19.2 C
New York
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Buy now

«Η ένταξη της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στα έργα κοινού ενδιαφέροντος της Ε.Ε. θα αλλάξει το επιχειρήν στην ΑΜΘ»

Την σημασία που έχει η ένταξη της υπόγειας αποθήκης του Πρίνου στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) επιχείρησε να αναλύσει ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Energean Σωτήρης Χιωτάκης μιλώντας στον Alpha Radio. Ανέφερε πως θα αλλάξει το στάτους της περιοχής με την επένδυση αυτή αφου αποτην μία θα απελευθερώσει τις επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής από ένα μεγάλο κόστος, αυτό της εκπομπής αερίων, και από την άλλη θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης. Ο ίδιος όμως μίλησε και για την επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρίας στο Μαρόκο καθώς και για την δράση της σε υφιστάμενα κοιτάσματα όπως στο Ισραήλ, κάνοντας λόγο για επενδύσεις συνολικά 3 δις στην λεκάνη της Μεσογείου.

Για το κοίτασμα Anchois στο Μαρόκο

«Παίρνουμε ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 37,5% έως 45% σε δύο άδειες στην πλευρά του Ατλαντικού όπου ήδη υπάρχει διαπιστωμένο το κοίτασμα Ανσουά με 18 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και ο στόχος είναι να μπει σε ανάπτυξη, να ξεκινήσει η παραγωγή. Το πολύ σημαντικό εδώ είναι ότι υπάρχει κοντά υφιστάμενες υποδομές, αγωγός που φτάνει στην στεριά και παράλληλα και με αγωγό ο όποιος φέρνει αέριο και στην Ισπανία. Γιατί ο στόχος είναι -εάν μας βοηθήσουν κάποιες επιπλέον ανακαλύψεις- και μάλιστα πρόκειται να γίνει μία ερευνητική επιβεβαιωτική γεώτρηση το 2024 για άλλα 11 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ο στόχος είναι να δούμε και διεθνείς αγορές, όπως είανι στόχος κάθε επιχείρησης».

Ολοκληρώθηκαν πάρα πολύ μεγάλες επενδύσεις στην ανατολική Μεσόγειο, που ξεπέρασαν τα 3 δις

«Είμαστε εστιασμένοι εδώ και αρκετά χρόνια στην ανατολική πλευρά της Μεσογείου, στο Ισραήλ με παραγωγή ενός κοιτάσματος, του Καρίς και του βόρειου Καρίς πάρα πολύ σύντομα και στην Αίγυπτο κυρίως, έχουμε στην κεντρική Μεσόγειο και στη βόρεια Αδριατική παραγωγή στην Ιταλία και στην Κροατία και φυσικά στην Ελλάδα και τώρα πηγαίνουμε στην δυτική πλευρά της Μεσογείου καθώς το Μαρόκο είναι μία χώρα η οποία πιάνει από δυτική Μεσόγειο μέχρι τη βορειοανατολική πλευρά του Ατλαντικού. Είναι μια προσπάθεια να περάσουμε να δώσουμε συνέχεια και να περάσουμε μάλλον σε ένα νέο στάδιο ανάπτυξης, ολοκληρώθηκαν πάρα πολύ μεγάλες επενδύσεις στην ανατολική Μεσόγειο, που ξεπέρασαν τα 3 δις, ολοκληρώθηκαν ή ολοκληρώνονται γιατί υπάρχει το βόρειο Καρίς και η Αίγυπτος».

Στόχος μας να συμβάλλουμε περαιτέρω σε αυτό που λέμε ενεργειακή μετάβαση

«Ολοκληρώνονται επενδύσεις ύψους 3 δις στην Αν. Μεσόγειο και προσπαθούμε να εντοπίσουμε τις νέες ευκαιρίες και τις νέες προοπτικές ανάπτυξης για την εταιρεία διότι όπως  καταλαβαίνετε μία εταιρεία δεν μπορεί να μείνει στάσιμη παρόλο που τα μεγέθη είναι πολύ μεγάλα. Στο τρίτο τρίμηνο του 2023 είχαμε μέση ημερήσια παραγωγή κοντά στα 150.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου, πάνω από 80% σε φυσικό αέριο. Προσπαθούμε να πάμε σε εκείνες τις ευκαιρίες που θα μας δώσουν ένα νέο κύκλο ανάπτυξης για την εταιρία. Βέβαια πάντα, γιατί αυτό είναι μέρος της αποστολής μας, να συμβάλλουμε περαιτέρω σε αυτό που λέμε ενεργειακή μετάβαση, με εστίαση όλο και περισσότερο σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας όπως είναι το φυσικό αέριο».

Η εμπειρία στο Ισραήλ

«Επιχειρησιακά δεν επηρεαστήκαμε από όσα γίνονται στην Γάζα, είναι καθαρά θέμα του κράτους του Ισραήλ που για λόγους ασφαλείας θα μπορούσε εάν έκρινε να σταματήσει την παραγωγή όπως έκανε σε ένα από τα γειτονικά μας κοιτάσματα που το διαχειρίζεται η CHEVRON που σταμάτησε για ένα διάστημα αλλά η ιδιαιτερότητα με αυτό είναι ότι οι υποδομές του, η εξέδρα του βρίσκεται αρκετά κοντά στην νότια πλευρά του Ισραήλ όπου είχε γίνει η πρωτοφανής εισβολή της Χαμάς. Εμείς είμαστε πολύ βορειότερα, 90 χλμ από την Χάιφα, δεν έκρινε η κυβέρνηση ότι για λόγος ασφαλείας πρέπει να σταματήσουμε. Άρα είμαστε καλά σε αυτό το κομμάτι, βεβαίως το δυσάρεστο είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι από το δυναμικό μας οι οποίοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται σε αυτή την ιστορία, έχουν οικογένειες που έχουν στρατεύσιμους και αυτό είναι το δράμα μίας τέτοιας υπόθεσης».

Η ένταξη του πρότζεκτ της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στα έργα κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ενωση

«Είχαμε μία πολύ σημαντική εξέλιξη την προηγούμενη εβδομάδα και αυτό το περιμέναμε αλλά ανακοινώθηκε και τυπικά, η ένταξη του πρότζεκτ της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στα έργα κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μία πάρα πολύ καλή εξέλιξη και για να αντιληφθούμε και την σημασία που έχει αυτό το project όχι μόνο για την εταιρεία, έχει ίσως μεγαλύτερη σημασία για το επιχειρήν της περιοχής παρά για την εταιρεία και θα το εξηγήσω αυτό. Είναι γεγονός ότι μέσα στα PCI εντάχθηκαν 14 τέτοια project στην Ευρώπη. Στο νότο στην νοτιοανατολική Ευρώπη είναι το μόνο, υπάρχει άλλο ένα project στην Ιταλία, δηλαδή στην κεντρική Μεσόγειο και υπάρχει άλλο ένα Γαλλία Ισπανία το project στα Πυρηναία, ενώ τα υπόλοιπα είναι κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Αυτά τα project γίνονται για να προχωρήσει η ενεργειακή μετάβαση, δηλαδή να σταματήσουν ή να μειωθούν οι εκπομπές αερίων από τις βιομηχανίες αλλά και να αξιοποιηθούν παλιά κοιτάσματα, γιατί τις περισσότερες φορές έχουμε παλιά κοιτάσματα που πλέον φιλοξενούν τέτοιες αποθήκες όπως ο Πρίνος, να βρούμε ένα νέο ρόλο διατήρησης της συνέχειας τους, της λειτουργίας τους θα έλεγα με διαφορετική μορφή. Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό project για το επιχειρήν της ευρύτερης περιοχής γιατί θα βοηθήσει αυτές τις επιχειρήσεις να απαλλαγούν από ένα πάρα πολύ σημαντικό κόστος, το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπών που βαίνει αυξανόμενο και θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο από το 2027-28 και μετά όταν γίνουν και πιο αυστηρές διαδικασίες που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση και παράλληλα ωφελήσουν πολύ σημαντικά -πέρα από την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που θα εξοικονομήσουν πόρους- το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής καθώς εκπομπές που θα εκλύονταν στο περιβάλλον θα αποθηκεύονται με ασφαλή τρόπο φυσικά στο υπέδαφος».

Μία καινούργια διαδικασία ανάπτυξης, κοινωνικο-οικονομικής ανάπτυξης ανάλογης με αυτή της δεκαετίας ‘70-80

«Ειδικά για την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης νομίζω ότι θα έχουμε να κάνουμε με μία καινούργια διαδικασία ανάπτυξης, κοινωνικο-οικονομικής θα έλεγα ανάπτυξης ανάλογης με την ανάπτυξη της δεκαετίας ‘70-80 με την ανακάλυψη του κοιτάσματος και αξιοποίησης του στον Πρίνο που οδήγησε στην δημιουργία της βιομηχανίας λιπασμάτων για να τροφοδοτείται με αέριο, στο τότε ΤΕΙ Καβάλας που σήμερα είναι στο ΔΙΠΑΕ και την μετατροπή του σε πανεπιστημιακό τμήμα πλέον με όλη την τεχνογνωσία που αναπτύχθηκε και βέβαια όλου του επιχειρήν και του κύκλου εργασιών που θα γίνεται από μία τέτοια δραστηριότητα. Θα έχουμε μπροστά μας νέες προοπτικές, νέες θέσεις εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας που δημιουργούνται στην περιοχή, νέα τεχνογνωσία και σε πανεπιστημιακό αλλά και κοινωνικό – οικονομικό επίπεδο, και όπως καταλαβαίνετε αυτό το project μπορεί να αποτελέσει μία νέα μεγάλη αφετηρία. Αυτή είναι η πολύ μεγάλη σημασία για την περιοχή μας και θα δώσει μια επιπλέον διέξοδο στη νεολαία για θέσεις εργασίας».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles