16.8 C
New York
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Buy now

Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχουμε τις οριστικές μελέτες και το κόστος του έργου

Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχουμε τις οριστικές μελέτες αλλά και το προϋπολογισμένα κόστος της νέας γέφυρας που θα χτιστεί στην θέση της γνωστής πεσμένης γέφυρας διεμήνυσε ο αντιπεριφερειάρχης υποδομών Μιχάλης Αμοιρίδης μιλώντας στον Alpha Radio. O ίδιος εξήγησε την διαδικασία που ακολουθήθηκε, γιατί πήρε τόσα χρόνια έως ότου να μιλάμε ξανά για το πότε θα κατασκευαστεί αλλά και τι ποσό υπολογίζεται πως θα απαιτηθεί.

«Όταν έπεσε η γέφυρα αποφάσισε η περιφέρεια να επισκευαστεί και ανέλαβε να χρηματοδοτήσει με 830 χιλιάδες ευρώ τη μελέτη. Την ανέθεσε στην Εγνατία Οδό διότι κρίθηκε ότι έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία, οι μελέτες δεν γίνονται μέσα σε μία μέρα με τη μία και όλες μαζί, πρέπει να ακολουθήσουν βήματα. Έγιναν εδαφολογικές, περιβαλλοντολογικές μελέτες, στατική αποτίμηση, πράγματα που απαιτούν μήνες και έχει καταλήξει πλέον στις οριστικές μελέτες, αυτές οι οποίες είναι για να κατασκευάσει το έργο σε ποσοστό 80%, για την μελέτη οδοποιίας, την υδραυλική και την ηλεκτρομηχανολογική μελέτη. Αυτό που αποφασίστηκε είναι ότι πρέπει η γέφυρα να ξανακατασκευαστεί, επειδή το παλιό νοσοκομείο κάποια στιγμή θα αξιοποιηθεί και θα μπαινοβγαίνουν πολλοί άνθρωποι. Και αφού γίνονται μία μία οι μελέτες αποφασίστηκε να παραταθεί η σύμβαση με την Εγνατία μέχρι τον Οκτώβριο του 2023. Ο μελετητής εργάζεται να παραδώσει τις μελέτες εφαρμογής, αυτές να εγκριθούν από την Εγνατία και μετά να βγουν τα τεύχη δημοπράτησης, να βγουν οι τιμές για κάθε εργασία και ο προυπολογισμός, θα γίνει μέχρι το φθινόπωρο του 2013».

«Τα 5-6 εκ. ευρώ είναι μία πρόβλεψη για το έργο, η μελέτη είναι έτοιμη, αυτό θα καθοριστεί από τα τεύχη δημοπράτησης, τα τελευταία χρόνια οι τιμές των οικοδομικών υλικών έχουν ιδιαιτέρως αυξηθεί και παίζει ρόλο. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχουμε και το ακριβές ποσό και μετά είναι στο χέρι του Δήμου αν θέλουν να επενδύσουν αυτό το ποσό για την ανακατασκευή της. Η γέφυρα επειδή είναι χτισμένη επάνω στα βράχια θεωρείται αιγιαλός και απαιτεί έξτρα αδειοδοτήσεις, αυτά πάντα καθυστερούν στην Ελλάδα. Είμαι αισιόδοξος ότι με την πίεση όλων και επειδή όντως δεν προκαλεί μία καινούργια περιβαλλοντική όχληση και ο τρόπος με τον οποίο θα κατασκευαστεί η γέφυρα αλλά και πως θα γκρεμιστεί η υφιστάμενη και πιστεύω ότι θα εγκριθούν».

«Η κατασκευή της είναι δικαιοδοσία του δήμου, κατασκευάστηκε από μια υπηρεσία του δήμου, συντηρούνταν όλα αυτά τα χρόνια από υπηρεσίες του δήμου, αυτό που μας αφορα είναι να βοηθήσουμε διαθέτοντας τα 837 χιλιάδες για την μελέτη και απόφαση του περιφερειάρχη είναι εφόσον η κοινωνία της Καβάλας αποφασίσουν ότι θέλουν να γίνει ξανά η γέφυρα θα φροντίσει η περιφέρεια να χρηματοδοτηθεί το έργο μέσα από το ΕΣΠΑ. Συμφωνώ ότι 5 χρόνια είναι πολλά, αλλά χρειάστηκε χρόνος να συμφωνήσουμε με την Εγνατία, να γίνουν μία μία οι μελέτες ξεχωριστά, να εξετάσουμε την στατική επαρκεια, μας γνωστοποιήθηκε ότι πρέπει να φύγει όλο το οδόστρωμα δεν μπορεί να επισκευαστεί, οπότε θα πρέπει να το κατεδαφίσουμε και να το απομακρύνουμε, όλες τις πλάκες. Τα βάθρα είναι σε μία κατάσταση στην οποία μπορούν να συντηρηθούν για αυτό χρειαζόταν μία μελέτη για αυτό για να εξεταστεί σε βάθος αυτά διότι η θάλασσα διαβρώνει όλα αυτά. Από πάνω θα μπει καινούργιο οδόστρωμα, θα γίνει φωτισμός, θα γίνουν υδραυλικές μελέτες για την απορροή των ομβρίων και θα παραδοθεί στο κοινό εφόσον η απόφαση των Καβαλιωτών είναι ότι θέλουν να κατασκευαστεί η γέφυρα και όχι απλώς να απομακρυνθεί. Μπορεί οι διαδικασίες να καθυστερούν αλλά γίνεται αυτό γιατί υπάρχουν διαδικασίες οι οποίες οφείλουν να τηρηθούν για να μην υπάρχουν μελανά σημεία ή ερωτηματικά».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles