24.1 C
New York
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024

Buy now

«Γίνονται πολλά έργα και πολλές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις που θα φέρουν πολύ σημαντική αύξηση του ΑΕΠ»

Πολλά δημόσια έργα έχουν ανακοινωθεί, πολλές επενδύσεις δημόσιες για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας καθώς και ιδιωτικές επενδύσεις έχουν προχωρήσει και όλα αυτά τα επόμενα χρόνια θα φέρουν μία πολύ σημαντική αύξηση του ΑΕΠ της περιοχής μας σημειώνει σε συνέντευξη του στον Alpha Radio ο περιφερειάρχης ΑΜΘ και επικεφαλής του συνδυασμού Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση Χρήστος Μέτιος. Ο ίδιος μίλησε για τον ρόλο της περιφέρειας και των δήμων, τις πρωτοβουλίες που οφείλει να λαμβάνει, τα μεγάλα έργα και δράσεις που μπορούν να βάλουν την περιφέρεια σε αναπτυξιακή τροχιά ενώ απάντησε και σε συγκεκριμένα ερωτήματα όπως για την παλιά γέφυρα και την περιμετρική της Καβάλας.

Η πρώτη επαφή όλων των πολιτών είναι με το δήμο και με τον ίδιο το δήμαρχο

«Είναι αλήθεια ότι η πρώτη επαφή όλων των πολιτών είναι με το δήμο, με τους αντιδημάρχους, με τον ίδιο το δήμαρχο και είναι και θέμα αρμοδιοτήτων των δήμων που είναι της καθημερινότητας. Οι περιφέρειες έχουμε υπ’ ευθύνη μας μεγάλα χρηματοδοτικά εργαλεία για να γίνει ένας ευρύτερος σχεδιασμός για σημαντικά έργα υποδομών. Η Αν. Μακεδονία και Θράκη είναι μία περιφέρεια στη θέση 5 σε πληθυσμό και σε έκταση, δεν είναι εύκολη η επαφή με τον πολίτη, πρέπει να γίνεται ίσως να είναι και μία αδυναμία δική μου αλλά δεν είναι και εύκολο να είμαι συνεχώς σε κάθε σημείο, για αυτό υπάρχουν και οι αντιπεριφερειάρχες οι οποίοι έχουν σημαντικό ρόλο και στη διαμόρφωση της πολιτικής και στο σχεδιασμό αλλά κυρίως στην υλοποίηση όλων αυτών που αποφασίζουμε».

Η απορρόφηση του ΕΣΠΑ πάει πολύ καλά, είμαστε στην τρίτη θέση απορρόφησης στις 13 περιφέρειες

«Η αντιπολίτευση πολλές φορές κάνει όχι απλώς λάθη, αφορισμούς, μηδενίζει τα πάντα, και θεωρώ ότι από την πρώτη στιγμή με το ύφος το καταγγελτικό λέει 4 χρόνια τα ίδια πράγματα. Η απορρόφηση του ΕΣΠΑ πάει πολύ καλά, είμαστε στην τρίτη θέση απορρόφησης στις 13 περιφέρειες. Η περιφέρεια μας συγκαταλέγεται στις πιο φτωχές, αυτό όμως έχει να κάνει και με μία σειρά από άλλους παράγοντες πιο γενικούς όπως το σύνολο των δημοσίων επενδύσεων που έχουμε ένα ρολό, έχει όμως να κάνει με το σύνολο των ιδιωτικών επενδύσεων, με το σύνολο του χρήματος που κυκλοφορεί, με την κατανάλωση, τις καταθέσεις και άλλες παραμέτρους για το ΑΕΠ μίας περιοχής. Τα τελευταία χρόνια όμως πολύ σημαντικά δημόσια έργα έχουν δρομολογηθεί, όταν ανακοινώνεται ένα έργο 160 εκατομμύρια παράδειγμα για την Ξάνθη, δεν είναι εύκολο να γίνει σε 1-2 χρόνια. Πολλά δημόσια έργα έχουν ανακοινωθεί, πολλές επενδύσεις δημόσιες για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, πολλές ιδιωτικές επενδύσεις έχουν προχωρήσει και όλα αυτά τα επόμενα χρόνια θα φέρουν μία πολύ σημαντική αύξηση του ΑΕΠ της περιοχής μας. Είμαστε στη χρονιά που κλείνει το παλιό ΕΣΠΑ και ανοίγει το νέο και ήδη έχουμε και τις πρώτες προσκλήσεις».

Προτεραιότητα έναντι όλων των έργων, τα αντιπλημμυρικά

«Για το νέο ΕΣΠΑ έγινε σχεδιασμός, θα δοθεί έμφαση στο περιβάλλον, στα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, ήδη οι ίδιοι έχω δώσει οδηγία στις τεχνικές υπηρεσίες να επισπευτεί ο σχεδιασμός αυτών των έργων και οι δήμοι που έχουν έργα αντιπλημμυρικά και αυτά θα προταθούν, ενισχύουμε ακόμα περισσότερο τους πόρους που έχουμε για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής μας. Θα γίνει μία ΟΧΕ (Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση) για το περιβάλλον, θα έχουμε τη δυνατότητα να γίνουν έργα στην οροσειρά της Ροδόπης, στα στενά του Νέστου, θα γίνει αξιοποίηση των οχυρών, να γίνει η αξιοποίηση του Φαλακρού στη Δράμα, υπάρχει στον ορεινό μας όγκο μια στόχευση για την ανάπτυξη του. Έχουμε προγραμματίσει έργο οδικής ασφάλειας και για την Π.Ε. Καβάλας αλλά και για τις άλλες περιφερειακές ενότητες, σίγουρα θα υπάρχει στόχευση για την Παιδεία και την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».

Πόροι από τα σχέδια βιώσιμης αστικής ανάπτυξης για όλες τις πόλεις

«Επίσης υπάρχουν πολύ σημαντικοί πόροι και για τα έργα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης διότι μπορεί να είμαστε αγροτική κατά βάση περιοχή, όμως οι πόλεις εχουν μεγάλη επισκεψιμότητα και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη. Έχουμε αποφασίσει τα σχέδια βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, εκεί που στο προηγούμενο ΕΣΠΑ έγινε ένας διαγωνισμός μεταξύ τους και επελέγησαν 3 πρωτεύουσες με διαγωνισμό, αυτή τη φορά θα δοθούν σε όλες χωρίς διαγωνιστική διαδικασία, είναι δική μου απόφαση έτσι ώστε θα στηριχτούν οι πόλεις και να αναδείξουν περιοχές υποβαθμισμένες και να ενισχύσουμε τα κέντρα των πόλεων, των 5 πρωτευουσών συν την Ορεστιάδα».

Τα αντιπλημμυρικά στο Νέστο

«Τα αναχώματα του Νέστου ανατολικά τα χειρίζεται η ΠΕ Ξάνθης και δυτικά η ΠΕ Καβάλας, ετοιμάζονται μελέτες και στις δύο ΠΕ, αυτές οι μελέτες οδηγούν σε έργα τριών ή τεσσάρων εκατομμυρίων εδώ ώστε να ενισχύσουν τα αναχώματα του ποταμού Νέστου, αλλά δεν είναι το μόνο, υπάρχουν και άλλα αντιπλημμυρικά, δέσμευσαν 1.6 εκ. ευρώ να γίνουν οι καθαρισμοί και των τεσσάρων τάφρων περιοχή μετά από συνεργασία με τον ΤΟΕΒ και τον αγροτικό σύλλογο, δεσμεύσαμε πολύ συγκεκριμένους σπόρους, έχουμε διαθέσει πόρους επιπλέον για καθαρισμούς στρεμμάτων σε όλη την ΠΕ της Καβάλας και μάλιστα λόγω και των πυρκαγιών στο Νέστο εγκρίναμε εκτάκτως 1.2 εκ. ευρώ ώστε να παρέμβουμε όπου υπάρχει ανάγκη στις πληγείσες περιοχές. Ανακοινώθηκαν όλα αυτά αναλυτικά και πρόκειται για έργα που ξεπερνούν -μαζί με αυτά που σχεδιάζονται- τα 90 εκατομμύρια, όλα για έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και στις 5 ΠΕ της ΑΜΘ».

Η πεσμένη γέφυρα και η περιμετρική

«Ήταν δύσκολη περίπτωση η πεσμένη γέφυρα, υπήρχε διχογνωμία ποιος θα αναλάμβανε την συντήρηση κτλ. Ζήτησα πρωτοβουλίες από την Εγνατία εγγράφως, αλλά υπήρξε καθυστέρηση, μας στεναχωρεί πολύ, επανειλημμένα εχω επικοινωνήσει με την Εγνατία γιατί δεν είναι εύκολο να γίνει μία μελέτη τέτοια και απευθυνθήκαμε σε μία ΑΕ του δημοσίου, η μελέτη ολοκληρώνεται τώρα και με το νέο ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτήσουμε την γέφυρα μόλις αποφασιστεί τι θα γίνει με την μελέτη. Για τη περιμετρική δεσμεύσαμε 2 εκ. ευρώ για τη μελέτη του έργου αυτού σε συμφωνία με την κ. Τσανάκα, ανταποκρίθηκα τότε και με πόρους του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων δεσμεύσαμε ένα ποσό για να προχωρήσει η μελέτη, πάλι η Εγνατία ανέλαβε τη μελέτη και δεν προχώρησε πολύ γρήγορα, με ειδοποίησαν ότι έχει ολοκληρωθεί η προμελέτη και θα πάμε στο στάδιο της μελέτης. Είναι μεγάλο και δύσκολο έργο που απαιτεί πολλά εκατομμύρια ευρώ, θα πρέπει να βρεθούν σημαντικοί πόροι και μία μεγάλη κατασκευή με σήραγγες κτλ».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles