25.8 C
New York
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

Buy now

«Το πρόβλημα της φοροδιαφυγής είναι μακροχρόνιο στην Ελλάδα και πρέπει να το πατάξουμε»

Το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής είναι ένα μακροχρόνιο πρόβλημα στην Ελλάδα και πρέπει να το πατάξουμε υποστηρίζει μιλώντας στον Alpha Radio ο καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Χαριτάκης. Ο ίδιος επίσης τοποθετήθηκε στο θέμα της ακρίβειας τονίζοντας πως αυτή προέρχεται κυρίως από τα αγροτικά προϊόντα και πως δεν θα πρέπει να υπάρχουν διαμαρτυρίες και να αφήσουμε τους αγρότες να πάρουν καλύτερες τιμές για τα προϊόντα τους, συμπληρώνοντας πως η αγορά θα ρυθμίσει τις τιμές.

Το πρόβλημα της φοροδιαφυγής είναι μακροχρόνιο στην Ελλάδα και πρέπει να το πατάξουμε

«Καταρχήν για να κρίνουμε την αδικία πρέπει να την μετρήσουμε και το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής είναι ένα μακροχρόνιο πρόβλημα στην Ελλάδα και πρέπει να το πατάξουμε. Από κει και πέρα εάν υπάρχουν αδικίες είναι πάρα πολύ εύκολο να τις διορθώσουμε, αλλά το πρώτο μέλημα είναι η μεγάλη αδικία ότι ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού με διάφορους τρόπους προσπαθεί να φοροδιαφύγει, το οποίο δεν είναι δίκαιο έναντι των άλλων οι οποίοι έχουνε εισοδήματα τα οποία δηλώνονται κανονικά και θα ήθελα να προσθέσω και κάτι άλλο, ότι δεν είναι μόνο οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι και ένα μεγάλο κομμάτι των εισοδημάτων τα οποία θα περάσουν από τις ηλεκτρονική διακυβέρνηση που εισάγεται την επόμενη χρονιά στις φορολογικές υποχρεώσεις που θα έχουν όλες οι μικρές επιχειρήσεις που και αυτό το πρόβλημα θα λύσει ένα μεγάλο θέμα κατά κάποιο τρόπο της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής».

Η κυβέρνηση δεν το κάνει για να αποκτήσει έσοδα αλλά για να μπορέσει να φέρει μια ισονομία

«Κάθε αλλαγή επηρεάζει οπωσδήποτε τους επαγγελματίες και σε μεγάλη έκταση τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται σε πολύ δύσκολη περίοδο, αλλά εκείνο που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη να λυθεί ένα πρόβλημα το οποίο μας ταλανίζει χρόνια, από κει και πέρα με καλή διάθεση μπορούν να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Πράγματι δεν υπάρχουν προβλήματα προϋπολογισμό και το ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή έρχεται και προσπαθεί να περάσει μία διευρυμένη αν θέλετε κάλυψη του προβλήματος της φοροδιαφυγής δεν το κάνει για να αποκτήσει έσοδα αλλά το κάνει κυρίως για να μπορέσει να φέρει μια ισονομία στο θέμα της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Και για τις αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα κάποτε φώναζαν και ομαλοποιήθηκε η κατάσταση

«Είναι αλήθεια ότι με τους ελέγχους θα μπορούσε κάπως να περιοριστεί το θέμα αλλά βλέπετε ότι υπάρχουν έλεγχοι και το καλοκαίρι ιδιαίτερα με το θέμα των τουριστικών επιχειρήσεων, γίνονται έλεγχοι της εφορίας χρόνια τώρα οι οποίοι αντί να δημιουργούν βελτίωση του αποτελέσματος δημιουργούνται χειρότερες καταστάσεις και δημιουργούνται σχέσεις αλληλεξάρτησης, σχέσεις που δεν είναι κομψές για μια κοινωνία. Αυτά τα πράγματα πρέπει να ξεπεραστούν πρέπει να αντικειμενοποιηθεί όσο μπορεί το εισόδημα του πολίτη και θυμόσαστε πάρα πολύ καλά πόσο μεγάλη αντίδραση υπήρχε κάποια εποχή που αποφασίσαμε να κάνουμε αντικειμενικές τις αξίες των ακινήτων και όλοι φώναζαν ότι δεν είναι σωστό και δεν πρέπει να το κάνουμε. Τελικά πέρασε, ομαλοποιήθηκε η κατάσταση και τώρα βρισκόμαστε σε μία ιστορία η οποία έχει ξεπεραστεί. Άρα το ίδιο πρέπει να γίνει και με το θέμα της φορολόγησης».

Μεγάλο κομμάτι της ακρίβειας είναι το θέμα των αγροτικών προϊόντων

«Ένα μεγάλο κομμάτι της ακρίβειας είναι το θέμα ότι των αγροτικών προϊόντων, τα αγροτικά προϊόντα αυτή τη στιγμή έχουν πράγματι ανέβει πολύ περισσότερο από ότι περιμέναμε, οι ερμηνείες που μπορούν να δοθούν πολλές, θεωρώ ότι το μεγάλο κομμάτι συνδέεται με την κακή παραγωγή σε ορισμένα προϊόντα, ένα άλλο κομμάτι ήταν με το μεγάλο τουρισμό ο οποίος τράβηξε πάρα πολύ ζήτηση στα αγροτικά προϊόντα και μη ξεχνάμε ότι τα αγροτικά προϊόντα είναι εφήμερα, δηλαδή σήμερα είναι και θα ξανάρθουν του χρόνου τα περισσότερα. Άρα δεν είναι εύκολο να προσαρμοστεί η προσφορά στην ζήτηση, η ζήτηση ανεβάζει τις τιμές όταν η προσφορά δεν μπορεί να μεταβληθεί, όπως είναι βιομηχανικά προϊόντα π.χ. αλλά ερχόμαστε και σε κάτι άλλο, θεωρώ ότι πρέπει οι αγρότες να τονωθούν διότι περνάνε και αυτοί μία δύσκολη περίοδο, δεν μπορούμε δηλαδή συνέχεια να ζητάμε τα προϊόντα να μένουν στάσιμα στις τιμές γιατί κάποια βιομηχανικά προϊόντα ανεβαίνουν. Εκεί πέρα υπάρχουν προϊόντα τα οποία πράγματι τα εισάγουμε από το εξωτερικό και τα οποία θεωρώ ότι δεν είναι ανταγωνιστικές οι τιμές τους αλλά κρατάνε μονοπωλιακή διάρθρωση. Θεωρώ ότι πρέπει να πέσει εδώ η προσοχή της κυβέρνησης, του υπουργείου Ανάπτυξης και να δουν πως μπορούν να ελέγξουν αυτή την κατάσταση. Δυστυχώς το εμπόριο συνδέεται πάρα πολύ καλά με την οργανωμένη βιομηχανία και ιδιαίτερα στα χημικά προϊόντα όπως είναι ας πούμε τα απορρυπαντικά κτλ, στα οποία πρέπει πράγματι να βελτιωθεί ο ανταγωνισμός και να ελεγχθεί καλύτερα η μονοπωλιακή δύναμη που έχουν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις».

Να μάθει και ο αγρότης μάθει να παίρνει και εκείνος καλές τιμές από τη μεταποίηση

«Η παραγωγή φέτος στο λάδι σε όλη την Ευρώπη ήταν πάρα πολύ χαμηλή και η Ιταλία και η Ισπανία είχαν μεγάλο πρόβλημα, εμάς ακόμη δεν έχει βγει το δικό μας λάδι, αλλά υπάρχουν αντιδράσεις οι οποίες δεν δικαιολογούνται. Κάποια στιγμή πρέπει και ο αγρότης να δει τιμές αγορές, δεν είναι δυνατόν συνέχεια να λέμε ας πούμε ότι φταίει η μεταποίηση, η οποία το πήρε φτηνά και το πουλάει ακριβά, να μάθει να παίρνει και εκείνος καλές τιμές από τη μεταποίηση, όταν πουλάει το λάδι του απλώς για να λύσει το πρόβλημα μίας ημέρας. Θεωρώ ότι πρέπει η αγορά να προσαρμοστεί και ο αγρότης να έχει καλές τιμές και ας μη φωνάζουμε συνέχεια όταν ανεβαίνουν τα αγροτικά προϊόντα ας μη φωνάζουμε συνέχεια εμείς ότι θέλουμε να είναι φτηνά, δεν γίνεται».

Αφήστε την αγορά να λειτουργήσει

«Κάτι πάρα πολύ απλό, άρχισε ο πόλεμος κάτω στο Ισραήλ αυτή τη στιγμή, 10 εκ. άνθρωποι δεν μπορούν να παράγουν. Από πού θα ζητήσουν αυτοί, από τις κοντινές χώρες, μία από τις χώρες αυτές είναι η Ελλάδα, θα εξαχθούν τα προϊόντα προς την συγκεκριμένη περιοχή τουλάχιστον στιγμιαία. Είναι προβλήματα που δε λύνονται σε μία μέρα, η αγροτική παραγωγή -αυτό δεν μπορούμε να καταλάβουμε- ότι είναι στιγμιαία, σήμερα είναι αύριο δεν είναι, θα είναι του χρόνου. Δε μπορούμε να τα κάνουμε όλα τα προϊόντα να παράγονται κάθε μέρα, δυστυχώς, αυτό δεν ισχύει για τα αγροτικά ισχύει για τα βιομηχανικά, τα βιομηχανικά μπορούν να αντιδράσουν και εκεί είναι η αντίδραση μου και λέω ας αφήσουμε τους αγρότες να πάρουνε κάποιες καλές στιγμές φέτος να μπορέσουν να αυξήσουν τα εισοδήματα τους. Για το λάδι για παράδειγμα δε μπορούσαν να το μαζέψουν γιατί ψάχνανε εργατικά χέρια, δίνανε μεγαλύτερα μεροκάματα και δεν μπορούσαν να το βρούνε. Τι να κάνουμε έτσι είναι η αγορά δεν είναι εύκολο, αφήστε την αγορά να λειτουργήσει».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles