν αυτά τα νούμερα ανθρώπινες ψυχές, δηλαδή μας δώσανε κάποια δεδομένα της λειτουργίας αυτού κρεματορίου. 17.000 άνθρωποι την ημέρα θανατώνονταν και ρίχνονταν σε μαζικούς τάφους και μετά από ένα σημείο τους ξέθαβαν οι άλλοι κρατούμενοι και τους έκαιγαν άλλοι κρατούμενοι για να μην αφήσουν ίχνη. Είναι πράγματα αδιανόητα που δεν τα χωράει ανθρώπινος νους, πράγματα που τα ξέρουμε αλλά όταν τα βλέπεις από κοντά είναι φρικιαστικά».

«Εκεί είναι η πρώτη φορά που το μουσείο της Τρεμπλίνκα δημιούργησε αυτό το θεσμό με το μετάλλιο, ήμασταν οι πρώτοι Έλληνες που το πήραμε, εμείς και ο κ. Νίκος Κοσμίδης που είναι υπεύθυνος επικοινωνίας ενός συλλόγου από την Ξάνθη, της Θρακικής μνήμης και παράδοσης, ο οποίος και αυτός συμμετείχε ενεργά και στην αποστολή και σε όλο το δίκτυο αυτό το πόλεων και συμμετείχε επίσης μία αποστολή δυο ατόμων από το μαρτυρικό Δίστομο με τους οποίους ανταλλάξαμε και πληροφορίες για την προσπάθεια που κάνουν για τις γερμανικές αποζημιώσεις, όπου δυστυχώς δεν φαίνεται φως γιατί και η Ε.Ε. και η Ελληνική κυβέρνηση ουσιαστικά με νομοθετικά διατάγματα απέκλεισε το δικαίωμα του να δοθούν γερμανικές αποζημιώσεις, δέχθηκαν αυτά που ουσιαστικά υποστήριζαν οι Γερμανοί».

«Είδαμε πάρα πολλά μουσεία, το μουσείο της επανάστασης, το εβραϊκό μουσείο, το μουσείο του γκέτο, το αντισοβιετικό μνημείο για την Σιβηρία καθώς μετά την πτώση του ναζισμού ήρθαν οι Ρώσοι και κατέλαβαν την Πολωνία και ξεκίνησε ένα άλλο μαρτύριο για τους Πολωνούς οπου οδηγούνταν οι αντιφρονούντες στην Σιβηρία, δηλαδή από την άκρα δεξιά περάσαμε στην άκρα αριστερά. Είναι ένας πολύπαθος λαός οι Πολωνοί, 3 εκατομμύρια άνθρωποι από την Πολωνία θανατώθηκαν από τους ναζί με τέτοιους τρόπους, 2 εκατομμύρια Εβραίοι και 1 εκατομμύριο λοιποί. Επισκεφθήκαμε το ορθόδοξο νεκροταφείο όπου κάναμε και τρισάγιο, γνωρίσαμε τον πάτερ Σάββα έναν Έλληνα εφημέριο. Επισκεφτήκαμε την εκκλησία, συμμετείχαμε στη θεία λειτουργία, έγινε τρισάγιο, υπάρχει ένας τάφος 142 παιδιών χριστιανών ορθόδοξων που θανατώθηκαν από τους Γερμανούς, και μετά τη λειτουργία έγινε και μία συνάντηση με την ελληνική κοινότητα, με ανθρώπους Έλληνες δηλαδή που βρίσκονται στην Πολωνία και ήταν Έλληνες όλοι αυτοί που είδαμε και γνωριστήκαμε οι οποίοι πήγανε τα τελευταία χρόνια μετά την οικονομική κρίση, οι οποίοι βέβαια είναι πολύ ευχαριστημένοι από τη ζωή γιατί θα σας πω το επίπεδο της οικονομίας της Πολωνίας είναι καλύτερο από το δικό μας»{.

«Χαρακτηριστικά την Βαρσοβία πριν φύγουν οι Γερμανοί την ισοπέδωσαν, το 80% της Βαρσοβίας ισοπεδώθηκε κυριολεκτικά, γκρέμισαν τα πάντα με βομβαρδισμούς και σκοτώθηκαν τα εκατομμύρια που λέγαμε στην Πολωνία. Η Βαρσοβία λοιπόν ξαναχτίστηκε όπως ήτανε το ιστορικό κέντρο με βάση φωτογραφίες όπου υπήρχανε και το παλάτι, η παλιά πόλη χτίστηκε όπως ήτανε και η υπόλοιπη βέβαια πόλη είναι μία σύγχρονη μεγαλούπολη σαν να βρίσκεστε στη Νέα Υόρκη, με ουρανοξύστες, μεγάλοι δρόμοι, μία εικόνα που δεν περιμέναμε να τη δούμε, έχει ιδιαίτερη οικονομική ανάπτυξη».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles