3.4 C
New York
Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου, 2024

Buy now

«Η Χαμάς έδωσε την αφορμή στο Ισραήλ να επιφέρει ένα τιμωρητικό, εκδικητικό πλήγμα εναντίον των Παλαιστινίων»

Ήταν ηθελημένη η βιαιότητα διότι η Χαμάς τρέφεται από την αντιπαράθεση με το Ισραήλ και είναι όρος για την ύπαρξη της, ενώ από την άλλη πλευρά αυτό το χτύπημα έδωσε την πρόφαση που αναζητούσε η ακραίων κατευθύνσεων ηγεσία του Ισραήλ υπό τον κ. Νετανιάχου για να επιφέρει ένα τιμωρητικό, εκδικητικό πλήγμα εναντίον των Παλαιστινίων. Αυτά σχολίασε μιλώντας για τον πόλεμο στη Γάζα ο Δημήτρης Καραιτίδης, πρέσβης επι τιμή σε συνέντευξη του στη «ΝΕ», τονίζοντας τις τακτικές που ακολουθούνται από τις δύο πλευρές στη βίαιη αυτή αντιπαράθεση και τον ρόλο που θα μπορούσαν να έχουν οι ΗΠΑ στην εκτόνωση της κατάστασης.

Η αφορμή για το Νετανιάχου να επιφέρει ένα τιμωρητικό, εκδικητικό πλήγμα εναντίον των Παλαιστινίων

«Η σφοδρότητα και η αγριότητα του αρχικού πλήγματος της Χαμάς κατά του Ισραήλ, ενός πλήγματος που είχε όλα τα χαρακτηριστικά μίας βαριάς τρομοκρατικής ενέργειας προοιώνιζε από την πρώτη στιγμή ότι η εξέλιξη θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, βίαιη και δραματική. Διότι έδινε αυτό το χτύπημα την πρόφαση και την αφορμή που αναζητούσε η ακραίων κατευθύνσεων ηγεσία του Ισραήλ υπό τον κ. Νετανιάχου για να επιφέρει ένα τιμωρητικό, εκδικητικό πλήγμα εναντίον των Παλαιστινίων. Βεβαίως όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα το πλήγμα λέγεται ότι είναι κατά της Χαμάς αλλά βεβαίως έτσι όπως είναι η κατάσταση δεν μπορεί κανείς να διακρίνει που είναι η Χαμάς και που οι αθώοι άμαχοι για αυτό και η ιστορία έχει πάρει έναν χαρακτήρα αποκρουστικής αιματοχυσίας».

Έδωσαν στο Ισραήλ την αίσθηση ότι μπορεί να δράσει με απόλυτη ελευθερία χωρίς να σέβεται κανένα όριο και κανένα κανόνα

«Η αρχική αίσθηση στην διεθνή κοινή γνώμη ήταν ότι το Ισραήλ έχει δεχθεί μία επίθεση με βιαιότητες και ότι είχε δικαίωμα στην άμυνα, κανείς δεν το αμφισβητεί ότι κάθε χώρα έχει δικαίωμα σε άμυνα εντούτοις όμως η άμυνα έχει τους κανόνες και τα όριά της και φοβάμαι ότι το πολύ έντονα φιλοισραηλινό κλίμα που αρχικά δημιουργήθηκε και που εκδηλώθηκε και στη θέση της Ελλάδας και πολλών άλλων χωρών διεθνώς, έδωσε στο Ισραήλ την αίσθηση ότι μπορεί να δράσει με απόλυτη ελευθερία χωρίς να σέβεται κανένα όριο και κανένα κανόνα. Οι δηλώσεις του αμερικανού προέδρου οι επισκέψεις του αμερικανού υπουργού εξωτερικών με αυτές τις πολύ συναισθηματικές διαβεβαιώσεις ότι οι ΗΠΑ είναι στο πλευρό του Ισραήλ και θα του παράσχουν κάθε βοήθεια νομίζω ότι συνέτεινε στην περαιτέρω ένταση, στην ενίσχυση την απόφασης του Ισραήλ να είναι περίπου ασύδοτο στην αντίδρασή του».

Πόσο εκφράζει η Χαμάς τους Παλαιστίνιους;

«Η Χαμάς αποτελεί μετεξέλιξη των παλαιότερων παλαιστινιακών οργανώσεων κυριότερη των οποίων ήταν η Φατάχ, προς μία κατεύθυνση σκληρότερης, βιαιότερης και μαχητικής στάσης κατά του Ισραήλ. Έχει την έγκριση των Παλαιστινίων τυπικά, πόσο αντικειμενικές είναι οι διαδικασίες με βάση τις οποίες κρίθηκε ότι της έχει χορηγηθεί τέτοια έγκριση είναι εξαιρετικά αμφίβολο. Διότι μία ένοπλη οργάνωση που πιστεύει στη βία και επιπλέον έχει φτάσει σε τέτοιο ακραίο σημείο να ζητά την εξαφάνιση του Ισραήλ δε ξέρω κατά πόσο θα άφηνε ελεύθερους τους πολίτες να εκφράσουν την σκέψη τους. Εγώ αμφιβάλλω αν υπήρξαν διαδικασίες ελεύθερης επιλογής για να μπορεί η Χαμάς να ισχυρίζεται ότι έχει την υποστήριξη των Παλαιστινίων. Αλλά το γεγονός ότι η Χαμάς έχει τόσο ακραία τοποθέτηση και τόσο απόλυτες κατευθύνσεις στην δράση της αποδεικνύει ότι δεν υποστηρίζει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων όπως λέει. Διότι οι κινήσεις της είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν την Ισραηλινή αντίδραση, άρα δρα κατά των συμφερόντων των Παλαιστινίων έστω και αν η ίδια ισχυρίζεται το αντίθετο και αυτό επιβεβαιώθηκε με τρόπο σαφή και αναμφισβήτητο στη συγκεκριμένη περίπτωση. Όπως δε, δήλωσε η ίδια η βιαιότητα ήταν εσκεμμένη για να επιβεβαιωθεί η ισχύς της και η αποφασιστικότητα της. Επομένως είτε αδιαφόρησε παντελώς ια τις συνέπειες που θα είχαν οι ενέργειες της είτε τις θέλησε. Εγώ νομίζω ότι ήταν ηθελημένη η βιαιότητα αυτή διότι η Χαμάς τρέφεται από την αντιπαράθεση με το Ισραήλ και είναι όρος για την ύπαρξη της. Είναι τόσο νοσηρή η νοοτροπία αυτή που οδηγεί σε ένα πλήρες αδιέξοδο και σε μία συνεχή επιδείνωση της κατάστασης».

Οι ακραίες φωνές στο Ισραήλ

«Ως προς το Ισραήλ έχουμε και εκεί δυστυχώς μία άκρως επιβαρυντική κατάσταση γιατί η εκτίμηση, η ανάγνωση που έγινε από την πλευρά της ισραηλινής ηγεσίας για την επίθεση της Χαμας ήταν ότι τώρα δίνεται η αποφασιστική αφορμή για να εξαλείψουμε την οργάνωση και κατά πάσα πιθανότητα να εκδιώξουμε όσους περισσότερους μπορούμε παλαιστίνιους από την περιοχή αυτή. Έχουμε μία ακραία αντίληψη στην ηγεσία του Ισραήλ όπου βρίσκεται ένας πολιτικός ο οποίος πάντα υποστήριζε εξτρεμιστικές απόψεις και ο οποίος για να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργάστηκε με φιλοπόλεμες δυνάμεις του Ισραήλ μικρής ισχύος που ενούμενες με το κόμμα του Νετανιάχου αποκτούσαν μεγαλύτερη βαρύτητα καθώς και με θρησκευτικούς κύκλους που είναι γνωστοί για τον φανατισμό τους. Αυτό που προκύπτει από την Ισραηλινή ηγεσία είναι ότι πρέπει να δοθεί ένα πολύ σκληρό μάθημα στους παλαιστινίους και για λόγους ψυχολογικούς και για λόγους προειδοποίησης ώστε να μην εκδηλώσουν αντίδραση στο μέλλον. Έτσι όμως θα μπούμε σε ένα απόλυτο αδιέξοδο όπου παραβιάζονται οι κανόνες του ανθρωπιστικού δικαίου, οι κανόνες του πολέμου και οδηγείται ένας ολόκληρος λαός που δεν συμμετέχει στις τρομοκρατικές ενέργειες σε ένα αποκρουστικό λουτρό αίματος».

Ο ρόλος των ΗΠΑ

«Αυτά τα δύο άκρα μαζεύονται πολύ δύσκολα, από τη μία οι της Χαμάς δεν μπορεί να μαζευτούν με ειρηνικούς τρόπους διότι ελέγχει την κατάσταση στην περιοχή της Γάζας και έχει επιπλέον την υποστήριξη του Ιράν και άλλων ακραίων δυνάμεων οι οποίες την ενθαρρύνουν στη συνέχιση της δράσεως της. Εκεί που μπορεί να υπάρξει κάποια συνεννόηση και υφίστανται δίαυλοι μέσω των οποίων θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεαστούν οι υποστηρίζοντες την επίθεση στο Ισραήλ είναι οι ΗΠΑ. Αναμφίβολα και παραδοσιακά έχουν πολύ στενές σχέσεις, ταυτίζονται σχεδόν με την ισραηλινή πολιτική εντούτοις όμως διαπιστώνουν ότι για να μην διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση ότι η μόνη εφικτή και ρεαλιστική λύση θα ήταν η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους πράγμα που το Ισραήλ αρνείται. Πιστεύω ότι αν η στάση των ΗΠΑ και εξ αυτής και η στάση των άλλων δυτικών δυνάμεων που συνηθίζουν να ταυτίζονται στις επιλογές τους με εκείνες των Ηνωμένων Πολιτειών, ήταν πιο έντονη πιο αποφασιστική, θα μπορούσε κάποια στιγμή και στο Ισραήλ να επικρατήσουν ψύχραιμες και σωφρονέστερες φωνές ώστε να υπάρξει μία διαδικασία για την άρση του τρομερού αυτού αδιεξόδου».

Η κρίση του έδωσε τη χρυσή ευκαιρία να εμφανιστεί ως υπέρμαχος του εθνικού συμφέροντος

«Ο Νετανιάχου διώκεται δικαστικά στο Ισραήλ για σοβαρότατα αδικήματα και αν δε μεσολαβούσε η κρίση και ήταν βέβαιο ότι αν δεν υπήρχε η κρίση, η δίωξη θα είχε συνέχεια και κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγούσε και σε παραμποπή του σε δίκη. Η κρίση του έδωσε τη χρυσή ευκαιρία να αποφύγει προσωρινά το ενδεχόμενο αυτό και να εμφανιστεί δε ως υπέρμαχος του εθνικού συμφέροντος και να αποπλύνει τον στιγματισμό που  έφερε μέχρι τώρα ως πρωθυπουργός που έχει διαπράξει σοβαρά αδικήματα».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles