19.2 C
New York
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Buy now

«Εάν δεν αξιοποιηθούν τα 100 δις από ευρωπαϊκά προγράμματα για την αειφόρο ανάπτυξη τότε η χώρα θα βρεθεί ξανά σε δυσκολίες»

Εάν δεν αξιοποιηθούν τα τεράστια κεφάλαια ύψους 100 δις ευρώ συνολικά από τα προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ και το ταμείο ανάκαμψης για την αειφόρο ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τότε η χώρα θα βρεθεί σε δυσκολίες πάρα πολύ γρήγορα επεσήμανε σε συνέντευξη του στον Alpha Radio o πρώην πρόεδρος της επιτροπής κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης. Ο ίδιος ανέλυσε γιατί ο προϋπολογισμός του 2024 είναι τουλάχιστον υπεραισιόδοξος και σε ποια σημεία «χωλαίνει» επισημαίνοντας πως είναι πολύ δύσκολες οι εκτιμήσεις σε ένα τόσο ρευστό περιβάλλον με 2 πολέμους σε εξέλιξη.

Οι προβλέψεις καμιά φορά από τους πολιτικούς συγχέονται με τις επιθυμίες, δεν βασίζονται σε στέρεα στοιχεία

«Καταρχήν ο προϋπολογισμός περιέχει προβλέψεις για την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών την επόμενη περίοδο, τον επόμενο χρόνο, αυτές οι προβλέψεις καμιά φορά από τους πολιτικούς συγχέονται με τις επιθυμίες, δηλαδή με άλλα λόγια δεν βασίζονται σε στέρεα στοιχεία. Και κυρίως στην επιλογή των υποθέσεων που κάνουν για να προκύψουν τα στοιχεία, βάζουν πρώτα τις επιθυμίες να εξελιχθούν τα πράγματα και μετά επιλέγουν τις υποθέσεις ώστε να τρέξουν τα διάφορα υποδείγματα. Το λέω αυτό διότι εδώ το βασικότερο μέγεθος που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό που είναι η αύξηση του ακαθάριστου εθνικού προιόντος, όπου εκεί βλέπουμε ότι το 2024 θα είναι καλύτερο και από το 2023, ότι ενώ το 2023 προσδοκούμε ότι θα έχουμε μία αύξηση του ΑΕΠ κατά 2.4%, το 2024 προσδοκούμε ότι θα έχουμε μία αύξηση του ΑΕΠ κατά 2.9%, δηλαδή 0.5% παραπάνω σε μία χρονιά που ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι βρισκόμαστε στη διαδικασία συρρίκνωσης της οικονομίας των δαπανών άρα και της κατανάλωσης των νοικοκυριών αλλά ακόμη και την ντιρεκτίβα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι θα πρέπει να μειώσουμε τις δαπάνες του κράτους. Σε μία εποχή που τα πράγματα δείχνουν ότι πάμε προς την συρρίκνωση είναι πολύ παράξενο να θεωρούμε ότι το ΑΕΠ θα εξελιχθεί καλύτερα το 2024».

Οι προβλέψεις

«Αυτό κάπου στηρίζεται, επειδή αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι τα δύο νούμερα που σας είπα δηλαδή η κατανάλωση λόγω της ακρίβειας αλλά και λόγω της μείωσης των πραγματικών εισοδημάτων και από την άλλη η συρρίκνωση των δαπανών του κράτους, θα πρέπει τα άλλα μεγέθη από τα οποία αν θέλετε επηρεάζεται το ΑΕΠ να αυξηθούν και αυτά δεν είναι άλλα εκτός από επενδύσεις και βέβαια και από τις εξαγωγές. Στις επενδύσεις λοιπόν προβλέπεται ότι ενώ το 2023 είχαμε μία αύξηση κατά 7,1%, το 2024 έχουμε αύξηση κατά 15%, δηλαδή το διπλάσιο! Αυτό σε μία εποχή όπου τα επιτόκια είναι πάρα πολύ υψηλά και οι επιχειρήσεις είτε αδυνατούν είτε αναβάλουν την οποία επένδυση για την επόμενη χρονική περίοδο. Αυτό βγαίνει και από μελέτη που έχει γίνει στον ΣΕΒ. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι για να φτάσουμε το 2.9% θα αυξηθούν ραγδαία και οι εξαγωγές, όταν το 2022 είχαμε μία αύξηση κατά 2,7% και το 2024 προβλέπεται στο 5,6%, περίπου 2,5 φορές επάνω από το 2022!».

Και για το 2024 που δείχνει να είναι ρευστή και άρα θα έπρεπε να είμαστε πιο συγκρατημένοι στις προβλέψεις μας

«Αυτά τα πράγματα μαζί με το περιβάλλον που τα πράγματα θα είναι ρευστά και το 2024 από πολλούς παράγοντες, έχουμε τους πολέμους που εξελίσσονται όπου επειδή βρίσκονται σε εξέλιξη από τη μία στιγμή στην άλλη μπορεί να υπάρχει τέτοια κλιμάκωση που να επηρεαστεί πολύ δυνατά η οικονομία, κυρίως ενεργειακά αλλά και με άλλα θέματα όπως μεταναστευτικό και τα λοιπά. Άρα έχουμε μία κατάσταση και για το 2024 που δείχνει να είναι ρευστή και άρα θα έπρεπε να είμαστε πιο συγκρατημένοι στις προβλέψεις μας, άλλωστε αυτό το κάνουνε ήδη οι υπερεθνικοί οργανισμοί όπως είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι οποίοι δίνουνε για το 2024, όχι 2.9% αλλά το ΔΝΤ δίνει 2% και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει 2.3%. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι οργανισμοί οι οποίοι ξέρετε οι εκτιμήσεις τους είναι πολύ σημαντικές γιατί σε αυτές στηρίζονται οι αγορές και οι επενδυτές του εξωτερικού όταν βάζουν στο ραντάρ την χώρα μας, είναι συγκρατημένοι. Και μας δίνουν αυτό το ΑΕΠ λόγω των εισροών κεφαλαίων από το ΕΣΠΑ και το ταμείο ανάκαμψης, άλλωστε υπάρχουν πολλές χώρες στην Ε.Ε. όπου υπάρχει μηδενική ανάπτυξη ή ακόμη και ύφεση. Για αυτό αναφέρω στο άρθρο μου ότι είμαι πολύ επιφυλακτικός για τις προβλέψεις που υπάρχουνε ότι είναι υπεραισιόδοξες, επειδή ακριβώς δεν λαμβάνουν υπόψιν τους τις μεγάλες αβεβαιότητες οι οποίες πιθανόν να βρεθούν μπροστά μας το επόμενο έτος».

Ο τουρισμός δεν εξαρτάται από τα οικονομικά της χώρας αλλά από το πώς θα πάνε τα εισοδήματα στις άλλες χώρες

«Και για τον τουρισμό ενδέχεται να έχουμε προβλήματα γιατί όταν χώρες μεγάλες όπως Γερμανία μπαίνουν σε ύφεση, καταλαβαίνετε ότι από τα πρώτα που τα νοικοκυριά κόβουν είναι οι δαπάνες οι τουριστικές ή κάνουν ανασχεδιασμό, ή ταξιδεύουν μέσα στην χώρα τους. Ο τουρισμός δεν εξαρτάται από τα οικονομικά της χώρας αλλά από το πώς θα πάνε τα εισοδήματα στις άλλες χώρες από τις οποίες έρχονται οι τουρίστες. Επίσης το 2024 θα πρέπει να παράγουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% που δεν το είχαμε φέτος. Θα πρέπει να μαζέψουμε χρήματα με άλλα λόγια για να πληρώσουμε τις  υποχρεώσεις μας στο εξωτερικό και αυτό μειώνει τα κεφάλαια που θα κυκλοφορούν στην ελληνική οικονομία και θα είναι μία αρνητική παράμετρος η οποία θα επηρεάσει το ΑΕΠ».

Τα 100 δις που εισρέουν από την Ε.Ε.

«Εμείς αυτή την στιγμή είμαστε τυχεροί διότι έχουμε εισροές κεφαλαίων από το ταμείο ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ αλλά και από άλλα ταμεία που μας δίνει μία ώθηση γύρω στο 1.5% ώστε να μην κινδυνεύουμε να βρεθούμε σε περιοχές ύφεσης ή στασιμότητας. Άρα μέχρι τα μέσα του 2027 που τελειώνουν τα προγράμματα η οικονομία θα κινηθεί περίπου εκεί αλλά μην περιμένετε πάρα πολλά πράγματα και κυρίως είναι που θα πρέπει να προσέξουμε και νομίζω είναι το σημαντικότερο στοιχείο το οποίο θα πρέπει να σημειώνουμε εμείς οι μη πολιτικοί, είναι ότι τα χρήματα τα οποία μπαίνουν στη χώρα θα πρέπει να αξιοποιηθούν κατά τέτοιον τρόπο ώστε να εξασφαλίζουν τη λεγόμενη αειφόρο ανάπτυξη, δηλαδή να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα από μόνη της λόγω των επενδύσεων που θα πρέπει να γίνουν και μετά όταν 2027. Διότι το 2032 τελειώνουν τα ψέματα και θα πρέπει να αποπληρώνουμε χρέη από την συμφωνία που κλείστηκε το 2018 για την ρύθμιση του χρέους που ήταν πολύ ευνοϊκή. Εάν δεν αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία που μας δίνεται τώρα, μιλάμε για πολύ σημαντικά κεφάλαια, συνολικά με τη μόχλευση από τις τράπεζες για τα δάνεια και τα λοιπά είναι περίπου όσα χρειαζόταν και συζητούσαμε όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, γύρω στα 100 δισεκατομμύρια για επενδυτικά κεφάλαια. Εάν τα χρήματα αυτά τα σπαταλήσουμε από δω και από κει όπως δυστυχώς υπάρχουν τέτοια σημάδια ότι σπαταλούνται αρκετά απο αυτά τα χρήματα, η χώρα θα βρεθεί σε δυσκολίες πάρα πολύ γρήγορα».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles