27.2 C
New York
Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Buy now

«Μάλλον οι προεκλογικές δαπάνες έχουν φορτωθεί στα δημοτικά τέλη και θα τα υποστεί ο κόσμος»

Τις δικές του σκέψεις σχετικά με το γιατί δεν ψήφισε την αύξηση των ανταποδοτικών ξεδίπλωσε ο δημοτικός σύμβουλος Καβάλας και επικεφαλής της παράταξης ΕΡΓΟ ΤΩΡΑ Χαράλαμπος Χρυσανίδης. Ο κ. Χρυσανίδης μίλησε για σπατάλες και ανοργανοσιά που φέρνουν τα μεγάλα ελλείμματα και απαρίθμησε τρόπους εξοικονόμησης πόρων αλλά και αύξησης των τακτικών εσόδων που θα μπορούσαν να καλύπτουν μέρος της αύξησης των δημοτικών τελών.

«Δε μπορούσα να μη ψηφίσω αρνητικά γιατί έτσι όπως ήρθανε, με το μέγεθος που ήρθανε οι αυξήσεις νομίζω ότι ήταν απαγορευτικές για οποιονδήποτε να ψηφίσει αυτά τα τέλη. Ακόμη και η ίδια η πλειοψηφία, οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας θα έπρεπε τουλάχιστον μερικοί από αυτούς να αντιδράσουνε γιατί κάποτε είχανε επιχειρήσεις, ξέρουν από ανταποδοτικά και λοιπά και δεν είχανε τις υπηρεσίες αυτές και έρχονταν και διαμαρτύρονταν βέβαια για τα υπάρχοντα τότε τέλη. Τώρα τα περισσότερα ανεβήκανε πάνω από 50-60%, έτσι ξαφνικά και δίχως να δουν όλους τους άλλους συντελεστές που δημιουργούν αυτή την ανάγκη για χρηματοδότηση. Δηλαδή δεν είδανε καθόλου την οργάνωση των υπηρεσιών στη σωστή βάση, τα έχω τονίσει στο δημοτικό συμβούλιο, δεν είδανε πως θα περιορίσουνε τα τις σπατάλες που γίνονται, δεν είδαν το κόστος της κίνησης που είναι μέσα στις σπατάλες, όπου ανεβαίνει και το κόστος των καυσίμων και το κόστος του προσωπικού. Αυτά που γίνονται σήμερα τα αντιμετώπισα ως δήμαρχος και προσπαθήσαμε και τα βάλαμε σε μία τάξη δίχως να αυξήσουμε επί σχεδόν 8 χρόνια τα τέλη. Μπορούν να περιορίσουν την σπατάλη που γίνεται με τις απευθείας αναθέσεις που κάνουν σε εργολάβους αντί να κάνουν κάποια έργα αυτεπιστασίας που εκεί το κόστος θα ήταν πολύ μειωμένο».

«Αυτή είναι η πλευρά του πώς να περιορίσεις τα έξοδα, και από την άλλη κοιτάζουμε πώς θα δημιουργήσουμε έσοδα από πηγές που δεν αξιοποιήσαμε καθόλου, δηλαδή την ακίνητη περιουσία, διάφορες άλλες δραστηριότητες που μπορούν να φέρουν έσοδα, να αυξήσουμε τα τέλη εκεί που πρέπει. Για παράδειγμα έχουν ένα ποσόν 150€ για εισπράξεις ο δήμος σε μία συναυλία που θα μαζευτεί χίλιοι, δύο, τρεις χιλιάδες κόσμος και θα αφήσουν τόσα σκουπίδια; Γιατί να δημιουργήσουμε δηλαδή τέτοια μεγάλη αύξηση ενώ θα μπορούσαμε έστω σε ένα βαθμό περιορισμένο να τη δικαιολογήσουμε; Γνωρίζουμε ότι μάλλον οι προεκλογικές δαπάνες έχουν φορτωθεί στα τέλη καθαριότητας και φωτισμου και θα τα υποστεί ο κόσμος».

«Τα δύο έτη ελλείματος τα καλύψανε από τα τακτικά έσοδα, αν λοιπόν αυξήσουμε τα τακτικά έσοδα θα μπορούσαμε να μειώσουμε αυτή την αύξηση, είναι πολύ σημαντικό αυτό να μπορέσουμε να μην δώσουμε την αίσθηση ότι ξέρεις τελείωσανε οι εκλογές τώρα, μετά πέντε χρόνια ποιος θα το θυμάται; Να σας πω ότι για την ολιγωρία της διοίκησης επί 4 χρόνια δεν ολοκλήρωσε την υγειονομική ταφή, τον διαγωνισμό δεν τον τελείωσε ακόμη και πληρώνουμε τώρα σαν πρόστιμο το τέλος ταφής που είναι ένα πολύ μεγάλο κονδύλιο, κάπου 500 χιλιάδες. Και αφού λένε ότι σκεφτονται και το μέλλον και λένε από τη μία για το φωτοβολταικό πάρκο που θα φέρει ένεργεια και δεν έχει ακόμη προχωρήσει ένα βήμα και από την άλλη να κάνει κάτι εκ των έσω, όπως η αντικατάσταση των λαμπτήρων με led που είναι κοστοβόρα η κατανάλωση τους. Η διαδικασία αντικατάστασης τους είναι πολύ απλή και αν θυμάστε από πέρσι έφερε μία εργολοβία να το δώσουμε σε ιδιώτη και να δώσουμε 12 εκατομμύρια για 12 χρόνια! Γιατί να μην κάνουμε εμείς αυτή τη διαδικασία και να έχουμε ακόμη να καίνε οι παλιοί λαμπτήρες; Τα led θα μπορούν να μειώσουν το κόστος ηλεκτροφωτισμού και άρα τα δημοτικά τέλη. Επίσης δεν μας απαγορεύει κανένας να πάρουμε από τα τακτικά έσοδα, αν είχαμε αξιοποιήσει όλη την ακίνητη περιουσία και είχαμε έσοδα όπως έκανε παλιά ο Λ. Αθανασιάδης και από την δημοτική αγορά παίρναμε του κόσμου τα έσοδα».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles