Το youth pass είναι εμπαιγμός, μία προσπάθεια να μας “εξαγοράσει”

0
267

Ένα μεγάλο κενό ενημέρωσης για τα πολιτικά τεκταινόμενα, τις δράσεις και τις ιδέες των κομμάτων φαίνεται να έχουν οι νέοι μαθητές Λυκείου, οι λεγόμενοι 17ρηδες που καλούνται να ψηφίσουν για πρώτη φορά στις επερχόμενες εκλογές. Πολλοί αδιαφορούν για την πολιτική και το αποτέλεσμα των εκλογών, άλλοι αγνοούν ακόμη και τα πρόσωπα αυτών που κυβερνούν μας εξηγούν δύο νέοι μαθητές της γενιάς αυτής, η Εβίτα και ο Οδυσσέας εκμυστηρευόμενοι ποια είναι η επαφή τους με την πολιτική, πως προσπαθούν να επιλέξουν τι θα ψηφίσουν, πως βλέπουν τα youth pass και τα «δωράκια» προς τους νέους και αν επηρεάζονται από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Οι νέοι εκδηλώνουν μία αδιαφορία ίσως επειδή δεν είναι σωστά ενημερωμένοι

Για το αν τα παιδιά θα πάνε τελικά να ψηφίσουν η Εβίτα αποκρίθηκε πως «Θα έλεγα πως ισχύει, έχω συζητήσει με αρκετούς μαθητές, οι περισσότεροι εκδηλώνουν μία αδιαφορία ίσως επειδή δεν είναι σωστά ενημερωμένοι για τα κόμματα για τα προγράμματά τους και δεν έχουν μία ολοκληρωμένη άποψη, ίσως δεν ενδιαφέρονται για το αποτέλεσμα των εκλογών, δεν ενδιαφέρονται γενικότερα για την πολιτική. Θα έλεγα ότι επικρατεί αυτή η τάση. Ελάχιστους ξέρω που έχουν κάποια ιδέα ή ενημέρωση σχετική για τα προγράμματα δράσεων, για τις ιδεολογίες των κομμάτων, κυριαρχεί αδιαφορία ως αποτέλεσμα της έλλειψης ενημέρωσης. Ούτε από το σχολείο έχουμε κάποια συγκεκριμένη ενημέρωση για τα για την πολιτική ζωή εκτός από κάποια μαθήματα Ιστορίας, αν ήμασταν ενημερωμένοι σωστά και είχαμε διαμορφώσει μία άποψη νομίζω θα θέλαμε να διεκδικήσουμε τα θέλω μας μέσα από τη ψήφο μας». Ο Οδυσσέας συμπλήρωσε πως «Δεν έχει δοθεί η δέουσα προσοχή σε αυτό το ζήτημα, από μικρή ηλικία θα έπρεπε κυρίως οι γονείς και μετά το σχολείο να ενδιαφερθεί για εμάς, να μας πληροφορήσουν επαρκώς και όταν ενηλικιωθούμε να ψηφίσουμε και να είμαστε πρόθυμοι και εμείς γιατί αυτή τη στιγμή επικρατεί μία αδράνεια, απαξία, εμείς διστάζουμε γιατί δεν διαθέτουμε τις απαραίτητες γνώσεις για να ψηφίσουμε ώριμα και ορθά και να αποφύγουμε λανθασμένες αποφάσεις. Αυτή η στείρα και μηχανιστική μάθηση να αντικατασταθεί από μία σφαιρική γνώση, που θα μας προσφέρει όλα τα ερείσματα για να ψηφίσουμε συνειδητά».

Για το αν προσπαθούν οι πολιτικοί να πλησιάσουν τα νέα παιδιά ο Οδυσσέας εξήγησε «Οι πολιτικοί γνωρίζουν ότι δεν ήμαστε επαρκώς ενημερωμένοι για τα πολιτικά και πολλές φορές τείνουν μέσω κάποιων δηλώσεων να μας προσελκύσουν προς το κόμμα τους, δηλώσεις για ένα ευοίωνο μέλλον ή κάτι καλύτερο, ξέρουν ότι είμαστε μία ευάλωτη ομάδα η οποία δεν διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις».

Το youth pass είναι εμπαιγμός, μία προσπάθεια να μας “εξαγοράσει”

Για το αν νιώθουν ότι το pass των 150 ευρώ για τους 18ρηδες βγήκε για να προσελκύσει τις ψήφους τους η Εβίτα είπε «Σίγουρα είναι εμπαιγμός, μία προσπάθεια να μας εξαγοράσει σε εισαγωγικά, να τραβήξει τη νεολαία προς το κόμμα του, αυτό γίνεται και από τα ΜΜΕ συνεχώς, η πολιτική πλέον υπάρχει παντού στα μέσα ενημέρωσης, από το instagram μέχρι το tiktok εκεί που ξέρουν ότι η νεολαία αφιερώνει πολύ χρόνο, οπότε χάνει τη σοβαρότητα της με αυτό τον τρόπο. Όπως και το μέτρο των 150 ευρώ πριν τις εκλογές δηλώνει καθαρά πως είναι για να προσελκύσει ψήφους, δεν είναι κάτι σοβαρό, με σχέδια και προγράμματα θα έπρεπε να προσελκύσει τον κόσμο, δε νομίζω πως με ένα ποσό θα πετύχει το σκοπό αυτό. Χάνει σοβαρότητας η πρόταση αυτή», ενώ ο Οδυσσέας συμπλήρωσε «Εκ πρώτης όψεως μου φάνηκε πάρα πολύ αρνητικό και θεώρησα ότι δεν έπρεπε να γίνει, ήταν πολύ παράταιρο, καταλαβαίνω ότι στην προεκλογική εκστρατεία όλοι οι πολιτικοί προκειμένου να προσελκύσουν παραπάνω άτομα θα χρησιμοποιήσουν θεμιτά και αθέμιτα μέσα, αλλά αυτό το μέτρο αποβλέπει στην υποστήριξη των νέων που έχουν θεοποιήσει το χρήμα και είναι ο αυτοσκοπός τους. Ο άνθρωπος αυτός θέλει να προσελκύσει τους νέους που δεν είναι ενημερωμένοι για την πολιτική ώστε οι νέοι να ψηφίσουν το κόμμα του».

Χρησιμοποιούν συχνά την αργκό των νέων για να μας προσεγγίσουν, φαίνεται επιτηδευμένο και υποκριτικό

Για το ότι οι πολιτικοί αρχηγοί προσπαθούν να τους προσεγγίσουν μέσω των social media η Εβίτα υποστήριξε πως «Όλα έχουνε μία σκοπιμότητα όσον αφορά την πολιτική, προσπαθούν να κερδίσουν κοινό, να κερδίσουν ψήφους, είναι γεγονός πως αφιερώνουν πολύ χρόνο στα social media, οπότε το θεώρησαν ως μία ευκαιρία να ακουστούν, να τους γνωρίσουνε και οι νέοι, γιατί πολλοί είναι εντελώς απομονωμένοι με την πολιτική, δεν γνωρίζουν καν τα πρόσωπα αυτά, και βρήκαν αφορμή να κάνουν γνωστά τα σχέδια τους σε χώρους που χρησιμοποιούν τα παιδιά, σίγουρα είναι πολύ στοχευμένο». Από την πλευρά του ο Οδυσσέας υπογράμμισε «Γνωρίζουν ότι είμαστε πολύ αποστασιοποιημένοι από τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούν τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης ως ένα μέσο κοινωνικής ανέλιξης, θεωρούν πως εκεί μπορούν να βασιστούν για να προσελκύσουν περισσότερες ψήφους, επίσης είναι παράταιρο που προσπαθούν να δημοσιεύσουν βίντεο στο οποίο χρησιμοποιείται πολλές φορές υβρεολόγιο και λέξεις οι οποίες είναι δεν είναι ανάγκη να χρησιμοποιηθούν, θα μπορούσαν να εκφραστούν πιο ώριμα και κόσμια, απευθυνόμενοι στο νεανικό κοινό που βρίσκεται στη σταδιακή ηθική του διαμόρφωση». Η δε Εβίτα τους… έψεξε για την προσπάθεια να δείξουν και αυτοί νέοι λέγοντας «χρησιμοποιούν επίσης συχνά την αργκό των νέων για να μας προσεγγίσουν και να δείξουν ότι είναι πιο κοντά στα παιδιά και φαίνεται αυτό επιτηδευμένο και υποκριτικό, ξεκάθαρα για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη μας».

Δεν υπήρξε από το οικογενειακό μου περιβάλλον ούτε πίεση ούτε χειραγώγηση

Για το αν επηρεάζονται από το οικογενειακό τους περιβάλλον για το τι θα ψηφίσουν η Εβίτα υποστήριξε πως «Στην οικογένειά μου δεν υπάρχει καθόλου φανατισμός σε κανέναν τομέα και ιδιαίτερα στην πολιτική και είμαι πολύ «ελεύθερη» να προτιμάω όποιο κόμμα θα ήθελα εγώ, δε με επηρεάσανε καθόλου στην απόφαση μου. Δεν έχω βρει ακόμα τι θα ψηφίσω παρόλα αυτά έχω διαβάσει σχετικά με τη ιδεολογία και τα προγράμματα της κάθε παράταξης, το θέμα είναι ότι η πλειοψηφία των νέων δε γνωρίζει ούτε τα βασικά και έτσι πολύ εύκολα θα πάρει την άποψη του μπαμπά ή της μαμάς και θα ψηφίσει το ίδιο γιατί δε ξέρει κάτι παραπάνω. Είμαστε σε διαφορετική πλευρά με τη μαμά και τον μπαμπά και είναι λογικό να υπάρχει χάσμα ανάμεσα μας αλλά δέχτηκαν την επιλογή μου». Ο Οδυσσέας τόνισε ότι «Όσο μεγάλωνα και έφτανα στην ενηλικίωση θεωρούσα πάρα πολύ σημαντικό να γίνονται αυτές οι συζητήσεις προκειμένου να σε κατατοπίσουν καθώς το σχολείο έχει ως βασικό στόχο να γαλουχήσει το νέο με όλες τις ανθρωπιστικές αρχές και αξίες που θα αποτελέσουν εφαλτήριο και θα τον βοηθήσουν όταν φτάσει στις κάλπες να κρίνει με τον προσήκοντα τρόπο. Ακόμα και τώρα όταν προσπαθούν να με νουθετήσουν για το που πρέπει να κατευθυνθώ, πάντα μου λένε ότι εσύ θα κρίνεις όπως εσύ τα θεωρείς ότι πρέπει να είναι τα πράγματα, είτε αυτό αναφέρεται στα μέσα που προβάλλεται ένας υποψήφιος είτε από άρθρα που πιθανώς να διαβάσω. Δεν υπήρξε από το περιβάλλον μου ούτε πίεση ούτε χειραγώγηση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ