25.8 C
New York
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

Buy now

«Με τα φωτοβολταϊκά εκτοπίζεται κάθε οικονομική δραστηριότητα και οι άνθρωποι γύρω από αυτήν»

Απαντήσεις στις νέες δικαιολογίες που προβάλλονται από την εταιρία που θα εγκαταστήσει φωτοβολταικά στην Λεκάνη έδωσε το μέλος της επιτροπής αγώνα των κατοίκων του οικισμού Δέσποινα Αργυροφθάλμου. Η ίδια τονίζει πως δε πρόκειται να είναι μικρότερης ισχύος η εγκατάσταση αλλά είπαν πως θα τοποθετηθούν λιγότερα πάνελ, ενώ συμπλήρωσε πως αν η εταιρία θέλει να κάνει την εγκατάσταση φωτοβολταικών θα πρέπει να γίνει σε απόσταση τουλάχιστον 5 χιλιομέτρων από τον οικισμό, ώστε να μην καταστρέφεται το μικροκλίμα και η οικονομία της περιοχής.

«Μικρότερης ισχύος δεν πρόκειται να είναι το έργο αυτό, το τερατούργημα αυτό το οποίο θα εγκατασταθεί και θα αγκαλιάσει τη Λεκάνη, θα είναι της ίδιας ισχύος, απλά λαμβάνοντας υπόψη τον αγώνα και τις παρατηρήσεις μας καθώς και η περιφέρεια, έχουν περιορίσει λίγο τα μέτρα, την απόσταση δηλαδή όσον αφορά την κτηνοτροφική μονάδα την οποία την είχανε μέσα, αυτό είναι το βασικό μεγαλώνουν λίγο την απόσταση. Οι κτηνοτροφικές μονάδες είναι 7 στην έκταση που θέλουν να εγκαταστήσουν το φωτοβολταικό, σε αυτές τις εκτάσεις που είναι χορτολιβαδικές εκτρέφονται ποιμενικά ζώα, είναι αυτά που στηρίζουν την οικονομία του μικρού οικισμού μας, ο αριθμός των πάνελ θα είναι λίγο μικρότερος αλλά η ισχύς τους θα είναι η ίδια, θα είναι ορατά από κάθε σημείο του οικισμού καθώς η Λεκάνη είναι ένα λεκανοπέδιο όπου εμείς κάθε μέρα θα βλέπουμε μπροστά μας ένα μαύρο σεντόνι, ένα θανατικό που θα απλώνεται γύρω μας».,

«Ένα κομμάτι είναι αυτό, το βασικό κομμάτι βέβαια δεν είναι μόνο η οπτική όχληση ή η αισθητική, είναι ότι επηρεάζει την υγεία των κατοίκων, ένα τόσο μεγάλο έργο η ακτινοβολία που θα έχει καταλαβαίνετε τι θα γίνει. Φανταστείτε ότι είστε στο κέντρο ενός λεκανοπεδίου μικρού και γύρω σας είναι φωτοβολταϊκά τα οποία χτυπάνε όλη μέρα κάθε ζωντανή ψυχή που υπάρχει σε αυτό το χώρο, καταλαβαίνετε ότι είναι θέμα υγείας. Τρίτον πλήττεται η τοπική οικονομία, ένα κομμάτι είναι η κτηνοτροφία, ένα δεύτερο είναι οι πατατοκαλλιεργητές, όπως ξέρετε η πατάτα Λεκάνης είναι ξακουστή και είναι δεδομένο ότι ένα τέτοιο έργο θα μεταλλάσει το μικροκλίμα της περιοχής άρα θα μιλάμε πια για ένα απλό προιόν και αν θα μπορούμε να το παράγουμε και αυτό.

«Εν ολίγοις εκτοπίζεται κάθε οικονομική δραστηριότητα και οι άνθρωποι γύρω από αυτές, εκτοπίζονται σε κάτι άλλο, δε ξέρω τι έχουν στο μυαλό τους, αν θέλουν να μας αναγκάσουν να φύγουμε. Εδώ μιλάμε για έναν ευλογημένο τόπο που οι πρόγονοι μας έχουν έρθει και πέτρα πέτρα έχουν δημιουργήσει μία ολόκληρη οικονομία. Εδώ έχουμε μεγαλώσει όλοι μας και έχουμε ένα χρέος της δικής μας γενιάς στη νέα γενιά που έρχεται να κρατήσουμε με νύχια και με δόντια αυτόν τον τόπο που ουσιαστικά θέλουν να αλλάξουνε τη χρήση του, να το μετατρέψουν σε μια μικρή μπαταρία ξένων συμφερόντων, μιας εταιρίας με μετοχικό κεφάλαιο 500 ευρώ, είναι αστείο που το συζητάμε. Μιλάμε για ξένα συμφέροντα από μία εταιρία που επειδή δεν έχει τα κεφάλαια θα το δημιουργήσει και θα το πουλήσει κάπου αλλού. Είναι μια ολόκληρη ιστορία αυτή με τα φωτοβολταικά, αλλά μπορούν να γίνουν μακριά από τους οικισμούς σε απόσταση τουλάχιστον 5 χιλιομέτρων. Εμείς δεν είμαστε κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά που γίνεται και ποιοι θα επωφεληθούν.

«Λένε στη νέα τροποποιημένη μελέτη πως οι μονάδες δεν είναι μία αλλά 7, και θα πάρουνε λέει μέτρα ώστε να στηρίξουν την τοπική κτηνοτροφία. Ποια μέτρα θα πάρουν; Μετά τις αντιδράσεις μας λένε αυτά, και τα ζώα μας που βόσκανε εκεί που θα τα πάμε; Όταν εκεί που ζούσαν τα ζώα θα τοποθετηθούν πάνελ; Εμείς θέλουμε να προστατεύσουμε αυτό τον τόπο έτσι ώστε να μην τα ζήσουμε, να γίνουν αλλού, είναι επιβλαβή, καταστρέφουνε την τοπική οικονομία, καταστρέφουν το μικροκλίμα, καταστρέφουνε τη χλωρίδα και την πανίδα και δεν τους ενδιαφέρει καθόλου».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles