22.4 C
New York
Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Buy now

«Στις ανεπτυγμένες χώρες «αρνούνται» τα εμβόλια, ενώ στην Αφρική παρακαλάνε γιατί πεθαίνουν παιδιά λόγω έλλειψης τους»

Εποχικός ιός που θα ταλαιπωρήσει αυτό το διάστημα κυρίως τα μικρά παιδιά είναι ο ιός κοξάκι που αναφέρεται όλο και συχνότερα τελευταία με αφορμή και την είδηση για δεκάδες κρούσματα σε παιδιά στη Λάρισα. Για τον ιό αυτό και την εξάπλωση του μίλησε ο Χρήστος Παπαδόπουλος, νομίατρος Π.Ε. Καβάλας ενώ αναφέρθηκε και στον ιό της γρίπης που θα εμφανιστεί με τα κρύα του χειμώνα και την έξαρση που παρουσιάζει αυτή την εποχή ο κορονοιός.

«Δεν είναι να ένας καινούργιος ιός, είναι πολύ γνωστός ο ιός κοξάκι που προσβάλει κυρίως τα παιδιά, τα πολύ μικρά παιδιά στα οποία στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων περνάει ήπια, κανει τον κύκλο του και φεύγει. Είναι φυσικά μεταδοτικός με πολύ στενή επαφή από τα παιδιά για αυτό και μεταδίδεται ιδιαίτερα σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και νηπιαγωγεία όπου τα πολύ μικρά παιδιά έρχονται σε πολύ στενή επαφή μεταξύ τους και με τα σταγονίδια από το στόμα μεταδίδεται. Αλλά δεν είναι κάτι για να ανησυχούμε».

«Τις περισσότερες παιδικές ασθένειες τις ξεχάσαμε με τα εμβόλια, τώρα στον ιό κοξάκι δεν υπάρχει εμβόλιο οπότε θα κάνει τον κύκλο του και θα περάσει, μόνο στη σπάνια περίπτωση που μπορεί να συμβούν επιπλοκές αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε παιδική ασθένεια. Το κοξάκι εμφανίζεται στο τέλος του καλοκαιριού και το φθινόπωρο οπότε είναι η εποχή του, υπάρχουν άλλοι ιοί που είναι αργότερα. Ο ιός της γρίπης δεν εμφανίστηκε ακόμη αλλά θα έρθει όμως πιο αργά. Αυτοί που πρέπει να το κάνουν το εμβόλιο καλό είναι να το κάνουν τώρα αυτό το μήνα, να δώσουν χρόνο στον οργανισμό τους να αναπτύξουν αντισώματα, συνήθως τα επιδημικά κύματα της γρίπης ξεκινούν από το Δεκέμβριο ή Γενάρη, ανάλογα με την χρόνια άλλες φορές πιο νωρίς λίγο πιο αργά».

«Ο κόσμος πλέον εμβολιάζεται για την γρίπη, θυμάστε πριν χρόνια όταν είχαμε την γρίπη του Η1Ν1 με το πανδημικό κύμα και με την υπερπροβολή από τα ΜΜΕ είχε κλονιστεί η εμπιστοσύνη αλλά μετά ανακτήθηκε. Ούτως ή άλλως ο Η1Ν1 μπαίνει σε κάθε εμβόλιο εποχικής γρίπης από τότε και ο κόσμος το κάνει μία χαρά γιατί κατάλαβε ότι αυτό το εμβόλιο δεν του κάνει απολύτως τίποτα και ίσα-ίσα τον προστατεύει. ΟΙ αρνητές υπάρχουν και είναι πολλοί και είναι κάποιοι που δεν εμβολιάζουν καν τα παιδιά τους, δεν παίζεις με τον τέτανο, την διφθερίτιδα την πολιομυελίτιδα, ελπίζω να μην είναι πολλοί αν και αναπτύσσεται αυτό το κίνημα ειδικά στον δυτικό κόσμο. Στις πλούσιες και ανεπτυγμένες όπου έχουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα και δωρεάν εμβόλια υπάρχουν αρνητές και υπάρχουν χώρες στην Αφρική που θα παρακαλούσαν να έχουν παιδιατρικά εμβόλια και πεθαίνουν παιδιά επειδή δεν έχουν εμβόλια».

«Λόγω της ανοσίας του πληθυσμού είναι και αυτοί προστατευμένοι από ασθένειες που έχουν εκλείψει, αλλά αν γίνουν η πλειοψηφία του πληθυσμού δεν θα είναι το ίδιο, είναι λάθος να θεωρούν ότι εξαφανίστηκε μία ασθένεια και να μη κάνουν εμβόλιο, αν όλοι κάνουν αυτό που κάνεις εσύ θα εμφανιστούν ξανά οι ασθένειες και θα έχουμε πάλι θανάτους παιδιών. Παράλληλα υπάρχουν κάθε χρόνο θάνατοι από γρίπη, είναι συνήθως γύρω στους 100 που δηλώνονται ή 50 για αυτό επαναλαμβάνω ότι πρέπει να εμβολιαζόμαστε κατά της γρίπης. Αυτή την στιγμή η έξαρση δεν είναι ούτε στο κοξάκι ούτε στην γρίπη, είναι κορονοιό, έχουμε χιλιάδες κρούσματα κάθε μέρα, ο ιός δεν έχει φύγει και δυστυχώς έχουμε και θανάτους σε κάποιες ηλικίες. Δε θέλω να απαντήσω στους αρνητές του εμβολίου του κόβιντ, υπάρχει η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού που εμβολιάστηκαν, από αυτούς που εμβολιάστηκαν δεν θα μάθουμε ποτέ πόσοι θα πέθαιναν εάν δεν κάνανε το εμβόλιο. Υπάρχουν οι άλλοι που δεν εμβολιάστηκαν ποτέ, πέρασαν τον κορονοιό και δεν είχανε τίποτα όπως υπάρχουν κι άλλοι όμως που πέθαναν. Πάλι δεν μπορούμε να πούμε γιατί δεν ξέρουμε ότι αν εμβολιάζονταν τι θα γινόταν. Δεν είναι τόσο απλά για να τα συζητάμε έτσι. Το ότι καταλήξανε άνθρωποι που κάνανε το εμβόλιο δε σημαίνει ότι δεν σώθηκαν εκατομμύρια. Η ιατρική δεν είναι η περίπτωση του ενός, στις έρευνες βλέπουμε πληθυσμό, χιλιάδες περιπτώσεις για να βγάλουμε συμπεράσματα, δεν κρίνουμε από τον έναν».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles