16.8 C
New York
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Buy now

«Το θέμα του δανείου θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο για την υλοποίηση του οράματος της ενεργειακής κοινότητας»

Σύντομα θα έρθει το θέμα του δανείου για την ενεργειακή κοινότητα στο δημοτικό συμβούλιο ώστε να πάρει σάρκα και οστά αυτό το μεγάλο όραμα του δήμου Καβάλας υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Αλέξης Γούλας. Ο κ. Γούλας μίλησε επίσης για τις επαφές με τον ΑΔΜΗΕ για μετακίνηση του υποσταθμού της ΔΕΗ εκτός πόλης, αφού θα υπάρξει οικιστική ανάπτυξη στο Περιγιάλι και τέλος για τις επαφές που είχε με την Παγκόσμια τράπεζα σε μια σημαντική διημερίδα στην Αθήνα.

«Είχαμε μια συνάντηση με τον διευθύνονται σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ με σκοπό ο υποσταθμός στο στρατόπεδο Κωτσάλου να φύγει, εξαρχής γνωρίζαμε ότι σαν εγχείρημα είναι πάρα πολύ δύσκολο, εμείς πήγαμε εκεί οργανωμένα και καταθέσαμε την πρόταση μας που μπορεί να πάει ο υποσταθμός, πήγαμε δηλαδή με χωροθετημένο χώρο ψηλά. Επειδή δουλεύω και στον ΑΔΜΗΕ συζητήσαμε και την όδευση των πυλώνων πώς μπορεί να αλλάξει γιατί ήταν και δύο μηχανικοί παρόντες. Πήγαμε με μία πρόταση η οποία τους άρεσε καταρχάς αλλά πρέπει να μελετηθεί, να βρεθεί το κόστος και να δούμε από πού θα χρηματοδοτηθεί αυτό το κόστος γιατί εξηγήσαμε ότι εμείς κάνουμε εκεί κάτι πολύ μεγάλο που το περιμέναμε 35 χρόνια, θα μπουν πάνω από 40.000 στρέμματα εντός πεδίου πόλης με μία επέκταση που σχεδιάζουμε και δεν θα είναι καλό να υπάρχουν οι πυλώνες αυτοί στην πορεία μέσα εκεί στην έκταση που θα επεκτείνουμε. Το κατάλαβαν προσπάθησαν να είναι ειλικρινείς, μας είπαν πόσο δύσκολο είναι το έργο, ανέλαβαν να κάνουν μία προμελέτη για να βρούμε το κόστος και από κει και πέρα μετά θα δούμε και τα υπόλοιπα. Ο δήμος προτείνει να μεταφερθεί σε κάποιο κόμβο της περιμετρικής, είναι απαραίτητη αυτή η μεταφορά. Είναι ο παλαιότερος της Β. Ελλάδας από την δεκαετία του 50, και θα πρέπει να γίνει κάτι σύγχρονο και πολύ μικρότερο. Στο Περιγιάλι περιμέναμε χρόνια αλλά ήδη πέφτουν χρήματα, γίνονται εργασίες και διανοίξεις, γίνονται πράγματα».

«Για την ενεργειακή κοινότητα έχουμε ζητήσει συνολικά 18 μεγαβάτ, για τα 9 πρώτα μεγαβάτ που είναι ο ΔΕΔΔΗΕ έχουμε πάρει όρους σύνδεσης και για τα υπόλοιπα 9 θα πρέπει να πάρουμε όρους σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ. Έχουμε κάνει κάποια αίτηση, είπαμε ότι περιμένουμε την απάντησή τους. Ο ΑΔΜΗΕ στην παρούσα φάση δεν προχωράει τις εγκρίσεις γιατί το δίκτυο είναι κορεσμένο. Εμείς όμως μπορούμε να προχωρήσουμε με τα πρώτα 9 mw, ήδη ο δήμαρχος έχει κάνει και επαφές του με το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων πολύ σύντομα θα μας φέρει τις προτάσεις στο δημοτικό συμβούλιο, αφού ενημερώσει τους αρχηγούς των παρατάξεων για να προχωρήσουμε στο δάνειο και να μπορούμε να ξεκινήσουμε την υλοποίηση αυτού του πραγματικά μεγάλου οράματος».

«Υπάρχει μια σημαντική συνεργασία με την Παγκόσμια τράπεζα η οποία δεν δίνει χρήματα αλλά παρέχει τεχνική βοήθεια, αυτό που κάνουν είναι πολύ καλοί, οι προτάσεις τους είναι πολύ σωστά τεκμηριωμένες. Η συνάντηση μας έγινε για το Περιγιάλι για κάποια θέματα και για την αξιοποίηση κάποιας καπναποθήκης, να ανασκευαστεί και να δοθεί με χαμηλό ενοικιο σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη στέγασης. Για το Περιγιάλι έχουν έρθει και άλλη φορά, μιλήσαμε, συζητήσαμε , έγιναν επιτόπου συναντήσεις με τους συλλόγους και η κουβέντα προχθες ηταν να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα των δράσεων. Περιττό να πω ότι και οι άλλες πόλεις έμειναν ενθουσιασμένες από την πορεία αυτής της συνεργασίας γιατί είδαν ότι μπορούν και αυτές να αντλήσουν πολλές πληροφορίες από αυτό που συνέβη με μας και την παγκόσμια τράπεζα».

«Η παγκόσμια τράπεζα δουλεύει πολύ μεθοδικά, έχει ψηλά στην ατζέντα της την συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, δε θέλει δηλαδή να πας κάπου να κάνεις κάποιες δράσεις χωρίς πρώτα να τις έχεις βάλει σε διαβούλευση, να έχεις ακούσει τις προτάσεις, να έχεις σχεδιάσει στην ουσία την υλοποίηση κάποιων δράσεων μαζί με τις τοπικές κοινωνίες. Αυτό νομίζω είναι το βασικό τους moto και από κει ξεκινάνε όλα γιατί η αποδοχή των αλλαγών γίνεται ευκολότερα αποδεκτή όταν την σχεδιάζεις μαζί με τους δημότες. Η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί και μετά την διημερίδα που είχαμε στην Αθήνα, εμείς πήραμε πολλά πράγματα γιατί ξέρετε οι πόλεις και οι τέσσερις που συμμετέχουν πάνω κάτω έχουμε τα ίδια βάσανα. Η Καλαμάτα έχετε τα ίδια βάσανα με τα παρκαρίσματα, το ίδιο και η Λάρισα το ίδιο και το Ηράκλειο, όλοι διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν χώρο να παρκάρουν μες στο κέντρο, σαν να άκουγαμε δικές μας διαμαρτυρίες!».

 

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles