25.2 C
New York
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024

Buy now

«Η πιο τρανταχτή απόδειξη ότι η κυβέρνηση δεν απεργάζεται το θάνατο του δημοσίου πανεπιστημίου είναι το ΔΠΘ και η μεγάλη ισχυροποίησή του»

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου παιδείας για τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου λειτουργίας παραρτημάτων διεθνών μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα με 159 ψήφους. Μετά την υπερψήφισή του θεσπίζονται μεταξύ άλλων και οργανωσιακές αλλαγές στη δομή του Δημοκριτείου πανεπιστημίου Θράκης με βελτιωτικές παρεμβάσεις στον εκπαιδευτικό πυλώνα και βιώσιμες ρυθμίσεις στις οποίες περιλαμβάνονται η ένταξη σε αυτό τμημάτων και ερευνητικών ινστιτούτων του ΔΙΠΑΕ. Στο ΔΠΘ ιδρύεται νέα σχολή θετικών επιστημών με έδρα την Καβάλα στην οποία εντάσσονται τα τμήματα της αντίστοιχης σχολής του ΔΙΠΑΕ η οποία καταργείται και σχολή διοικητικής επιστήμης και λογιστικής με έδρα την Καβάλα στην οποία εντάσσονται τα μνημονευόμενα τμήματα του ΔΙΠΑΕ, τμήμα νοσηλευτικής στη σχολή επιστημών υγείας του ΔΠΘ με έδρα την Αλεξανδρούπολη στο οποίο εντάσσεται το παράρτημα του αντίστοιχου τμήματος του ΔΙΠΑΕ με έδρα το Διδυμότειχο και τμήμα εργοθεραπείας με έδρα την Κομοτηνή στη σχολή επιστήμης φυσικής αγωγής αθλητισμού του ΔΠΘ η οποία και μετονομάζεται αντίστοιχα. Επίσης ένταξη τμημάτων της σχολής βιοτεχνικών επιστημών του ΔΙΠΑΕ στη σχολή επιστημών γεωπονίας και δασολογίας του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου Θράκης με μετονομασία των τμημάτων στη Δράμα.

Για το λόγο αυτό δόθηκε συνέντευξη τύπου το Σάββατο 9 Μαρτίου στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θεόδωρου Μαρκόπουλου σχετικά με την εφαρμογή του νόμου που αφορά τη διεύρυνση του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου Θράκης και την ένταξη σε αυτό των πανεπιστημιακών σχολών της Καβάλας με την συμμετοχή του πρυτάνεως του ΔΠΘ και άλλων πανεπιστημιακών, βουλευτών και του δημάρχου Καβάλας Θεόδωρο Μουριάδη.

Αρχικά ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος σημείωσε «Για εμάς ως διοίκηση της περιφέρειας, είναι μία χαρμόσυνη στιγμή και μία πολύ σημαντική στιγμή γιατί οι σχολές της πόλης μας εντάσσονται σε ένα ίδρυμα το οποίο είναι ένα παλιό κραταιό μεγάλο πανεπιστήμιο που τους δίνει τη δυνατότητα να αναδεικνύουν το πραγματικό τους προφίλ και να έχουμε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα σε μία περιφέρεια».

Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΔΠΘ Φώτης Μάρης τόνισε «Είναι ιστορική μέρα η σημερινή, είναι μια μέρα που το Δημοκρίτειο αποκτά περιφερειακή εμβέλεια, είναι μια μέρα που μια μεγάλη πλειοψηφία στην ελληνική βουλή με τη βοήθεια των παριστάμενων αλλά και πολλών εκτός αυτού του τραπεζιού υλοποιεί ένα σχέδιο που θα μας οδηγήσει στην επόμενη μέρα. Δημιουργεί ένα πανεπιστήμιο σε πληρότητα σπουδών το δεύτερο στην Ελλάδα μετά του Αριστοτέλειο και σε ότι αφορά τους επιμέρους δείκτες κατακτά θέσεις μεταξύ της τρίτης και της πέμπτης ανάλογα με το δείκτη τον οποίο παρακολουθούμε. Η προσπάθεια η οποία υλοποιήθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα ήταν μία προσπάθεια σύνθεσης για αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια τόσο την πλευρά της περιφέρειας όσο και του δήμου οι οποίες ήταν αρωγοί στην προσπάθεια επικοινώνησης του σχεδιασμού και θα είναι και την επόμενη μέρα μιας και χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων για να είναι επιτυχές το εγχείρημα».

Το μέλος της διοίκησης του ΔΠΘ Μαρία Μιχαλοπούλου πρόσθεσε «θέλω να πω ότι η επόμενη μέρα για μας έχει στόχο να αυξήσουμε την παραγωγικότητα και την απήχηση του ιδρύματός μας και αναφέρομαι φυσικά και στην Καβάλα και στη Δράμα και σε όλα τα νέα τμήματα που προστέθηκαν στο πανεπιστήμιο γιατί έχουμε και στις υπόλοιπες πόλεις κάποιες προσθήκες ώστε μ τις ικανότητες, την αριστεία, την εμπειρία που έχουν οι συνάδελφοι και στις σχολές στην Καβάλα να μπορέσουμε να αυξήσουμε την απήχηση του πανεπιστημίου στην κοινωνία. Κάθε επιτυχία του πανεπιστημίου είναι επιτυχία όλων μας, είναι επιτυχία όλων των φορέων που βρίσκονται στην ΑΜΘ».

Ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης σχολίασε «Οι εκπρόσωποι του ΔΠΘ είχαν την καλοσύνη να έρθουν εδώ και να κάνουμε μία πρώτη συζήτηση και ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι για τις πανεπιστημιακές σχολές που υπάρχουν στην Καβάλα. Είναι υποχρέωση μιας σύγχρονης κοινωνίας και κράτους να αναβαθμίζει συνέχεια τα πανεπιστήμια του ούτως ώστε να σταματήσει και αυτή η παραφιλολογία με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και όλα αυτά, διότι όσο καλύτερα είναι τα δημόσια πανεπιστήμια τόσο θα ελαχιστοποιείται και ο ρόλος των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αυτό που φαίνεται και βλέπουμε όλοι τα τελευταία χρόνια είναι η άνοδος του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου σε σχέση με την ποιότητα των σπουδών που δίνει στους φοιτητές της».

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια «Δέχθηκα διάφορες οχλήσεις για το πως τολμάμε και ιδιωτικοποιούμε την ανώτατη εκπαίδευση και εξήγησα ότι δεν πρόκειται περί αυτού, απλά δίνεται επιπλέον επιλογή σε φοιτητές και φοιτήτριες να έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν και σε ιδιωτικά πανεπιστήμια με την μορφή αυτή του νομικού προσώπου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, δηλαδή του παραρτήματος πανεπιστημίου της αλλοδαπής που μπορεί πλέον να ιδρυθεί και όχι να συσταθεί από την αρχή στην Ελλάδα. Η άλλη υπερβολή ήτανε όλα όσα ειπώθηκαν για τον θάνατο δήθεν του δημοσίου πανεπιστημίου, πιο τρανταχτή απόδειξη ότι η κυβέρνηση δεν απεργάζεται το θάνατο του δημοσίου πανεπιστημίου είναι το ΔΠΘ και αυτά που αποφασίστηκαν σχετικά με την αναδιοργάνωση του και με την μεγάλη ισχυροποίησή του καθώς σε αυτό πλέον έρχονται και προστίθενται οι σχολές της Καβάλας μάλιστα δύο σχολές χολή θετικών επιστημών και η σχολή διοικητικής επιστήμης και λογιστικής, μία νέα σχολή επιπλέον και για αυτό το λόγο πρέπει και εμείς ως καβάλα να αισθανόμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και ικανοποιημένοι».

Από την πλευρά του ο καθηγητής του καθηγητής του Πανεπιστημιακού Κόμβου Καβάλας του ΔΙ.ΠΑ.Ε. και πρώην πρόεδρος του π. Τ.Ε.Ι. Καβάλας Αθανάσιος Μητρόπουλος «Αυτοί όλοι οι οποίοι φανταζόντουσαν ότι κάτι κακό θα γίνει στην Καβάλα έκαναν λάθος. Η Καβάλα πολύ σύντομα θα γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη πανεπιστημιούπολη της Βόρειου Ελλάδος μετά τη Θεσσαλονίκη και θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα μη κερδοσκοπικά και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια τα οποία θα έρθουν αργότερα».

Τέλος ο καθηγητής του ΔΠΘ Γιώργος Γκίζας υπογράμμισε «εντάσσονται τμήματα στο ΔΠΘ με αποτέλεσμα όλοι μαζί να συμβάλουμε και να γίνουμε να γίνει το πανεπιστήμιο μας πλέον το τρίτο μεγαλύτερο στην Ελλάδα».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles