Η Ελλάδα χάρισε όλα τα όπλα της στην Τουρκία και αναγνώρισε ως υπαρκτές όλες τις παράλογες και επεκτατικές απαιτήσεις που κατά καιρούς έχει βάλει η Τουρκία στο τραπέζι του διαλογου, συντάσσοντας και υπογράφοντας την κοινή διακήρυξη Ελλάδας Τουρκίας υποστηρίζει σε συνέντευξη του στον Alpha Radio ο Νίκος Ιγγλέσης, πρέσβης επι τιμή. Ανέλυσε βήμα προς βήμα τι προβλέπει η διακήρυξη που υπέγραψαν οι Μητσοτάτκης – Ερντογάν, ποιες «διαφορές» μας αναγνωρίζονται, απεμπολώντας παράλληλα την δυνατότητα της Ελλάδας να θέτει βέτο σε μία σειρά ζητημάτων.
Τι σημαίνει «αμετάβλητη κατάσταση με την Τουρκία;»
«Εγώ θα συμφωνήσω με αυτούς που λένε ότι αν όχι ότι μπαίνουμε σε μία νέα φάση αλλά κάνουμε ένα ακόμα βήμα. Αλλά το θέμα είναι, αυτό το βήμα είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος; Γιατί θεωρώ ότι κάναμε ένα σημαντικό βήμα προς την ίδια κατεύθυνση της ολέθριας πολιτικής του κατευνασμού απέναντι στην Τουρκία. Η Ελλάδα δεσμεύτηκε ότι θα διατηρήσει την κατάσταση που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αμετάβλητη. Δεν ξέρω και πολύ αμφιβάλλω αν αυτή είναι μία θετική νέα σελίδα για τη χώρα μας. Αμετάβλητη σημαίνει δεν κάνουμε κουβέντα ούτε για επέκταση των ναυτικών μας μιλίων, ούτε για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων έστω στην περιοχή στην οποία να έχουμε όριοθετήσει, τη μερική οριοθέτηση που κάναμε με την Αίγυπτο νότια Ρόδου – Κάσου – Καρπάθου και Κρήτης ούτε θα διανοηθούμε να οριοθετήσουμε ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία και πολλά άλλα. Δηλαδή ούτε να ενισχύσουμε την αμυντική θωράκιση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου παραδείγματος χάρη, γιατί σε αυτή την κοινή διακήρυξη αναφέρεται ότι τα δύο μέρη Ελλάδα και Τουρκία δηλαδή δεσμεύονται να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα και το πνεύμα αυτής της διακήρυξης ή να θέσει σε κίνδυνο την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».
Αναγνωρίζουμε το status quo που έχει διαμορφώσει η Τουρκία, το casus belli αν τολμήσουμε να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα έστω και ένα μίλι
«Εδώ ποια είναι η πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η Τουρκία, αυτό που λέμε status quo στις σχέσεις μας από το 1974 με την εισβολή στην Κύπρο; Η πραγματικότητα είναι ότι μας απειλεί με casus belli αν τολμήσουμε να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα όχι στα 12 αλλά ακόμη και ένα μίλι από τα 6 στα 7, μας απειλεί με πόλεμο. Αυτό είναι δεδομένο. Θεωρεί ότι η θαλάσσια περιοχή στην ανατολική Μεσόγειο, νότια της Κρήτης, νότια του Καστελόριζου, όλη αυτή η περιοχή θεωρεί ότι είναι δική της και εμείς δε μπορούμε να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε έρευνα – γεώτρηση και τα λοιπά. Στην Κύπρο κατέχει το 38% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει εκεί 40.000 στρατιώτες και έχει ανακηρύξει την κατεχόμενη ζώνη σε ανεξάρτητο κράτος, αυτά δηλαδή και πολλά άλλα τώρα τα θεωρούμε δεδομένα και τα οποία δεν μεταβάλλονται! Ρητά ορίζεται στη διακήρυξη ότι δεν μεταβάλλεται τίποτα από όλα αυτά! Δηλαδή διατηρεί η Τουρκία όλες τις αυθαίρετες αξιώσεις της και απαγορεύεται στην Ελλάδα να τις αμφισβητήσει ακόμα και με δήλωση, πολύ περισσότερο με κάποια ενέργεια επί του πεδίου. Κατά συνέπεια αυτή η διακήρυξη που δεν είχε κανέναν λόγο να την υπογράψει ο Μητσοτάκης, δεν είχε κανέναν απολύτως λόγο να την υπογράψει η Ελλάδα διότι ναι μεν αυτό το status quo δεν αμφισβητείται από ελληνικής πλευράς διαχρονικά, όχι μόνο από την παρούσα κυβέρνηση αλλά και από το προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά τώρα ερχόμαστε κάτω από αυτό και το επικυρώνουμε, το υπογράφουμε!».
Ευνοούμε την Τουρκία να αγοράσει από τους Αμερικανούς τα 40 και να εκσυγχρονίσει άλλα 80 f16 της!
«Το απτό αποτέλεσμα είναι η απενοχοποίηση της Τουρκίας εκ μέρους των δύο ελληνικών κρατών, δηλαδή της Ελλάδος και της Κύπρου, έτσι η Τουρκία μπορεί να πάει -και ήδη το έκανε- και στους Αμερικανούς και στους Ευρωπαίους, ιδιαίτερα στους Γερμανούς και οι δύο αυτοί οι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για αυτή την κοινή διακήρυξη και να πει δείτε εγώ τα έχω βρει με την Ελλάδα και ότι έχουμε να χωρίσουμε θα τα λύσουμε με τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις. Με αυτό τον τρόπο η Τουρκία βελτιώνει την εικόνα της προς την Δύση και προσδοκά σημαντικά ανταλλάγματα, δηλαδή ευνοούμε με αυτή τη διακήρυξη την Τουρκία να αγοράσει από τους Αμερικανούς τα 40 και να εκσυγχρονίσει άλλα 80 f16 της! Αυτό θα ήτανε πολύ μεγάλη ανατροπή του συσχετισμού μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας! Το ελληνικό λόμπι στις ΗΠΑ μαζί με το Εβραϊκό και μαζί με το Αρμενικό έδωσαν αγώνα όλο το προηγούμενο διάστημα να μην πάρει η Τουρκία τα f16 και ισχυροποιηθεί. Γιατί τα f16 στα σύγχρονα τα viper δεν θα τα χρησιμοποιεί εναντίον των Κούρδων στη Συρία και το Ιράκ, εναντίον της Ελλάδος θα τα έχει σε ετοιμότητα».
Η Ελλάδα δεν θα έχει την πολιτική αξιοπιστία στην Ε.Ε. να βάλει φραγμούς σε αυτά που ζητάει η Τουρκία
«Θυμάμαι μία παλιότερη δήλωση του κυρίου Μητσοτάκη που είχε πει ότι αυτό το θέμα με τα f16 δεν αφορά άμεσα την Ελλάδα! Πως δεν την αφορά άμεσα; Εμείς ξοδεύουμε τόσα λεφτά για να πάρουμε 24 ραφάλ για να θωρακιστούμε! Επίσης με την διακήρυξη αυτή που υπογράφει ο κ. Μητσοτάκης η Ελλάδα δεν θα έχει δικαίωμα, δεν θα έχει την πολιτική αξιοπιστία στην Ευρωπαϊκή Ένωση να βάλει φραγμούς σε αυτά που ζητάει η Τουρκία. Τι ζητάει η Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης, δηλαδή να μπορεί να εξάγει περισσότερα προϊόντα στην Ε.Ε. δηλαδή να μπορεί να εξάγει και στην Ελλάδα περισσότερα προϊόντα. Συμφέρει την Ελλάδα να ισχυροποιηθεί η τουρκική οικονομία; Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος για να μπορεί να έχει περισσότερα λεφτά να τα δίνει για εξοπλισμούς; Η Τουρκία επίσης ζητάει την κατάργηση της βίζας στη ζώνης Σένγκεν για να μπορούν οι Τούρκοι πολίτες να κινούνται ελεύθερα σε όλη τη ζώνη Σένγκεν. Γιατί εμείς να της το δώσουμε αυτό χωρίς αντάλλαγμα; Να το χαρίσουμε δηλαδή, πουλάμε τα «όπλα» μας απέναντι στην Τουρκία! Η Τουρκία είναι μία μόνιμη απειλή για τον ελληνισμό και εμείς την χαϊδεύουμε. Και κάναμε και κάτι άλλο πήγαμε και συμφωνήσαμε με την Τουρκία διμερώς να επιτρέπεται χωρίς βίζα να έρχονται Τούρκοι τουρίστες, το τουρίστες είναι σε εισαγωγικά, σε 10 ελληνικά νησιά μεταξύ των οποίων και το Καστελόριζο! Θα έρχονται λοιπόν, θα αποβιβάζονται στο νησί, θα παίρνουν εκεί μία βίζα 7 ημερών, μετά μπορούν να φύγουνε και αυτό θα ισχύει για ένα χρόνο, δηλαδή θα μπορούν να ξανάρθουνε και να ξανάρθουν όσες φορές θέλουν. Αφού το κάναμε αυτό για 10 ελληνικά νησιά τότε δεν έχουμε αξιοπιστία να πάμε στην Ε.Ε. και να πούμε όχι σταματάμε αυτό το αίτημα της Τουρκίας ας πούμε υποβάλλουμε βέτο. Από κει και πέρα όμως υπάρχει ένα θέμα για αυτά τα νησιά, μετά από λίγο χρονικό διάστημα θα εξαρτώνται οικονομικά από τον τουρισμό της Τουρκίας και κάποια στιγμή θα ζουν οικονομικά από τον τουρκικό τουρισμό και κάποια είναι και μικρά όπως το Καστελόριζο, θα τα δείτε να πηγαίνουν 500 τουρίστες Τούρκοι και βεβαίως κάποια στιγμή και οι κάτοικοι θα είναι αντίθετοι σε οποιαδήποτε επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία γιατί θα έχουν οικονομικό πρόβλημα. Όλα αυτά με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Ερντογάν απλώς ήρθε στην Αθήνα και κέρδισε την αποδοχή από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης του υπάρχοντος status quo σε όλη την ανατολική Μεσόγειο».