27.2 C
New York
Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Buy now

«Τότε πρώτα ήρθαν οι Φράγκοι και μετά οι Οθωμανοί, τώρα πρώτα ήρθε ο Σόιμπλε και μετά ο Ερντογάν»

 

Η Ερντογανική Τουρκία θέλει ένα νέο 1453 όπου θα μεταβάλλει τα Βαλκάνια και την Κύπρο και τις αραβικές περιοχές που είναι στα σύνορα της, σε ελεγχόμενους χώρους όπως τους είχε η οθωμανική αυτοκρατορία υποστήριξε μιλώντας στον Alpha Radio ο συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής Γιώργος Καραμπελιάς. Η συζήτηση έγινε με αφορμή τόσο την μαύρη επέτειο της 29ης Μαίου, της Άλωσης, όσο και των εξελίξεων που γεννούν στο σήμερα οι Τουρκικές εκλογές. Σημείωσε δε πως τα σχέδια του πατάνε στην εθνικιστική τρέλα που επικρατεί στην Τουρκία αφού σχεδόν όλα τα κόμματα ανοικτά υποστηρίζουν είτε τους γκρίζους λύκους είτε το νεοισλαμισμό του Ερντογάν.

Μετέβαλε την Αγιά Σοφιά και την άλωση της Κωνσταντινούπολης ως κομβικό στοιχείο της νέας Τουρκίας

«Η ιδιαιτερότητα του Ερντογάν που δείχνει και τον επεκτατικό χαρακτήρα του οράματός του, είναι ότι μετέβαλε την Αγιά Σοφιά και την άλωση της Κωνσταντινούπολης ως κομβικό στοιχείο της νέας Τουρκίας, πράγμα που δε συνέβαινε στο παρελθόν. Τόσο η Αγία Σοφία ήταν μουσείο όπως είχε οριστεί από την εποχή του Κεμάλ, όπως και η 29η Μαίου δεν γιορτάζονταν ως εθνική εορτή κατάκτησης διότι ο Κεμάλ είχε μεταθέσει το κέντρο βάρους στην εκδίωξη των Ελλήνων από τη Μικρά Ασία, πήγαινε στο 1923. Εδώ έχουμε μεταφορά του κέντρου βάρους στην κατάκτηση, αν προσέξετε όταν μιλάει ο Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά, δε λέει ότι είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο αλλά λέει την κατακτήσαμε, ότι είναι ένα σύμβολο της κατάκτησης και θα θυμόσαστε όταν είχε πάει πρώτη φορά στην Αγιά Σοφιά, ήταν εκεί ο μεγάλος μουφτής με το ξίφος ανά χείρας!  Η ιδεολογία η οποία περνάει μέσα από τις δύο αυτές συμβολικές επετείους, πρώτον την Άλωση και δεύτερον την μεταβολή της Αγίας Σοφίας και πάλι σε τζαμί μας δείχνει το που το πηγαίνει».

Στις εκλογές έγινε ένα βήμα σημαντικό προς τον εθνικιστικό παροξυσμό στην Τουρκία

«Δεν χρειάζεται τίποτα να καταλάβουμε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε μέχρις ότου, αφού πρώτα δοκιμάσει να πάρει κάποια ανταλλάγματα από τη δύση για να επιτρέψει στη Σουηδία να μπει στο ΝΑΤΟ, θα κοιτάξει να πάρει κάποια αεροπλάνα και χρήματα που χρειάζεται πάρα πολλά διότι έχει οικονομική κρίση και δεν αρκούν τα χρήματα από τις πετρομοναρχικές χώρες ούτε από την Ρωσία, άρα έχει αυτή τη στιγμή μία σχετική ανάγκη από τη δύση και τα χρήματα της. Όπως είδατε στις εκλογές έγινε ένα βήμα σημαντικό προς τον εθνικιστικό παροξυσμό στην Τουρκία. Έφτασε ο ίδιος ο Κιλιτσντάρογλου να κατεβαίνει στις συγκεντρώσεις και να χαιρετά με το σήμα των γκρίζων λύκων, δηλαδή έχουμε ένα 25% των βουλευτών που είναι προελεύσεως γκρίζων λύκων, δηλαδή και το κόμμα της Ακσενέρ και το κόμμα του Μπαχτσελί και το άλλο κόμμα που κατέβηκε και πήρε 5% στις προεδρικές εκλογές είναι όλοι παρακλάδια των γκρίζων λύκων, δηλαδή έχουμε ένα 25% ανοικτά εθνικιστικό και ανθελληνικό κομμάτι και το υπόλοιπο το συμπληρώνει ο ισλαμισμός του κ. Ερντογάν. Άρα δυστυχώς θα μπούμε σε μία περίοδο όξυνσης, τουλάχιστον από το φθινόπωρο και μετά γιατί τώρα και αυτοί ενδιαφέρονται για τον τουρισμό, θα έχουμε έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας. Στο μεταξύ προσδοκά η Τουρκία μήπως πάρει τα f-16 και χρήματα από την δύση, για αυτό λέω ότι πιθανόν να έχουμε μερικούς μήνες ανάπαυλας, όμως πολύ σύντομα θα επανέλθει γιατί ο Ερντογάν έχει ως άμεσο στόχο και για αυτό μιλάει για αιώνα της Τουρκίας, είναι να μεταβάλει και πάλι την Τουρκία στη νέα οθωμανική αυτοκρατορία η οποία ελέγχει όχι με άμεση κατοχή αλλά ελέγχει όλο τον γειτονικό χώρο, έχει στρατό στο Ιράκ, έχει στρατό στη Συρία, παρενέβη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, έχει στρατό στη Λιβύη. Έχει στρατό στο Κέρας της Αφρικής όπου έχει και βάσεις, κατέχει την Κύπρο και θέλει να ολοκληρώσει αυτό που ξεκίνησε το 1974, ο Ερντογάν θέλει να το ολοκληρώσει, δηλαδή να περάσει ολόκληρη η Κύπρος υπό τον έλεγχο της Τουρκίας αλλά και η Ελλάδα να γίνει ένα προτεκτοράτο, μία χώρα Φινλανδοποιημένη, πράγμα που ήδη σε ένα βαθμό το έκανε. Μόνο και μόνο αν δείτε την ενασχόληση που υποχρεωνόμαστε να έχουμε με τις εκλογές στην Τουρκία, γίνεται για καμία άλλη χώρα αυτό;».

 Τότε πρώτα ήρθαν οι Φράγκοι και μετά οι Οθωμανοί, τώρα πρώτα ήρθε ο Σόιμπλε και μετά ο Ερντογάν

«Εμείς αυτό που πάθαμε μετά το 1974 και την πτώση της δικτατορίας είναι ότι προσπαθήσαμε να αγνοήσουμε ότι η πτώση της δικτατορίας είχε σαν κύρια αφορμή την εισβολή στην Κύπρο, πιάσαμε τη μεταπολίτευση βλέποντας μόνο τις κατακτήσεις που είχαμε τις δημοκρατικές και πράγματι υπήρξαν αυτές, ο συνδικαλισμός, τα πολιτικά κόμματα, οι ελευθερίες, η ισότητα των φύλων, ένα σύνολο από πράγματα τα οποία έγιναν στη μεταπολίτευση ξεχνώντας όμως ότι όλα αυτά ήταν υπονομευμένα από την τουρκική επιθετικότητα και παρουσία. Αφήσαμε και την οικονομία μας να γίνει παρασιτική, χάσαμε την παραγωγή, αφήσαμε την αμυντική μας βιομηχανία, δε κάναμε τίποτα και την διαλύσαμε. Φτιάξαμε ένα μοντέλο παρασιτικό, ο Παναγιώτης Κονδύλης το λέει μοντέλο παρασιτικού καταναλωτισμού, το 2008 είχαμε τετραπλάσιες εισαγωγές από εξαγωγές και φτιάξαμε ένα μοντέλο τέτοιο το οποίο κατέρρευσε όταν ήρθε η οικονομική κρίση με τα μνημόνια. Τότε πρώτα ήρθε ο Σόιμπλε και μετά ο Ερντογάν. Έτσι και στην Άλωση, πρώτα ήρθε η Άλωση του 1204 από τους Φράγκους που διέλυσε το βυζαντινό κράτος, το κομμάτιασε, όλοι οι Ευρωπαίοι πήραν από ένα κομματάκι από την Ελλάδα και τα είχαν ως φέουδα. Τότε χάθηκε η οικονομική ισχύς του Βυζαντίου, χάθηκε η συνοχή, και όταν κατόρθωσε να ανακαταληφθεί η Κωνσταντινούπολη που το 1204 κατελήφθη από τους Φράγκους, το 1261 πλέον ο Ελληνισμός ήταν πάρα πολύ αδύναμος, ο Βυζαντινός Ελληνισμός. Άρα αμέσως μετά την Φραγκική κατάκτηση ακολούθησε η άνοδος της Τουρκίας από τη Μικρά Ασία και τώρα υπάρχουν αναλογίες. Βεβαίως δεν έχουμε άλλο δρόμο σήμερα από το να κάνουμε συμμαχία με την Ευρώπη, είναι προφανές όμως ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κ. Σόιμπλε ήταν πρωτοπόρος έναντι του κ. Ερντογάν εξάλλου έχει και πολύ καλές σχέσεις μαζί του».

Η Τουρκία θεωρεί ότι μπορεί να επαναλάβει αυτό που έκανε το 1453

«Ο κ. Ερντογάν έρχεται σε μία στιγμή που βρισκόμαστε σε παρακμή, ο ελληνισμός σήμερα δημογραφικά χάνουμε 40.000 περίπου ανθρώπους το χρόνο ενώ ήμασταν 11 εκ. και σήμερα είμαστε 10,6 εκ. όπως έβλεπα σε σχέση με την τελευταία απογραφή. 40 με 50 χιλιάδες περισσότεροι είναι οι θάνατοι από τις γεννήσεις, οι νέοι μας φεύγουν μαζικά και μάλιστα οι πιο μορφωμένοι. Από την άλλη η ανατολή και η Ασία συνολικά αναδύεται στο προσκήνιο και το οικονομικό και το πολιτικό, αλλάζει η γεωπολιτική πραγματικότητα του κόσμου. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η Τουρκία θεωρεί ότι μπορεί να επαναλάβει αυτό που έκανε το 1453 και να μεταβάλλει τα Βαλκάνια και την Κύπρο και τις αραβικές περιοχές που είναι στα σύνορα της, σε ελεγχόμενους χώρους όπως τους είχε η οθωμανική αυτοκρατορία. Αυτός είναι ο νεοθωμανισμός που διεκδικεί ο Ερντογάν».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles