32.9 C
New York
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Buy now

«Θυμήθηκαν το δημογραφικό για να αντισταθμίσουν τις αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του γάμου των ομοφυλοφίλων»

Υπάρχει μία επιφανειακή και ευκαιριακή ενασχόληση με το πιο σοβαρό πρόβλημα της χώρας, που είναι σίγουρα το δημογραφικό τονίζει σε συνέντευξη του στον Alpha Radio ο Αναστάσιος Λαυρέντζος. Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες για αύξηση του επιδόματος εφάπαξ που δίνεται για κάθε γέννηση παιδιού επεσήμανε πως το δημογραφικό δεν λύνεται με επιδοματικού χαρακτήρα μέτρα, ενώ ανέλυσε πως από το 2009 έως σήμερα έχουν χαθεί από την μείωση γεννήσεων και την μετανάστευση 1 εκατομμύριο νέοι Έλληνες. Κατέληξε δε σημειώνοντας πως «αυτό το πράγμα που μας έφεραν ως δημογραφική πολιτική ξαφνικά μάλλον είναι ένα επικοινωνιακό τρικ για να αντισταθμίσουν τις αντιδράσεις που υπάρχουν για το νομοσχέδιο του γάμου των ομοφυλοφίλων».

Επιφανειακή και ευκαιριακή ενασχόληση με το δημογραφικό

«Υπάρχει μία επιφανειακή και ευκαιριακή ενασχόληση με το πιο σοβαρό πρόβλημα της χώρας, που είναι σίγουρα το δημογραφικό. Μιλάω για ευκαιριακή ενασχόληση και από την κυβέρνηση που τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε θα εξηγήσω γιατί το θεωρώ ιδιαίτερα επιφανειακά και πρόχειρα αλλά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία με μία αντίληψη Ποντίου Πιλάτου καταγγέλλουν την κυβέρνηση για καθυστέρηση και ανεπάρκεια μέτρων λέγοντας ότι αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό. Εάν όλοι αυτοί ενδιαφερόντουσαν για το δημογραφικό και πραγματικά τους ενδιαφέρει το εθνικό συμφέρον γιατί το δημογραφικό που φέρνει στο μέλλον πολύ περισσότερα θέματα είτε λέγεται ασφαλιστικό, είτε οικονομική ανάπτυξη της χώρας είτε λέγεται ακόμα θέμα ασφάλειας, πάμε σε μία κοινωνία γερόντων που δεν θα μπορεί να υποστηριχθεί από τους νέους ανθρώπους και βέβαια κάποιοι αφελώς λένε θα το συμπληρώσουν οι αλλοδαποί αλλά πόσους αλλοδαπούς μπορείς να φέρεις, δεν θα μιλάς πια για το πρόβλημα της Ελλάδας, θα έχεις λύσει το πρόβλημα των άλλων και όχι το δικό σου».

Το δημογραφικό δεν  αποτέλεσε ποτέ ζήτημα της δημόσιας συζήτησης

«Όταν λοιπόν έχεις ένα τέτοιου μεγέθους ζήτημα δε μπορείς να έρχεσαι στη δεύτερη θητεία σου μετά από 5 χρόνια, να εκφράσεις το ενδιαφέρον σου για το δημογραφικό, αυτό ισχύει και για τα άλλα κόμματα και να θυμίσουμε εδώ ότι προεκλογικά -γινανε δύο εθνικές εκλογές- το δημογραφικό δεν  αποτέλεσε ποτέ ζήτημα της δημόσιας συζήτησης ενώ θα έπρεπε να είναι πρώτο στην ατζέντα, πρώτο στην κουβέντα στη συζήτηση που γινόταν αυτό και όχι άλλα. Αυτό και μόνο αποδεικνύει ότι υποτιμούν την σοβαρότητα του και τη νοημοσύνη των πολιτών».

Κανείς δεν θα κάνει παιδί επειδή θα πάρει 2000€

«Τώρα για αυτά καθεαυτά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Εάν αυτά τα μέτρα είναι υπέρ των ανθρώπων που αποκτούν παιδιά έχει καλώς, καλώς να ενισχύσουμε κάποιους ανθρώπους και να τους βοηθήσουμε, γιατί η ακρίβεια χτυπάει την πόρτα όλων και πόσο μάλλον κάποιον που φέρνει στον κόσμο ένα παιδί. Όμως εάν θεωρούνε ότι αυτά αποτελούν δημογραφική πολιτική, σας λέω ότι κοροϊδεύουν και τον εαυτό του και τους πολίτες. Δίνουν για παράδειγμα ένα επίδομα από το 2019 που είναι 2000€ εφάπαξ για κάθε παιδί, το οποίο είχα πει και τότε ότι είναι απολύτως ανεπαρκές, κανείς δεν θα κάνει παιδί επειδή θα πάρει 2000€, απαιτούνται πολύ περισσότερα πράγματα, να αισθανθεί ασφάλεια, να αισθανθεί ότι έχει δουλειά αυτός και η γυναίκα του, έχουν ένα σπίτι για να μείνουν και γενικά να υπάρχει μία δυνατότητα να φέρουν στον κόσμο παιδιά».

Πρόκειται απλώς για μία τιμαριθμική αναπροσαρμογή των επιδομάτων γέννησης

«Δεν αρκεί ένα διχίλιαρο για να λύσει το πρόβλημα, το αποτέλεσμα το είδαμε, το 2021 είχαμε τις λίγες γεννήσεις, μόλις 85.000,  οι γεννήσεις το 2022 έπεσαν και άλλο στις 76.000. Να σημειώσουμε ότι το 15% των γεννήσεων είναι από αλλοδαπούς άρα το μέτρο αυτό που πήρανε δεν αντιστάθμισε καθόλου το δημογραφικό πρόβλημα και δεν θα λυθεί επειδή το 2000 ευρώ έγινε 2.400, μιλάμε για μία αύξηση 20% ενώ αυτή τη στιγμή ξέρουμε ότι στη διετία σωρευτικά τα είδη στο σούπερ μάρκετ έχουν αυξηθεί 35 με 40%. Δηλαδή πρόκειται απλώς για μία τιμαριθμική αναπροσαρμογή των επιδομάτων γέννησης τα οποία δίνουν εφάπαξ και τα οποία προφανώς δεν αποτελούν δημογραφική πολιτική».

Μαζί με τους νέους που μετανάστευσαν χάθηκε από τη χώρα νεανικό δυναμικό ενός εκατομμυρίου

«Η λύση του δημογραφικού περνάει από την αναγνώρισή του ως μείζων εθνικό ζήτημα από όλα τα κόμματα τα οποία πρέπει να βρουν τον τρόπο να κάτσουν σε ένα τραπέζι και να συνεννοηθούν, θα μου πείτε είναι δύσκολο να το κάνουν αυτό τα κόμματα, αλλά θα σας θυμίσω ότι πριν από λίγες εβδομάδες με μεγάλη πλειοψηφία στη βουλή πέρασε ένα νομοσχέδιο για τους μετανάστες όπου αναγνωρίστηκαν και αυτοί που έχουν πάρει αρνητική απάντηση στο άσυλο και άρα θεωρούνται επίσημα παράνομοι μετανάστες ή κατά άλλους λαθρομετανάστες, αυτούς με πλειοψηφία 2/3 η Βουλή ενέκρινε ότι θα τους έδινε δικαίωμα παραμονής, αυτούς που θεωρητικά θα έπρεπε να είχανε φύγει. Εκεί λοιπόν βρήκανε τη μεγάλη πλειονότητα και τη μεγάλη πλειοψηφία, για το δημογραφικό; Παίζουνε τις κουμπάρες. Έχουμε από τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από το 2009 και μετά συνεχή μείωση του πληθυσμού, αν δηλαδή βάλει κανείς κάτω τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ γεννήσεις και θανάτους και αφαιρέσει από αυτά γεννήσεις αλλοδαπών, θα δει ότι σωρευτικά από το 2009 έχουν χαθεί 576.000 χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε και αυτούς που έφυγαν στο εξωτερικό, έχει δηλαδή χαθεί νεανικό δυναμικό, οι θάνατοι ξεπερνούν τις γεννήσεις, μαζί με τους νέους που μετανάστευσαν χάθηκε από τη χώρα νεανικό δυναμικό ενός εκατομμυρίου και ρωτάω τι προοπτική μπορεί να έχει μία τέτοια χώρα που κάθε χρόνο χάνει μία περιφερειακή πρωτεύουσα του μεγέθους της Καβάλας; Και πως μπορεί το πολιτικό σύστημα να κοιμάται και που και που να θυμάται να κάνει ένα σχόλιο για το δημογραφικό. Η κυβέρνηση λέει θα αναγγείλει νέα μέτρα το Μάιο, είναι ένα θέμα που μπορεί να περιμένει αυτό; Κανονικά έπρεπε κάθε Έλληνας πρωθυπουργός από το πρώτο βράδυ που εκλέγεται να σκέφτεται πώς θα αντιμετωπίσει το δημογραφικό».

Όλα γίνονται για να αντισταθμίσουν τις αντιδράσεις που υπάρχουν για το νομοσχέδιο του γάμου των ομοφυλοφίλων

«Τα κόμματα που ασκούν φθηνή κριτική στην κυβέρνηση θα έπρεπε να λένε ότι πρέπει να κάτσουμε όλοι σε ένα τραπέζι, η λύση ξεκινάει από κει, η λύση ξεκινά από την αναγνώριση του προβλήματος, να κάτσουν να φτιάξουν μια δημογραφική πολιτική η οποία θα είναι πολυδιάστατη, δεν θα είναι μία πολιτική 10  επιδοματικών μέτρων, είναι κοινωνικό πρόβλημα, είναι αξιακό πρόβλημα, έχει να κάνει με πρότυπα ζωής. Βλέπετε όμως εδώ ότι μας προωθούν άλλα πρότυπα ζωής που δεν δημιουργούν παιδιά, που δε δημιουργούν οικογένεια και αυτό το πράγμα που μας έφεραν ως δημογραφική πολιτική ξαφνικά μάλλον είναι ένα επικοινωνιακό τρικ για να αντισταθμίσουν τις αντιδράσεις που υπάρχουν για το νομοσχέδιο του γάμου των ομοφυλοφίλων».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles