«Το 10% των νοσηλευόμενων στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας είναι ασθενείς με κόβιντ επισημαίνει ο διευθυντής της β’ παθολογικής κλινικής του ΓΝΚ Ξενοφών Κροκίδης. Η έξαρση των ιώσεων του αναπνευστικού και των λοιμώξεων της εποχής έχει γεμίσει τα νοσοκομεία και έχει φορτώσει με δουλειά παθολόγους και πνευμονολόγους επισημαίνει ο ίδιος ενώ συνιστά στις ευάλωτες ομάδες τον διπλό εμβολιασμό για γρίπη και κόβιντ και την λήψη μέτρων αυτοπροστασίας όπως η μάσκα σε χώρους με πολύ κόσμο.
«Αυτή την στιγμή νοσηλεύονται στο ΓΝΚ 206 από τα οποία τα 22 με κορονοιό. Αν κάνουμε τον υπολογισμό είναι το 10%, είναι το ποσοστό που έχουμε όλες τις τελευταίες μέρες στο 10% το ποσοστό των νοσηλευομένων έχει θετικό τεστ για κορονοιό, αν κυριαρχεί τώρα η συμπτωματολογία του κορονοιού ή για κάτι άλλο και έχει τεστ θετικό αυτό είναι άλλο. Εκτός από τον κορονιό, μας απασχολεί πολύ και η γρίπη που είναι στις μέρες της, τις επόμενες βδομάδες αναμένουμε να κορυφωθεί η γρίπη, αυτή την στιγμή στις κλινικές υπάρχουν περιστατικά γρίπης και για όσους ρωτούν αν η γρίπη νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, κανονικά όχι δεν είναι για νοσοκομείο, είναι για το σπίτι, να πάρει τα αντιπυρετικά του, τα αντιικά, επαρκή ενυδάτωση, ελαφρά τροφή και ξεκούραση. Αλλά σαν την περίπτωση του 4χρονου της Θάσου που κατέληξε να πω ότι υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις που τυχαίνει να έχουν δύο λοιμώξεις μαζί , δηλαδή να έχει γρίπη Α και κορονοιό ή να έχω κορονοιό και να έχω κλωστηρίδιο που κάνει διάρροιες κτλ. Οι διπλές λοιμώξεις δεν είναι σπάνιες αλλά προβληματιζουν τους γιατρούς για την θεραπεία που πρέπει να ακολουθήσουν».
«Οι γιατροί παθολόγοι και πνευμονολόγοι έχουν πάρα πολύ δουλειά αυτόν τον καιρό, η πνευμονολογική λειτουργεί εδώ και κάποιο καιρό ως μια ενιαία κλινική, οι δύο παθολογικές, και εμείς μπορεί να φαινόμαστε σαν θεράποντες ιατροί αλλά από πίσω υπάρχει μία ομάδα και νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων, προσωπικού των εργαστηρίων όλοι μαζί εργάζονται. Συνήθως οι νοσηλευόμενοι είναι ηλικιωμένοι αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις νεαρών που μας προβληματιζουν και κάποιους τους νοσηλεύουμε, τώρα βάλαμε έναν νεαρό μετά από ειδοποίηση ιδιώτη γιατρού.
«Οι παιδίατροι μας επίσης εχουν πολύ δουλειά, όπως διαβάσαμε στο ανακοινωθέν του νοσοκομείου που ήταν ένα από τα μικρόβια εξαιτίας του οποίου χάσαμε τον 4χρονο από τη Θάσο, έχουμε τον στρεπτόκοκκο που συνυπήρχε ως λοίμωξη στο παιδάκι και άλλες γριπωδεις συνδρομές οι οποίες απασχολούν τους παιδιάτρους, τόσο τους ιδιώτες όσο και του νοσοκομείου μας. Προτεραιότητα της ηγεσίας του Υπ. Υγείας είναι να προβάλει τον εμβολιασμό, ιδίως με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον κορονοιό, δεν είναι ικανοποιητικά τα νούμερα των εμβολιασμένων, θέλουμε περισσότεροι συμπολίτες μας που ανήκουν στις ομάδες κινδύνου, άνω των 60, καρδιοπαθείς, ανοσοκατασταλμένοι γενικά, ή ρευματοπαθείς κτλ. πρέπει να εμβολιαστούν με το επικαιροποιημένο εμβόλιο. Στο ερώτημα αν μπορεί να τα κάνει μαζί η απάντηση είναι ναι μπορεί να τα κάνει και τα δυο εμβόλια με διαφορά 2 βδομάδων και αυτό συμβουλεύω τους συμπολίτες μας».
«Αν κάτι μας άφησε η πανδημία είναι η τηλειατρική με την καλή έννοια, το να συμβουλεύσουμε, να καθοδηγήσουμε κάποιον και αυτό είναι ιατρική, είναι μία σημαντική βοήθεια. Αν μπορούμε να κάνουμε διαγνώσεις αυτό είναι λίγο ριψοκίνδυνο και το λέω σαν γιατρός, αλλά το να καθοδηγούμε τον ασθενή είναι θεμιτό. Διάβασα ότι κάποιος σύλλογος, ο ΟΔΕΓ έβγαλε ανακοίνωση ότι ακυρώνει την κοπή πίτας του, αλλά από την άλλη το να πάμε ξανά στα παλιά πρότυπα του κορονοιού δεν είναι εύκολο. Προφανώς πρέπει να προσέχουμε, βλέπω στις εκκλησίες ή σε άλλες κοινωνικές μαζώξεις κάποιους συμπολίτες να φοράνε τη μάσκα και χαίρομαι που τους βλέπω, γιατί αυτό πρέπει να το κάνουμε όλοι. Αλλά το να ακυρώσουμε από την άλλη όλες τις εκδηλώσεις είναι στο πεδίο της υπερβολής».