19.4 C
New York
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

Buy now

«Ζητάμε μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της ΑΜΘ ώστε να παραμείνουν στην περιφέρεια μας»

Τα κυριότερα θέματα που αφορούν την επιχειρηματικότητα στην Καβάλα και συνολικά στην ΑΜΘ έθεσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας στις συναντήσεις του με την Έλενα Σώκου, συντονίστρια του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη και τον Άγγελο Βλάχο, διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας, και τον σύμβουλο του πρωθυπουργού, και πρώην υπουργό, Γιώργο Καλαντζή. Εκεί συζητήθηκαν τα ζητήματα της σιδηροδρομικής Εγνατίας και κυρίως της σύνδεσης του Φίλιππος Β’ με τους Τοξότες ενώ τέθηκε το θέμα της ενίσχυσης των χρηματοδοτικών εργαλείων για τις επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με την επαναφορά του ευνοϊκού μέτρου της επιδότησης του μισθολογικού κόστους.

Όπως εξήγησε στον Alpha Radio o Μάρκος Δέμπας «Ζήτησα περαιτέρω ενημέρωση και δεσμεύσεις ότι δεν θα προκύψει κάτι στραβό την τελευταία στιγμή, αυτό είναι σίγουρα μια πολύ θετική εξέλιξη, από την αρχή λέγαμε πως είναι ένα ώριμο το κομμάτι της σύνδεσης σιδηροδρομικής Τοξότες με το λιμάνι της Καβάλας γιατί είναι ως γνωστό ότι είναι σε εξέλιξη και το κομμάτι της αναβάθμισης της γραμμής Τοξότες μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Το ζητούμενο είναι ότι η γραμμή υφίσταται, άρα το να γίνει μία αναβάθμιση σίγουρα είναι ένα πολύ μικρότερο κόστος και μάλιστα στα πλαίσια του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών επειδή θα γίνει και η ανάπτυξη όλων των δικτύων για ασφάλεια, ίσως να είναι μια θετική συγκυρία στο τέλος τέλος για να μπορέσει και αυτή η γραμμή και να αναβαθμιστεί και να μπορέσει να εξυπηρετήσει και τις δικές μας ανάγκες. Εμείς μένουμε στον σχεδιασμό λίγο πριν και λίγο μετά τα Τέμπη, γιατί αυτό το κομμάτι της σύνδεσης Τοξότες – λιμανιού είχε ακουστεί και μετά τα Τέμπη από τον κ. Σταικούρα και μάλιστα ήτανε και ένα από τα στοιχεία που είχαμε συζητήσει και με τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ στη συνάντηση που κάναμε και το κρατάμε ως ένα πολύ θετικό στοιχείο».

«Θέσαμε το θέμα του μισθολογικού κόστους στη βάση την οποία έτσι κι αλλιώς το έχουμε επαναφέρει τουλάχιστον εδώ και 1 χρόνο, μάλιστα συμφωνούν όλα τα Επιμελητήρια σαν περιφερειακό συμβούλιο ότι ένα τέτοιο μέτρο ενίσχυσης το εργοδοτικού κόστος για τις επιχειρήσεις της ΑΜΘ πρέπει να το επανεξετάσουμε. Στην αρχή ενώ υπήρχαν κάποιες αντιδράσεις ότι είναι ένα μέτρο από το οποίο δεν ξέρουνε κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί και να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα, είχαμε δει και είχαμε προτείνει και άλλες εναλλακτικές λύσεις όπως για παράδειγμα την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τις επιχειρήσεις και για τις μεταφορές που έχουν οι επιχειρήσεις μας εδώ, ή την μείωση των τελών κυκλοφορίας ή διάφορα άλλα που θα ενισχύσουν εάν όχι το εργοδοτικό κόστος, το μεταφορικό κόστος που και αυτό πλέον έχει ξεφύγει. Είναι ένα θέμα της επιδότησης του μισθολογικού κόστους το οποίο να θυμίσω ότι καταργήθηκε το 2016 ενώ ήτανε σε ισχύ, κατορθώσαμε τα τελευταία δύο χρόνια με την νέα κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να βρούμε λύση και να συμψηφιστούνε αυτές οι περιπτώσεις των υποχρεώσεων που υπήρχαν από το 2010 που δεν είχανε πληρωθεί οι επιχειρήσεις μας, για να καταλήξουμε στο στοιχείο μήπως θα πρέπει να ξαναεπαναφέρουμε ένα τέτοιο μέτρο θέλοντας να διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της περιοχής».

«Εμείς προτιμούσαμε την μορφή την παλιά γιατί ήτανε μία ξεκάθαρη μορφή όπου έπρεπε η επιχείρηση και να διατηρεί και να αυξάνει τις θέσεις απασχόλησης, το δεύτερο είναι ότι οι επιχειρήσεις έπρεπε να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες. Άρα το κράτος είχε πολλαπλά οφέλη από ένα τέτοιο μέτρο. Στη συνέχεια εάν αυτό πιθανόν για δημοσιονομικούς λόγους δεν μπορεί να γίνει, εκτιμούμε ότι υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις όπως ανέφερα έτσι ώστε οι επιχειρήσεις της απομακρυσμένης περιφέρειας μας, από τις πιο φτωχές περιφέρειες της χώρας και της Ευρώπης, να μπορέσουμε να έχουνε κάποια στοιχεία ενισχυτικά της ανταγωνιστικότητάς τους και της παραμονής αυτών των επιχειρήσεων επιτέλους εδώ στην περιφέρεια μας και όχι να φεύγουν είτε σε γειτονικές χώρες είτε σε άλλες περιοχές προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ανταγωνιστικότητά τους. Διότι όταν μία περιοχή η οποία είμαστε εδώ που για να μεταφέρουμε ένα κοντέινερ για παράδειγμα με μάρμαρα χρειαζόμαστε 1.200€ ένα φορτηγό να τα πάει στον Πειραιά και από εκεί να φύγει με το κοντέινερ ενώ η αντίστοιχη επιχείρηση που είναι στην Κορινθία ή στην Αττική πληρώνουν 200-300 ευρώ καταλαβαίνεται τι διαφορά υπάρχει. Πάει περίπατο η ανταγωνιστικότητα και οι φόροι είναι ίδιοι, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης είναι ο ίδιος, το ΦΠΑ είναι το ίδιο είτε είσαι στην Καβάλα είτε στην Αθήνα, για αυτό μιλάμε για ιδιαιτερότητες που πρέπει να αλλάξουν».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles