7.4 C
New York
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Buy now

«Όπου δεν περνάει η γνώμη της κοινωνίας αναγκάζονται να προσφεύγουν στα δικαστήρια και εκεί συνήθως δικαιώνονται»

Μία σημαντική συνέλευση της συντονιστικής επιτροπής κατά των φωτοβολταϊκών στη Λεκάνη έγινε τις προηγούμενες ημέρες με την παρουσία μάλιστα ειδικών στα φωτοβολταϊκά αλλά και νομικού που αναλαμβάνει τις ενέργειες κατά της εταιρίας που θα χρειαστεί να κάνει η επιτροπή. Για το θέμα μίλησε ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Καβάλας Νίκος Δημόπουλος, ζητώντας έμπρακτη υποστήριξη από περιφέρεια και δήμο Νέστου.

«Στην συνέλευση ήταν ο Α. Ιωσηφίδης από την περιφέρεια και ο Γ. Πασχαλίδης από τους βουλευτές, υπήρχε αρκετός κόσμος και ήταν και ο δικηγόρος ο οποίος θα αναλάβει την υπόθεση για όποια νομική υποστήριξη χρειαστεί στην διαδικασία από την Αθήνα, ήταν ειδικός στα φωτοβολταϊκά και ένας καθηγητής πανεπιστημίου με ειδίκευση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μίλησε σχετικά, παρότι είναι υπερ γενικά των φωτοβολταϊκών, εστίασε στο ανεξέλεγκτο, τερατώδες που πάει να δημιουργηθεί στην Λεκάνη».

«Ο νομικός μας είπε ότι μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα από μέρους μας, έφερε παραδείγματα από άλλες επενδύσεις παρόμοιου τύπου τις οποίες τις φρενάρισαν οι τοπικοί φορείς σε συνεργασία με νομικούς. Διότι όπου δεν μπορεί να περάσει η γνώμη των φορέων και της κοινωνίας αναγκάζονται να προσφεύγουν στα δικαστήρια, εκεί πέρα πολλές φορές υπάρχει δικαίωση διότι υπάρχει η άρνηση την τοπικής κοινωνίας. Από εκεί και πέρα αν η τοπική κοινωνία αδρανήσει και δεν υπάρχει η συσπείρωση που υπάρχει τώρα, αυτοί θα καταφέρουν να κάνουν αυτό που θέλουν. Μας είπε άλλωστε πως για να έρθουν αυτοί εδώ έχουν πάρει κάποιες διασφαλίσεις, έχουν κάποιες πληροφορίες και διαβεβαιώσεις και δε ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί και κρύβονται. Και θα κρύβονται να ξέρετε μέχρι το τέλος της διαδικασίας».

«Αν η κοινωνία όμως αδρανήσει και πει μέχρι που να το πάμε, να το πάμε στο ΣτΕ; Τότε μπορεί να αλλάξει η περιβαλλοντική μελέτη και να έρθει με άλλη μορφή, πρέπει να συνεχίσεις γιατί αν σε βρούνε μπόσικο θα νικήσουν. Εμείς έχουμε ξεκινήσει να το καθυστερούμε όχι να το σταματήσουμε ακόμη. Ο καθηγητής μας είπε με απλά λόγια ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ανεξέλεγκτες πολλές ανανεώσιμες πηγές ενέργειες με ποια έννοια, με την έννοια ότι το σύστημα πρέπει να είναι σταθερό. Θα πρέπει να έχουμε ΑΠΕ αλλά με λελογισμένη πίεση στο σύστημα σε mw για να μη δημιουργεί προβλήματα στους καταναλωτές. Αυτοί πάντως έχουν διασφαλίσει αποζημιώσεις από το κράτος για τις παραγωγές τους, σε περίπτωση που δε καταναλωθούν αυτά που βγάζουν θα αποζημιωθούν. Εμείς θα έπρεπε να πληρώσουμε φθηνότερα την ενέργεια καθώς οι ΑΠΕ και ταυτόχρονα αν αυτοί παράγουν περισσότερη ενέργεια ειδικά τους θερινούς μήνες από όση ζητά το κράτος θα την πληρώνουμε εμείς. Αλλά από την άλλη όταν δεν παράγουν πρέπει να υπάρχει σταντ μπάι ο συμβατικός τρόπος παραγωγής, δηλαδή τα ορυκτά καύσιμα γιατί αν μια δυο μέρες δεν έχει ήλιο θα πρέπει να δουλέψουν οι λιγνίτες, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Άρα είναι όντως λεπτό το θέμα. Αυτό κατέληξε πως δεν πρέπει να γίνουν άλλες ΑΠΕ στην χώρα αλλά να μείνουν σε αυτές που υπάρχουν στοχευμένα και όχι αυτό το ανεξέλεγκτο γιατί δόθηκαν πάρα πολλές άδειες από τη ΡΑΕ που είναι σε εξέλιξη να ξέρετε».

«Ο κ. Ιωσηφίδης μας είπε πως εκείνη η επιτροπή που πήρε την θετική απόφαση με τη νέα διοίκηση θα ξανασυστηθεί και θα πάρει αρνητική απόφαση. Αλλά να ξέρετε όλοι οι φορείς είναι πάντα μαζί μας όταν αγωνιζόμαστε, το θέμα είναι πόσο συμβάλουν όλοι αυτοί στο να μπορέσει να αλλάξει το τετελεσμένο που ήρθε μπροστά μας και να γίνει όπως ήταν πριν, να μη γίνει καθόλου η επένδυση. Εκεί λοιπόν θα χρειαστεί να γίνουν νομικές ενέργειες που απαιτούν χρήματα, και οι άνθρωποι εκεί κόβανε αποδείξεις και εμείς σαν σύλλογος δώσαμε ένα συμβολικό ποσό αλλά αυτό δε φτάνει χρειάζεται να βοηθήσουν και άλλοι φορείς. Υπάρχει και ο δήμος που είναι ο άμεσα θιγόμενος καθώς οι εκτάσεις είναι στην δικαιοδοσία του αλλά και όποιος άλλος χρειαστεί πιστεύω θα δείξει την συμπαράσταση του».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles