32.9 C
New York
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Buy now

«Η κυβέρνηση έχει κατανοήσει και υιοθετεί τις προτάσεις του εθνικού σχεδίου για τα ΑμεΑ που προτείναμε»

Μία σειρά πρωτοβουλίες για την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία έχει αναλάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου για τα ΑμεΑ το οποίο πρότεινε η εθνική συνομοσπονδία ατόμων με αναπηρία και ήδη σημαντικά του μέρη υλοποιούνται. Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ν.Σ. ΑμεΑ Καβάλας Μάκης Κρεμμύδας απαριθμώντας τις κυριότερες πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί ή προωθούνται ήδη.

«Υπάρχει μία θετική θα έλεγα αναστάτωση στο χώρο μας γενικότερα και λογω των εκδηλώσεων που υπάρχουν αυτό το διάστημα, που δρομολογούμε, παράλληλα με κάποιες κεντρικές εκδηλώσεις στην Αθήνα παρουσία και της κ. Ζαχαράκη, υπουργού οικογένειας και της εθνικής συνομοσπονδίας ατόμων με αναπηρία και των φορέων μελών της όπως είμαστε και εμείς, αυτές οι εκδηλώσεις που γίνονται αυτό το διάστημα είναι ενόψει και τις 3 Δεκέμβρη που ήταν η παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία. Εγινε και στις 4 του Δεκέμβρη μία πάρα πολύ σημαντική εκδήλωση με την παρουσία του πρωθυπουργού στην Αθήνα, όπου όλο το υπουργικό συμβούλιο παραβρέθηκε σε αυτή τη διαδικασία και μάλιστα ανέλαβαν και το ρόλο το να απολογηθεί το κάθε υπουργείο ξεχωριστά προκειμένου με το εθνικό σχέδιο δράσης το οποίο έχει καταθέσει η εθνική συνομοσπονδίας στην κυβέρνηση και να αναφερθούν σχετικά με τις εξελίξεις που υπάρχουν και τι έχει δρομολογήσει αντίστοιχα το κάθε υπουργείο για τη διευκόλυνση και την βελτίωση των συνθηκών τη ζωής των ατόμων με αναπηρία. Ήταν μία πάρα πολύ σημαντική εκδήλωση διαπιστώσαμε την πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει με την κυβέρνηση το είπε άλλωστε και ο πρωθυπουργός και αρκετοί υπουργοί υγείας, εργασίας, οικογένειας και τα λοιπά με την εθνική συνομοσπονδία. Η εθνική συνομοσπονδία πλέον είναι ένας επίσημος συνομιλητής της κυβέρνησης και μάλιστα αξιόπιστος συνομιλητής και διαπιστώνουμε ότι οι προτάσεις οι οποίες το αναπηρικό κίνημα προβάλλει κατά καιρούς εμπεριέχονται μέσα στο εθνικό σχέδιο δράσης το οποίο υιοθέτησε και η προηγούμενη κυβέρνηση και συνεχίζεται και τώρα».

«Από τα δύο τρία μικρά σημαντικά να σας πω ότι η επιστολική ψήφος θα διευκολύνει την δυνατότητα ψήφου των ατόμων με αναπηρία από το σπίτι τους και μάλιστα ξεπερνάει και το εμπόδιο της δικαιοπρακτικής ικανότητας ή της συμπαράστασης που κάποια άτομα με αναπηρία καλώς ή κακώς έχουνε, άρα με αυτή τη διαδικασία αν και εφόσον διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψήφου με κάποιον τρόπο ο οποίος θα μας πείσει, θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό βήμα για να ξεπεραστεί το πρόβλημα των μη προσβάσιμων εκλογικών τμημάτων της χώρας μας. Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι αυτά τα τμήματα θα πρέπει να παραμείνουν μη προσβάσιμα! Το θέμα των διοδίων είναι κάτι που μας απασχολούσε εντόνως και αυτό η κυβέρνηση το έχει δρομολογήσει, θα υπάρχει η κάρτα η οποία όμως θα συνοδεύει το άτομο και όχι το αυτοκίνητο. Άρα το άτομο που είναι δικαιούχος με οποιοδήποτε αυτοκίνητο θα μπορεί να περνάει από τα διόδια της χώρας, έχει γίνει ειδική μνεία στα επιδόματα και στη συντάξεις, ο νόμος που δίνει το δικαίωμα της παράλληλης σύνταξης με την εργασία είναι επίσης σημαντικό για τα ΑμεΑ όταν η σύνταξη είναι αναπηρική. Για τις προσβάσιμες παραλίες ενώ το πρόγραμμα έχει κλείσει και ο δήμος Καβάλας δεν πρόλαβε να το πάρει έχει τη δυνατότητα να υποβάλει εκ νέου δικαιολογητικά πλέον στο υπουργείο τουρισμού για τις προσβάσιμες παραλίες και μάλιστα όλοι οι παραλιακή δήμοι έχουν το δικαίωμα αυτό που δεν πρόλαβαν το προηγούμενο διάστημα να υποβάλουν δικαιολογητικά, κάτι επίσης σημαντικό».

«Για τα επιδόματα των ατόμων με αναπηρία του ΟΠΕΚΑ ζητήσαμε και η κυβέρνηση το εξετάζει το αν μπορούν να υπάρχουνε συνεχείς αυξήσεις κάθε έτος ανάλογα με τη δυνατότητες που έχει το υπουργείο οικονομικών, ακόμα και σε αυτές τις αυξήσεις που έχουν οι συντάξεις να μπορούν και τα επιδόματα των ατόμων με αναπηρία μέσω ΟΠΕΚΑ να έχουν αυτές τις αυξήσεις προκειμένου να καλύπτουμε ένα μέρος του πληθωρισμού και της ακρίβειας. Το προηγούμενο διάστημα ξέρατε τα επιδόματα δινόντουσαν τα χριστούγεννα και την πρωτοχρονιά ενδεχομένως και στο τέλος του χρόνου οπότε δεν προλάβαιναν οι συνάνθρωποι μας που έχουν μόνο αυτό το επίδομα να κινηθούν στην αγορά να ψωνίσουν τα απαραίτητα. Με την παρέμβαση της ΕΣΑΜΕΑ η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί θα δοθούν στις 22 Δεκεμβρίου μαζί και το δώρο το οποίο προγραμματίζει η κυβέρνηση να δώσει αυτό το 200€ στους δικαιούχους του ΟΠΕΚΑ και τα 150€ στους χαμηλοσυνταξιούχους».

«Για την προσβασιμότητα των δικαστηρίων και έχουν αναφερθεί και ο υπουργός δικαιοσύνης πλέον, βλέπουμε ότι η προσβασιμότητα είναι ένα ζητούμενο και ένα θέμα το οποίο μπαίνει παντού, η κυβέρνηση το έχει αποδεχθεί πλήρως, έχει κατανοήσει την ανάγκη της προσβασιμότητας και στις πόλεις και στα δημόσια κτίρια και γίνονται σημαντικές ενέργειες που ελπίζουμε  ότι θα ενταθούν και στο 2024 προκειμένου τα άτομα με αναπηρία να χαίρουν καλύτερων συνθηκών διαβίωσης».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles