3.4 C
New York
Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου, 2024

Buy now

«Ο Νετανιάχου ήθελε στο πλευρό του την δύση για να ξεχαστούν αυτά που συμβαίνουν στην Γάζα»

Εάν το Ισραήλ απαντήσει στην επίθεση του Ιράν, η κρίση θα γενικευτεί και η ανάφλεξη θα είναι παγκοσμίων διαστάσεων επηρεάζοντας το εμπόριο και τις προμήθειες καυσίμων της Ευρώπης επεσήμανε σε συνέντευξη του στον Alpha Radio ο Σταύρος Λυγερός, δημοσιογράφος και διευθυντής του SLPRESS. Ο ίδιος ανέλυσε πως φτάσαμε στην επίθεση του Ιράν, η οποία όπως είπε είχε προαναγγελθεί αλλά και προκληθεί από τους Ισραηλινούς ενώ ανέλυσε ποιες μπορεί να είναι οι κινήσεις των δύο παικτών και οι επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην πραγματικότητα η ιρανική επίθεση ήτανε μία προσχηματική επίθεση

«Η εντύπωση που δημιουργήθηκε για την επίθεση ήτανε πλασματική, δηλαδή υπάρχει εντύπωση ότι το Ιράν έκανε μία ολομέτωπη επίθεση με ότι διέθετε και το Ισραήλ την απέκρουσε. Δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα, στην πραγματικότητα η ιρανική επίθεση ήτανε μία προσχηματική επίθεση. Πριν μερικές μέρες το Ισραήλ βομβάρδισε το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό σκοτώνοντας και κάποιους αξιωματούχους. Το προξενείο μίας χώρας είναι έδαφος Ιράν για κάθε διπλωματική αποστολή, ήταν μία παραβίαση αυτό και το Ιράν στριμώχτηκε. Ο Νετανιάχου έκανε αυτή την κίνηση για λόγους οι οποίοι έχουν να κάνουνε με τη Γάζα όπου έχουμε σχεδόν 35.000 νεκρούς στην συντριπτική τους πλειοψηφία άμαχοι, για αυτό έχει ξεσηκωθεί ένα διαμαρτυρίας όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά στις ΗΠΑ περισσότερο. Ο Μπάιντεν υποχρεώθηκε να υιοθετήσει μία αυστηρή γλώσσα αν και δε σταμάτησε να βοηθάει το Ισραήλ, άρα ο Νετανιάχου είναι σε δύσκολη θέση».

Ο Νετανιάχου ήθελε να ξεχαστούν αυτά που συμβαίνουν στην Γάζα

«Για να ξεφύγει από αυτή τη δύσκολη θέση στην οποία είχε περιέλθει προχώρησε σε αυτό τον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου για να υποχρεώσει την Τεχεράνη να απαντήσει με μία επίθεση εναντίον του Ισραήλ. Αυτό το ήθελε ο Νετανιάχου γιατί ήξερε ότι αν γίνει μία ιρανική επίθεση στο Ισραήλ θα υποχρεωθεί και η Ευρώπη και οι ΗΠΑ να σταθούν στο πλευρό του Ισραήλ και να ξεχάσουν αυτά που συμβαίνουν στην Γάζα. Αυτό ήταν το δίλλημα της Τεχεράνης, αν δεν απαντούσε στο χτύπημα του Ισραήλ στο προξενείο του στην Δαμασκό, θα καταρρακωνόταν το κύρος του, έχει φάει πολλές σφαλιάρες το Ιράν από το Ισραήλ με δολοφονίες επιστημόνων κτλ, πάντα είναι συγκρατημένο το Ιράν. Αλλά αυτή τη φορά ήτανε ξεκάθαρο πως αν δεν απαντήσει θα καταρρακωθεί το κύρος του ακόμα και στις φίλιες δυνάμεις, άρα ήταν μονόδρομος»

Το Ιράν έκανε μια επίθεση η οποία σχεδιάστηκε για να μη προκαλέσει ζημιές στο Ισραήλ

«Από την άλλη αν επιτεθεί εναντίον του Ισραήλ όπως μπορούσε να κάνει θα έστελνε όλη την δύση στην πλευρά του Ισραήλ, θα τον έβγαζε από την απομόνωση την πολιτική και διπλωματική άρα θα έκανε ένα μεγάλο δώρο στο Νετανιάχου, μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Για να αντιμετωπίσει αυτό το δίλημμα η Τεχεράνη επέλεξε ένα ενδιάμεσο μονοπάτι δηλαδή έκανε μια επίθεση η οποία σχεδιάστηκε για να μη προκαλέσει ζημιές στο Ισραήλ. Όποιος βλέπει τον χάρτη μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ παρεμβάλλονται δύο μεγάλα κράτη, το Ιράκ και η Ιορδανία, η Συρία κτλ. Αυτό σημαίνει ότι τα drones για να φτάσουν στο Ισραήλ θα πρέπει να διασχίσουν μία πολύ μεγάλη απόσταση, και αυτά είναι μικρά αεροπλανάκια χωρίς πιλότο, τα οποία πετάνε με πολύ μικρή ταχύτητα στη θεωρητικά με τα άλλα άρα είναι εύκολοι στόχοι όχι μόνο για αντιαεροπορικούς πυραύλους αλλά ακόμα και για πολύ συμβατικά όπλα. Έχουν ένα φορτίο εκρηκτικό περίπου 20 κιλά το καθένα, είναι drones αυτοκτονίας, πρέπει να περάσουν απαρατήρητα και πετάνε λοιπόν με μισή ταχύτητα και ο σκοπός πάντα είναι να μη γίνουν αντιληπτά γιατί είναι ευάλωτα».

Το 80% των drones κατερρίφθη στην διαδρομή τους

«Οι Ιρανοί ειδοποίησαν όλο τον κόσμο ότι ξεκινάνε την επίθεση, όταν ξεκίνησαν τα drones χρειάζονται κάποιες ώρες για να πάνε στο Ισραήλ, άρα υπήρχε ο χρόνος να κινητοποιηθούν πριν φτάσουν στο Ισραήλ οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί που έχουν βάση εκεί, πήγαν πάνω από το Ιράκ και τη Συρία και άρχισαν να τα καταρρίπτουν. Άρα το 80% κατερρίφθη στην διαδρομή τους και όσα πέρασαν αντιμετωπίστηκαν από την ισραηλινή αεράμυνα που ήταν ιδιαίτερα εξελιγμένη. Επίσης εκτόξευσαν και όχι της τελευταίες τεχνολογίας βαλλιστικούς πυραύλους οι οποίοι είναι απ’ αυτούς οι οποίοι δεν αλλάζουν πορεία άρα μπορεί να υπολογιστεί η πορεία τους και να αναχαιτισθούν. Σκοπός ήταν να πει το Ιράν να πει εγώ αντέδρασα, αλλά να μη προκληθεί ζημιά που θα υποχρέωνε τους αμερικανούς να στραφούνε εναντίον του Ιράν και να συμμετέχουν σε βομβαρδισμούς εναντίον του».

Ο κίνδυνος γενίκευσης που θα σημαίνει μία παγκόσμια κρίση τεραστίων διαστάσεων

«Τώρα το Ισραήλ θα πραγματοποιήσει μία επιμέρους περιορισμένη επίθεση, ένα περιορισμένο βομβαρδισμό ή θα αδράξει την ευκαιρία να πάει σε ένα μαζικό στρατηγικού χαρακτήρα βομβαρδισμό; Το δεύτερο θα φέρει γενίκευση που θα έχει πολύ μεγάλο κόστος για όλη την οικονομία. Αν γίνει αυτό θα ναρκοθετήσουν τα στενά του Ορμούζ και το 20% του παγκόσμιου εμπορίου που περνά από αυτά τα στενά θα σταματήσει να περνάει, αυτό σημαίνει ότι με δεδομένες τις κυρώσεις σε Βενεζουέλα, Ιράν και Ρωσία, η Ευρώπη θα ξεμείνει από πετρέλαιο, θα το δούμε στα 200-300 δολλάρια το βαρέλι. Επίσης θα μπλοκάρει και το υγροποιημένο αέριο, το LNG, που σημαίνει μία παγκόσμια κρίση τεραστίων διαστάσεων».

Για το στοπ της Άγκυρας στο θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο

«Η Άγκυρα σου λέει ότι έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες γιατί αυτή την εποχή βολεύει και τους δύο αλλά ούτε βήμα πίσω από τις επεκτατικές μας διεκδικήσεις! Μη κάνεις καμία κίνηση ακόμη και αν πρόκειται για θαλάσσιο πάρκο, δηλαδή οικολογικού χαρακτήρα κίνηση και μάλιστα σε περιοχή η οποία σε μεγάλο βαθμό είναι ελληνικά χωρικά ύδατα, αυτό σου λένε οι Τούρκοι. Υπενθυμίζουν ότι τα ελληνοτουρκικά δε λύνονται με τις ψευδαισθήσεις που τρέφουν πολλοί στην Αθήνα. Επειδή θα υπάρξει ελληνική ΑΟΖ που δεν έχει οριοθετηθεί σου λέει δε θα το κάνεις επειδή εγώ δεν αναγνωρίζω ότι έχεις ΑΟΖ όπως την εννοούμε εμείς, δεν αναγνωρίζω ΑΟΖ στα νησιά άρα πρέπει να μοιραστεί η ΑΟΖ του Αιγαίου στη μέση μεταξύ της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Τουρκίας, σα να μην υπάρχουν νησιά στη μέση. Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας όμως λέει πως τα νησιά έχουν ΑΟΖ, ειδικά όταν μιλάμε για κατοικημένα νησιά».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles