20.6 C
New York
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Buy now

«Οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα υποχρεώσουν σε επίσπευση των χρονοδιαγραμμάτων, το Φίλιππος Β θα πάρει τη θέση που του αξίζει»

Την πίστη του ότι το «υποτιμημένο» λιμάνι Φίλιππος Β θα κερδίσει την θέση που του αξίζει και θα παίξει καθοριστικό ρόλο τα επόμενα χρόνια και γεωπολιτικά εξέφρασε σε συνέντευξη του στον Alpha Radio ο δρ. Άγγελος Βλάχος, διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας. Ο ίδιος μίλησε για τις υπογραφές που έπεσαν την περασμένη Πέμπτη ανάμεσα στον ΟΛΚ, την Ελληνική πολιτεία και την κοινοπραξία που αναλαμβάνει την επένδυση στο Φίλιππος Β, για τις συμβατικές υποχρεώσεις αλλά και τους στόχους της εταιρίας και ανέλυσε τα οφέλη που θα προκύψουν και άμεσα με την συγκυρία των δύο πολέμων σε Ισραήλ και Ουκρανία αλλά και για την τοπική κοινωνία.

Το επόμενο διάστημα η συμφωνία θα κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή που είναι και η τελευταία πράξη

«Η χαρά νομίζω όλων είναι μεγάλη, πρέπει να είναι μεγάλη γιατί παρά τις καθυστερήσεις που ξέρουμε ότι υπήρχαν και οι οποίες σε τέτοιες περιπτώσεις είναι αναμενόμενες, έτσι είναι η διαδικασία, όμως όλα πήγαν καλά, έπεσαν οι σχετικές υπογραφές και αυτό που τόσο καιρό σε συζητάγαμε ολοκληρώθηκε, σας είχα πει ότι είναι θέμα εβδομάδων. Πράγματι οι υπογραφές έπεσαν άρα τυπικά και ουσιαστικά έχουμε πλέον παραχωρησιούχο κοινοπραξία η οποία θα αναλάβει τις επόμενες δεκαετίες την αξιοποίηση και εμπορική εκμετάλλευση του εμπορικού λιμένα Φίλιππος Β. Το επόμενο διάστημα η συμφωνία θα κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή που είναι και η τελευταία πράξη προτού ο  παραχωρησιούχος μπορέσει να εισέλθει κανονικά στη νέα παραχώρηση και να ξεκινήσει τη δραστηριότητα όπως επιθυμεί. Οι επενδυτές επισήμως πια σκέφτονται και προγραμματίζουν την επόμενη μέρα».

Όποιες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν στο λιμάνι θα αφορούν την τοπική κοινωνία

«Είναι προφανές ότι όποιες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν στο λιμάνι θα αφορούν την τοπική κοινωνία, ουδείς έχει την πρόθεση υποθέτω και αντιλαμβάνομαι να φέρει εργατικό δυναμικό από κάπου αλλού. Από κει και πέρα προφανώς η κοινοπραξία θα ορίσει κάποιο διοικητικό σχήμα το οποίο θα αναλάβει και βεβαίως θα πρέπει να προχωρήσει σε ένα προγραμματισμό. Υπάρχουν 36 εκ. τα οποία αποτελούν δεσμευτικές επενδύσεις, δηλαδή υποχρεωτικές, πρέπει να γίνουν κατά νόμου, αυτές είναι υποχρεωτικές, αδιαπραγμάτευτες. Αν ρωτάτε την άποψη μου το πιθανότερο είναι να ξοδέψει και παραπάνω χρήματα. Να εξαναγκαστεί και να προχωρήσει και σε άλλες επενδύσεις που η ίδια θέλει πέρα από αυτές που το ελληνικό δημόσιο τις ορίζει. Τα 36 αυτά εκ. αφορούν τα θέματα κατασκευής κάποιων κτιρίων, μεταστέγασης υπηρεσιών όπως ας πούμε του τελωνείου, εγκαταστάσεων στο λιμάνι και της υποχρέωσης να μπορεί το λιμάνι να εκσυγχρονιστεί στα μέτρα και σταθμά που θα όφειλε και η ελληνική πολιτεία σήμερα δεν είχε τη δυνατότητα εμπροσθοβαρώς να καλύψει τα κονδύλια αυτά. Είναι προφανές ότι οποιοσδήποτε επενδυτής πάει να βάλει κάτι δεκάδες εκατομμύρια προσδοκά να τα πάρει πίσω, αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν ανέβει ο κύκλος εργασιών. Για να ανέβει όπως φαντάζεστε δεν μπορεί παρά να γίνει μέσα από την προσέλκυση νέων φορτίων, μέσα από τη δημιουργία νέων γραμμών, μέσα από την κατασκευή αποθηκευτικών χώρων που υπάρχουν μέσα στο σχέδιο της εταιρείας και προφανώς αυτό αντανακλά σε θέσεις εργασίας, δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, δεν είμαι σε θέση να σας πω σε τι βάθος χρόνου θα γίνει αυτό, γιατί οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι η αδειοδότηση των σχετικών εγκαταστάσεων από την πολιτεία. Όμως επιμένω στο ότι όποιος βάζει χρήματα κάπου τα βάζει για να τα πάρει πίσω, για να τα πάρει πίσω θέλει αύξηση του όγκου εργασιών. Αυτό σημαίνει ανάπτυξη, σημαίνει θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία, νέες συνεργασίες, δε γίνεται αλλιώς».

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα υποχρεώσουν σε επίσπευση των χρονοδιαγραμμάτων

«Για την σύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο θα σας θυμίσω ότι υπάρχει μία δέσμευση που δεν έχει αρθεί και μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, περιμένουμε τη διασύνδεση με το σιδηρόδρομο και είναι ένα έργο το οποίο είμαι σε θέση να ξέρω ότι δεν έχει αναβληθεί ούτε έχει αλλάξει το χρονοδιάγραμμα του. Αυτό θα ήταν ένα βήμα παραπέρα, στις επαφές που έκανα στην Θεσσαλονίκη με Βούλγαρους ανώτατους αξιωματούχους υπάρχει ενδιαφέρον και από τη γειτονική χώρα, σε σχέση με διακινήσεις φορτίων, σε σχέση με το να ανοίξουν οι δουλειές προς τα κάτω κτλ. Ξέρετε οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι ατυχείς εξελίξεις στη ΝΑ Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή θα υποχρεώσουν σε επίσπευση των χρονοδιαγραμμάτων. Το Φίλιππος Β είναι ένα κρίσιμο λιμάνι, οι ανάγκες μεταφοράς φορτίων από την Ουκρανία θα σας έλεγα ενδεικτικά και όχι μόνο, γενικότερα από την Αν. Ευρώπη, είναι τέτοιες αυτό το διάστημα που πολιτεία και ιδιώτες θα πρέπει να τρέχουν για να ανταποκριθούν!».

Το Φίλιππος Β είναι ένα υποτιμημένο λιμάνι και θα πάρει τη θέση που του αξίζει

«Κρατήστε μία κουβέντα, όχι σε βάθος 2-3 ετών, λόγω επαγγελματικής εκτίμησης και όχι ευχολόγιο, το Φίλιππος Β είναι ένα υποτιμημένο λιμάνι και έχει υπάρξει ως τώρα και η δική μου προσωπική βαθιά εκτίμηση είναι πως θα πάρει τη θέση που του αξίζει και η αναβάθμιση του σε βάθος χρόνου θα είναι διαρκής. Όχι απλώς κάποια λίγα περισσότερα φορτία, θα το δείτε και στα επόμενα αρκετά χρόνια, θα υπάρξει μεγάλη ανάπτυξη, όχι απλά μερικά φορτία ακόμα και μερικές θέσεις εργασίας. Αν με ρωτάγατε ποιο είναι το πιο κρίσιμο στην επένδυση για να προχωρήσουμε, θα έλεγα είναι ο ρυθμός αδειοδοτήσεων της Ελληνικής πολιτείας στα επι μέρους κατασκευαστικά μέρη. Όλοι πρέπει να πιέζουμε στο πλαίσιο του νόμου να προχωρούν οι διαδικασίες πιο γρήγορα, οι αδειοδοτήσεις αν θέλετε από τα αρμόδια υπουργεία. Είμαι αισιόδοξος, κάθε φορά όπως βλέπετε πηγαίνουμε ενδεχομένως πιο αργά από ότι θέλουμε αλλά προχωράμε μπροστά».

Τώρα θα εστιάσει η πολιτεία την προσοχή στην ανάπτυξη των υπολοίπων τριών λιμανιών

«Εμείς ως ΟΛΚ έχουμε δεσμευτεί ως οφείλουμε να βρισκόμαστε δίπλα στους επενδυτές σε κάθε βήμα συνδράμοντας σε ότι περνάει από το χέρι μας, αυτά ειπώθηκαν στην αίθουσα κατά την υπογραφή της σύμβασης. Γιατί η εκμετάλλευση του Φίλιππος Β δεν αποτελεί παραχώρηση όπως τα λιμάνια Θεσσαλονίκης και Πειραιά ή άλλου, αποτελεί υποπαραχώρηση, ο ΟΛΚ παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο και εποπτεία στο κεντρικό λιμάνι Απόστολος Παύλος, Κεραμωτής και βεβαίως Ελευθερών, επομένως εξακολουθεί και έχει λόγο και βαρύτητα στην ευρύτερη γεωγραφική περιφέρεια της Καβάλας και των όμορων περιοχών, δεν φεύγουμε, δεν τελειώνουμε, είμαστε εκεί. Η πολιτεία προχωρούσε σε παραχωρήσεις λιμένων που τις αναλάμβανε ο ιδιώτης, τώρα πρέπει ο ΟΛΚ να ανταπεξέλθει και οικονομικά χωρίς να έχει τους πόρους του Φίλιππος Β. Τα υπόλοιπα λιμάνια θα συνεχίζουν να είναι προσβάσιμα στους πολίτες και βεβαίως θα εστιάσει η πολιτεία την προσοχή στην ανάπτυξη των υπολοίπων τριών λιμανιών».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles