Μειώνεται ο πληθυσμός, συρρικνώνονται τα όργανα τοπικής αυτοδιοίκησης στην Π.Ε. Καβάλας!

0
287

Η αρνητική εικόνα που προκύπτει στα ακριβή νούμερα της απογραφής του πληθυσμού της χώρας αλλά και όλων των περιοχών της ΑΜΘ αντανακλάται με τον ίδιο αρνητικό τρόπο και στις κοινωνίες αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπου η εκπροσώπηση ολόκληρων περιοχών περιορίζεται πολλές φορές στο ελάχιστο ή συρρικνώνεται. Για αυτό το φαινόμενο, της συρρίκνωσης ακόμη και του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας σε έδρες ως απόρροια της μείωσης πληθυσμού μίλησε στον Alpha Radio ο νομικός Νίκος Σιδηρόπουλος.

«Η μείωση των εδρών των δημοτικών συμβουλίων είχε ουσιαστικά προεξοφληθεί με την δημοσίευση του νόμου 4804 του 2021 βάση του οποίου θα διενεργηθούν οι επικείμενες δημοτικές εκλογές. Αυτό που έχει τροποποιηθεί σε σχέση με την απογραφή πάντα, είναι η μείωση του πληθυσμού του δήμου Παγγαίου κάτω από 30.000 κατοίκους, φτάσανε στους 29.500 περίπου, έτσι και το δημοτικό συμβούλιο Παγγαίου θα έχει 25 έδρες, θα μπορούσε να έχει 29 έδρες αν ήτανε 30.000 και ένας ο πληθυσμός του. Για 500 κατοίκους το χάνει αυτό και συνακόλουθα επηρεάζονται και οι χρηματοδοτήσεις. Κοιτάξτε τώρα στο Παγγαίο το οξύμωρο είναι ότι έχει μεγάλη ανάπτυξη ο τουρισμός στο παραλιακό του μέτωπο με σημαντική ανοικοδόμηση τελευταία, αρκετές αγοραπωλησίες ακινήτων και πάρα πολλούς αλλοδαπούς τουρίστες οι οποίοι αγοράζουν εξοχικές κατοικίες εκεί αλλά παρά ταύτα δείτε τι αρνητικές συνέπειες δημιουργούνται. Οι ανάγκες του δήμου Παγγαίου το καλοκαίρι είναι περισσότερες από ότι τους χειμερινούς μήνες καθώς ο πληθυσμός αυτός πολλαπλασιάζεται».

«Η Θάσος έχει 25 δημοτικούς συμβούλους γιατί είμαστε στο πλαίσιο γιατί είμαστε στην κλίμακα 10 με 30.000 πληθυσμού, το ίδιο θα ισχύει και για το Νέστο που θα έχει και εκεί 25 έδρες. Η Καβάλα είναι στην αμέσως επόμενη κλίμακα ακριβώς όπου θα έχει το δημοτικό συμβούλιο της 35, έχουμε πληθυσμό περίπου 66.000 κατοίκους οπότε πάμε στις 35 έδρες. Tώρα στη παρούσα δημοτική περίοδο, το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας έχει 41 συμβούλους. Χάσαμε πέντε με έξι χιλιάδες κατοίκους αλλά δεν επηρεάζει αυτό, έρχεται ο νόμος που ισχύει από το 2021και μας λέει ότι είμαστε στην κλίμακα των 35 εδρών».

«Στο Δήμο Καβάλας υπάρχουν δύο Δ.Ε., η Δ.Ε Καβάλας και η Δ.Ε Φιλίππων οι οποίες προέρχονται από το νόμο του Καλλικράτη από τους δύο πρώην δήμους και εκεί πέρα με βάση τα στοιχεία της απογραφής η Δ.Ε Καβάλας θα καταλαμβάνει 30 έδρες συμβούλων και η Δ.Ε Φιλίππων 5. Εάν είχε υποστεί μείωση πληθυσμού η Δ.Ε Φιλίππων και είχαμε τα ίδια αποτελέσματα όπως το 2011, έκανα μία τέτοια σύγκριση θα είχε η Δ.Ε Φιλίππων 6 συμβούλους, άρα με βάση την απογραφή και το νέο νόμο χάνει μία έδρα. Αυτό πρέπει να το δει η κυβέρνηση γιατί δε μπορεί απομονωμένες περιοχές όπως η Δ.Ε Ορεινού για παράδειγμα να έχει 1 μόνο. Δηλαδή η Δ.Ε Χρυσούπολης δίνει 19 έδρες, η Δ.Ε Κεραμωτής δίνει 5 έδρες, και η Δ.Ε Ορεινού μόλις μία έδρα. Ένας πρώην δήμος που σήμερα έχει κάτω από 1.000 άτομα πληθυσμό αλλά είναι μια τεράστια περιοχή, δυσπρόσιτη, ορεινή έχει μόνο μία έδρα ενώ θα μπορούσε με βάση το νόμο του Καλλικράτη να αποτελεί αυτοτελή δήμο. Από κει που ήταν δήμος τώρα έχει μόλις 1 έδρα. Οι επόμενες δημοτικές αρχές που θα προέλθουν από τις εκλογές του Οκτωβρίου θα πρέπει να το δουν αυτό το θέμα, δηλαδή να μην περιμένουνε να έρθει ο νόμος ή η κυβέρνηση και να πει τις κοινωνίες κάντε αυτό ή κοιτάξτε εκείνο αλλά οι τοπικές κοινωνίες από μόνες τους να ιεραρχήσουν τις ανάγκες τους για να μη χάνουν και τον πληθυσμό τους και να προσελκύσουν νέους κατοίκους ενδεχομένως και να κρατήσουν το νεότερο πληθυσμό τους. Η Περιφέρεια μας έχει μείωση διπλάσια σε ποσοστό από τον εθνικό μέσο όρο, είναι στην άκρη της Ελλάδος και βλέπουμε αυτό πως αντανακλά και περιφερειακά και τοπικά. Οι τοπικές κοινωνίες είναι αυτές που πρέπει να το δουν με μεγαλύτερη ζέση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ