32.9 C
New York
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Buy now

Επιστρέφει η ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα ως «ειδικός μηχανισμός διακύμανσης»!

Το νέο σύστημα για τις χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και η ακρίβεια, βρέθηκαν στην αιχμή των παρεμβάσεων που έγιναν, κατά την επεξεργασία στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις υποχρεώσεις δημοσιότητας οικονομικών στοιχείων των εταιρειών και τις ρυθμίσεις στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου δεν μένει «προσηλωμένη» μόνο στις διατάξεις για τη δημοσιότητα των στοιχείων των εταιρειών, δεδομένου ότι μαζί με αυτές προωθούνται και οι διατάξεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος. Με το άρθρο 138 του ν. 4951/2022, θεσπίστηκαν έκτακτες ειδικές ρυθμίσεις για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες εφαρμόζονται έως την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Στη διαδικασία της ακρόασης φορέων και σε σχέση με τις χρεώσεις στο ρεύμα, οι εκπρόσωποι των ενώσεων καταναλωτών, προειδοποίησαν ότι το νέο σύστημα γίνεται περισσότερο περίπλοκο για τους οικιακούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, που θα είναι πρακτικά αδύνατο να έχουν ξεκάθαρη εικόνα για το φθηνότερο τιμολόγιο.

Ο Γεώργιος Μελισσάρης, νομικός σύμβουλος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος, αναφέρθηκε μιλώντας στον Alpha Radio στις διατάξεις για την εισαγωγή του ειδικού τιμολογίου στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

«Ξέραμε όλοι μέχρι τις αρχές του 2023 τη γνωστή ρήτρα αναπροσαρμογής που ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία «βοήθησε» τις τιμές με τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος που πληρώναμε να εκτιναχθεί σε ποσοστά δυσθεώρητα που καταδίκαζαν μια οικογένεια σε ένδεια, μιλάμε για ποσοστά 200-300% επάνω. Αυτή η ρήτρα αναπροσαρμογής ανεστάλη η είσπραξη της, με ένα νόμο που τότε είχε ψηφίσει η κυβέρνηση, ακριβώς λόγω της αδυναμίας των πολιτών για την είσπραξη της. Τώρα που λήγει μετά από παρατάσεις αυτή η αναστολή είσπραξης στις 31/21/2023, το Υπ. Ανάπτυξης φέρνει μία ρύθμιση που συζητείται στις επιτροπές προς το παρόν της Βουλής αλλά θα μπει στην Ολομέλεια το επόμενο χρονικό διάστημα με βάση την οποία θεσπίζεται ένας νέος μηχανισμός και ένα νέο ειδικό τιμολόγιο στις εταιρίες ηλεκτρικής ενέργειας στο οποίο θα μεταπηδήσουν όλοι οι καταναλωτές οι οποίοι δεν θα επιλέξουν κάποιο άλλο συμβόλαιο, με κυμαινόμενη τιμή, με σταθερή τιμή η οποία θα είναι λίγο πιο ακριβή αλλά βέβαια θα προστατεύει από τις διακυμάνσεις, σε αυτό το ειδικό τιμολόγιο θα μεταπηδήσουν όλοι όσοι δεν ασχολούνται με το ρεύμα και τους παρόχους και όσα προσφέρουν και στο τιμολόγιο αυτό η τιμή που θα πληρώνουμε τελικά το ρεύμα θα είναι άθροισμα πολλών παραγόντων, θα είναι πολλών μεταβλητών και μια από τις οποίες θα είναι αυτός ο ειδικός μηχανισμός διακύμανσης όπως θα λέγεται, όπου είναι η ρήτρα προσαρμογής με άλλο όνομα αλλά είναι το ίδιο πράγμα και μάλιστα με ένα μαθηματικό τύπο που διέρρευσε, είναι μαθητικός τύπος που και πτυχίο μαθηματικών να έχεις δε μπορείς να τον καταλάβεις».

«Ο μέσος καταναλωτής θα παίρνει γουρούνι στο σακί, γιατί βάση της Γιουροστατ είμαστε πολύ πιο κάτω στο μ.ο. στις ψηφιακές δεξιότητες, δηλαδή στο πως χειριζόμαστε το ίντερνετ.  Αυτός ο μηχανισμός προβλέπουμε ότι θα καταλήξει στον καταναλωτή να ψάχνει κάθε μήνα διαφορετικό να ψάχνει συμβόλαιο που θα τον εξυπηρετεί, διαφορετική προσφορά στις διάφορες εταιρίες του ολιγοπωλίου της ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίες κάνουν μία προσφορά η οποία διαρκεί 1-2 μήνες γιατί μετά στα ψιλά γράμματα όπως ξέρετε υπάρχει μεταπίδιση της κιλοβατώρας σε υψηλότερη χρέωση. Επομένως αυτός ο μηχανισμός έτσι όπως γίνεται τώρα δεν εξυπηρετεί σε καμία περίπτωση τον Έλληνα καταναλωτή ο οποίος είναι γνωστό, οτι μαστίζεται από την τρομακτική ακρίβεια».

«Αυτός ο μηχανισμός διακύμανσης ο οποίος θα καθορίζεται από πολλές μεταβλητές είναι ουσιαστικά η γνωστή ρήτρα αναπροσαρμογής. Οι μεταβλητές ποιες είναι; Η τιμή που αγοράζει η χώρα μας ηλεκτρική ενέργεια από το χρηματιστήριο ενέργειας, το οποίο σαν χρηματιστήριο καταλαβαίνει κανείς ότι οι εταιρείες που πουλάνε ενέργεια το μεγαλύτερο κέρδος. Δυστυχώς η χώρα μας είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που την ηλεκτρική ενέργεια την αγοράζει στο 100% μέσω του χρηματιστηρίου ενέργειας, η δεύτερη είναι η Ελβετία με πολύ χαμηλότερο ποσοστό όπου ακόμα και η Μεγάλη Βρετανία που είναι η κοιτίδα του καπιταλισμού και του νεοφιλελευθερισμού μόνο το 13% αγοράζει από το χρηματιστήριο, όλα τα άλλα είναι μακροχρόνιο συμβόλαιο. Εμείς το αγοράζουμε μόνο από κει, οι τιμές αυξομειώνονται άρα στο μηχανισμό διακύμανσης θα έρθουμε πάλι την ρήτρα αναπροσαρμογής. Να πω εδώ ότι με βάση αυτό το μηχανισμό αν τυχόν υπάρχει αλλαγή στη χρέωση λόγω της αλλαγής της τιμής αυτό δεν θα φανεί στο λογαριασμό που πληρώσαμε για αυτό το μήνα, θα φανεί στον επόμενο, άρα ακόμα και αν δεν θέλαμε εμείς να το πληρώσουμε, θα προσμετράται στις μέρες κατανάλωσης και θα πληρωθεί με την αυξημένη χρέωση μέχρι να αλλάξουμε πάροχο ή και πρόγραμμα στον ίδιο πάροχο».

 

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles