Μόνο ερωτηματικά, φόβος και ανασφάλεια για το μέλλον όχι μόνο των ΔΕΥΑ ως δημοτικών επιχειρήσεων αλλά και τελικά για την διαχείριση και το κόστος του νερού για τον καταναλωτή προκαλεί η νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης να πάει σε συνενώσεις ή συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ της χώρας. Για το ζήτημα αυτό μίλησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καβάλας Απόστολος Χρόνης εξηγώντας τις δυσλειτουργίες που θα προκύψουν, αλλά και τα σενάρια που εξυφαίνονται για το μέλλον του νερού.
«Πολύ φοβάμαι ότι θα είναι ακόμη χειρότερα τα πράγματα, δηλαδή ότι θα αποφασίζει κάποιος για μας χωρίς εμάς. Αυτό θα είναι ακόμη χειρότερο και για σημαντικά πράγματα όπως είναι η τιμολόγηση του νερού, επίσης αυτή τη στιγμή τώρα με το καινούργιο νομοσχέδιο που ακούγεται ότι θα έρθει με τις συνενώσεις πάμε να ενώσουμε την ύδρευση και με την αποχέτευση, πάμε να ενώσουμε και τα αντιπλημμυρικά και τα ρεύματα τα οποία υπάρχουν και θα ένας φορέας ο οποίος θα ασχολείται και με τα λήμματα και με την ύδρευση και με την άρδευση και με τα αντιπλημμυρικά έργα! Αυτά για τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ δεν είναι φήμες πλέον, από τη στιγμή που έγινε ενημέρωση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο από τον κ. Σκυλακάκη πλέον δεν είναι φήμες αλλά φαίνεται ότι είναι μία απόφαση ειλημμένη η οποία θα γίνει οπωσδήποτε».
«Δεν ξέρουμε καθόλου το πλαίσιο με το οποίο θα γίνουν όλα αυτά, δεν έχουμε απολύτως καμία ενημέρωση, υπάρχει μόνο μία προφορική ενημέρωση στον πρόεδρο της ΕΔΕΥΑ στον κ. Μαρινάκη από από τον κ. Σκυλακάκη και τον κ. Γραφάκο, χωρίς να δοθεί κανένα απολύτως έγγραφο για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν αυτές οι συνενώσεις, δεν ξέρουμε δηλαδή ούτε με ποιο τρόπο θα λειτουργήσουν, ούτε πώς θα είναι τα διοικητικά συμβούλια, αν υπάρχουν διοικητικά συμβούλια, προφορικά ειπώθηκε ότι οι ΔΕΥΑ όπως είναι αυτή τη στιγμή θα είναι παραρτήματα των μεγάλων ΔΕΥΑ που θα γίνουν, επίσης κυκλοφορεί ότι δεν θα ακολουθηθούν ανά περιφέρεια τα γεωγραφικά όρια που υπάρχουν σήμερα δηλαδή η ΔΕΥΑ Καβάλας δεν θα πάει με την ΔΕΥΑ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, αλλά μπορεί να γίνει μία καινούργια περιφέρεια που θα έχει νομό Καβάλας, νομό Δράμας και νομό Σερρών. Ο μεγάλος μου φόβος είναι ότι θα γίνουμε κάτι ανάμεσα στη διαχείριση της ενέργειας με τη ΔΕΗ δηλαδή και τον ΔΕΔΔΗΕ και ανάμεσα στη διαχείριση των σκουπιδιών με τη ΔΙΑΜΑΘ. Και δεν είναι τυχαίο ότι στη ρυθμιστική αρχή πλέον συμμετέχει και η ενέργεια και τα απόβλητα, ενώ η ρυθμιστική αρχή ενέργειας που αφορούσε μόνο την ενέργεια, πλέον γίνεται ρυθμιστική αρχή ενέργειας υδάτων και αποβλήτων που σημαίνει ότι πάμε να γίνουμε ένας μεγάλος αχταρμάς».
«Είναι σίγουρο ότι θα είναι δυσκίνητο το σύστημα, δεν ξέρουμε ποιος θα αποφασίζει για ποιον και δεν ξέρω πώς θα διοικείται αυτό το πράγμα. Σίγουρα τις οικονομικές αποφάσεις σε ότι αφορά τα οικονομικά θα τις παίρνει ένα όργανο, το περιφερειακό, δεν ξέρουμε με ποιον τρόπο θα παίρνει αυτές τις αποφάσεις και πώς θα λέει ότι το κόστος είναι αυτό, για αυτό το δήμο, για αυτό το νόμο, για όλη την περιφέρεια; Θα υπάρχει ενιαίο τιμολόγιο για όλους; Δεν έχουμε ιδέα για το τι ακριβώς σκέφτονται, δεν ξέρουμε απολύτως τίποτε, είμαστε το σκοτάδι αυτή τη στιγμή, για αυτό το λόγο και ζητάμε άμεση ενημέρωση από το υπουργείο, για να ξέρουμε τι μας περιμένει τουλάχιστον να μπορέσουμε να ενημερώσουμε και τον κόσμο».
«Ήδη η ΕΔΕΥΑ έχει συγκαλέσει γενική συνέλευση στις 14 του μήνα στην Αθήνα, θα συναντηθούνε εκεί δηλαδή και οι δήμαρχοι και οι πρόεδροι των ΔΕΥΑ για να μπορέσουμε να συζητήσουμε για ότι πληροφορία έχει ο καθένας μέχρι εκείνη τη στιγμή για να δούμε τι μας περιμένει. Δεν υπάρχει ένα κείμενο από το υπουργείο ότι αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο καινούργιος φορές για να πάρουμε και εμείς θα τοποθετηθούμε. Ο μεγάλος φόβος μας είναι ο εξής, θα γίνει κάτι όπως έγινε με την ενέργεια και θα έχουμε κάποια ρήτρα αναπροσαρμογής που θα αυξάνει το κόστος προς τους πολίτες; Γιατί αν θυμάσαι πριν από λίγα χρόνια μας διαφήμιζαν τα υπουργεία ότι η ΔΕΗ πλέον είναι ένας γίγαντας με πήλινα πόδια και καταστρέφεται και είναι μέσα με το κεφάλι και πριν από δύο εβδομάδες διάβαζα ότι εξαγόρασε και τον Κωτσόβολο, τώρα κάνει και επενδύσεις! Πως έγινε αυτό; Από τα 7 λεπτά την κιλοβατώρα πήγαμε μέχρι τα 55 λεπτά την κιλοβατώρα! Έτσι περίσσεψαν και μπόλικα χρήματα τα οποία τα πήρανε από τον λαό, και φοβόμαστε πιο πολύ ότι θα πάμε και στο νερό το ίδιο δηλαδή θα πούμε το νερό νεράκι. Μετά θα έχουμε την ίδια παροχή υπηρεσιών που έχουμε σήμερα;
«Είναι λάθος να λέμε ότι φοβόμαστε για την ιδιωτικοποίηση του νερού, όχι θα μείνει σε αυτόν το δημόσιο φορέα πάλι το νερό αλλά τη διαχείριση του θα την αναλάβουν σίγουρα άλλες εταιρείες είναι σίγουρο αυτό, γιατί ενημέρωσαν τον κ. Μαρινάκη ότι μη φοβόσαστε για υπαλλήλους δεν θα απολυθεί κάνεις, θα μπορεί όμως να μετακινηθεί στο δήμο το πλεονάζον προσωπικό, ποιο πλεονάζον προσωπικό; Ήδη εμείς έχουμε πολύ λίγο προσωπικό, η ΔΕΥΑ Καβάλας σκεφτείτε ότι όταν ήταν μόνο του δήμου Καβάλας είχε 165 άτομα μόνιμο προσωπικό, σήμερα που έχουμε και τον Δήμο Φιλίππων είναι δηλαδή ουσιαστικά δύο ΔΕΥΑ μαζί έχουμε 92 άτομα προσωπικό!».