Ενεργοποιήθηκε το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στην Καβάλα!

0
570

Παρουσία της διευθύνουσας συμβούλου της ΔΕΔΑ Francesca Zanninotti αλλά και όλων των εμπλεκομένων φορέων από την τοπική αυτοδιοίκηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης η ενεργοποίηση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στη συμβολή των οδών Θάσου και Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού στην Καβάλα.

Το έργο για την κατασκευή του δικτύου φυσικού αερίου στην Καβάλα έχει προϋπολογισμό 6,4 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από κεφάλαια της ΔΕΔΑ (θυγατρική της ΔΕΠΑ Υποδομών, μέλος του ομίλου Italgas) και πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Η διευθύνουσα συμβούλου της ΔΕΔΑ Francesca Zanninotti σημείωσε «Θα ήθελα να σας καλωσορίσω και να σας ευχαριστήσω όλους που βρίσκεστε σήμερα μαζί μας στα εγκαίνια του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην πόλη της Καβάλας, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι οι ενέργειες που απαιτούνται για την ενεργοποίηση του δικτύου ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Σήμερα βρισκόμαστε εδώ έτοιμοι και αποφασισμένοι να προσφέρουμε τα οφέλη του φυσικού αερίου στους πολίτες Καβάλας. Το επίτευγμα αυτό είναι ένα αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας της ΔΕΔΑ, θυγατρική της ΔΕΠΑ υποδομών και του στρατηγικού οράματος της εταιρείας μας του ομίλου Italgas. Μαζί θωρακίζουμε αυτή την ιστορική και όμορφη πόλη της Βόρειας Ελλάδας με ένα έξυπνο ανθεκτικό και ευέλικτο ενεργειακό δίκτυο που θέτει τα θεμέλια για μία νέα εποχή στη διανομή ενέργειας. Αυτό το δίκτυο αξιοποιώντας την τεχνογνωσία του ομίλου italgas και διατηρώντας τα υψηλότερα πρότυπα δεν αφορά μόνο το φυσικό αέριο, έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί ανανεώσιμα αέρια όπως το όπως το βιομεθάνιο.

«Η κατασκευή δικτύου διανομής φυσικού αερίου 66 km στην Καβάλα προχωρά με εντυπωσιακούς ρυθμούς και είμαστε περήφανοι που ανακοινώνουμε ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 2024. Οι πρώτες συνδέσεις των καταναλωτών θα πραγματοποιηθούν σε λίγες μόλις μέρες στα μέσα Οκτωβρίου, εγκαίρως για να καλύψουν σημαντικό μέρος των ενεργειακών αναγκών των κατοίκων για τον επερχόμενο χειμώνα. Αυτό σημαίνει ότι τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις, οι βιομηχανίες και τα δημόσια και δημοτικά κτίρια όπως το νοσοκομείο και το κολυμβητήριο μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση σε μία πιο οικονομική και πιο βιώσιμη μορφή ενέργειας. Πρόκειται για ένα έργο που αλλάζει τη ζωή των πολιτών προς το καλύτερο ενώ παράλληλα στηρίζει τις επιχειρήσεις εξασφαλίζοντας ένα βιώσιμο αποτέλεσμα για την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον, πρόκειται για τη δημιουργία ενός πιο Φωτεινού και πιο καθαρού μέλλοντος για την Καβάλα. Το έργο στην Καβάλα αποτελεί επίσης σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης και έχει προϋπολογισμό 6,4 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτείται από πόρους της ΔΕΔΑ και πόρους του εθνικού προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, επιχειρησιακό πρόγραμμα ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

«Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τα υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και τον περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστο Μέτιο, τον αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας και Περιβάλλοντος Χρήστο Γάκη, τον δήμαρχο Καβάλας Θεόδωρο Μουριάδη, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μάρκο Δέμπα και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την πολύτιμη συμβολή τους στην υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου».

Από την πλευρά του ο συντονιστής εμπορικών δραστηριοτήτων ΔΕΔΑ Δημήτρης Αυλωνίτης «Είναι μία πολύ σημαντική μέρα κυρίως για την Καβάλα και για την ΔΕΔΑ, βρισκόμαστε στο σημείο όπου η Καβάλα συνδέεται με το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου, αυτό σημαίνει ότι από φέτος το χειμώνα οι κάτοικοι της Καβάλας, οι επιχειρήσεις της Καβάλας, τα δημόσια κτίρια της Καβάλας θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο, μία σύγχρονη οικονομική και περιβαλλοντικά αποδοτική μορφή ενέργειας. Θα έχουμε παρουσία και στην KAVALA EXPO  από 29 Σεπτεμβρίου μέχρι 2 Οκτωβρίου, θα είμαστε στο περίπτερο 8 όποιος θέλει μπορεί να μας επισκεφθεί και να κάνει την αίτηση του επί τόπου. ‘Ηδη παίρνουμε πάρα πολύ θετικά μηνύματα, ήδη έχουμε υπογράψει σύμβαση σύνδεσης και με οικιακούς και με εμπορικούς καταναλωτές, έχουμε δει πολύ μεγάλη ανταπόκριση και πιστεύουμε ότι η Καβάλα θα είναι μία πόλη που θα αγκαλιάσει το έργο στην πράξη. Αυτή την στιγμή έχουμε γύρω στις 400 αιτήσεις και υπολογίζεται ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν υπογραφεί περί τις 250 συμβάσεις. Γίνεται προτεραιοποίηση στις αιτήσεις με βάση τη διαθεσιμότητα του δικτύου, αν υπάρχει δίκτυο κινούμαστε άμεσα, αν δεν υπάρχει δίκτυο αξιολογούμε τη ζήτηση και προγραμματίζουμε τις επεκτάσεις.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Χρήστος Γάκης υπογράμμισε στην ομιλία του: «Η σημερινή, είναι μια ξεχωριστή μέρα για την Καβάλα και για τους κατοίκους της και για εμένα προσωπικά και η αιτία είναι η υλοποίηση του δικτύου φυσικού αερίου. Οι λόγοι είναι πολλοί και σημαντικοί, θα προσπαθήσω να τους απαριθμήσω εν συντομία:

Ο πρώτος, είναι ότι σήμερα εγκαινιάζεται ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό έργο υποδομής, το οποίο δίνει στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις πρόσβαση σε φθηνή και καθαρή ενέργεια.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι όλο αυτό το έργο, ξεκίνησε και ολοκληρώνεται επί των ημερών μου ως αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας. Έχω ως πεποίθηση, ότι θα πρέπει η ενασχόλησή μας με την Αυτοδιοίκηση να στοχεύει στην υλοποίηση μεγάλων έργων που έχει ανάγκη η κοινωνία και σηματοδοτούν μια πορεία καλύτερης ποιότητας ζωής και ανάπτυξης, οπότε λειτουργώ πάντα προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, χαιρέτισε την έναρξη λειτουργίας του δικτύου με δήλωσή του: «Σήμερα, που η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο, οι κοινωνίες της περιοχής μας θα ήταν άδικο να μην μπορούν να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου.

Η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειάς μας του έργου ανάπτυξης δικτύων φυσικού αερίου σε έξι πόλεις – Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα – και η έναρξη κατασκευής του έργου, ήταν αποτέλεσμα συστηματικής προσπάθειας ετών, τόσο από την Περιφέρειά μας όσο από τη ΔΕΔΑ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σήμερα, λοιπόν, η πόλη της Καβάλας αποκτά το δικό της δίκτυο φυσικού αερίου. Νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια θα επωφεληθούν από τη χρήση μιας μορφής ενέργειας που είναι οικονομικότερη και πιο φιλική προς το περιβάλλον».

Η Καβάλα είναι πλέον η πέμπτη πόλη στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που συνδέεται με φυσικό αέριο, ακολουθώντας τα βήματα της Αλεξανδρούπολης, της Δράμας, της Ξάνθης και της Κομοτηνής, ενώ σύντομα θα προστεθεί και η Ορεστιάδα. Συνολικά, οι επενδύσεις σε αυτές τις έξι πόλεις ανέρχονται σε 44 εκατ. ευρώ, με την κατασκευή 496 χιλιομέτρων δικτύου και περισσότερες από 11.500 συνδέσεις καταναλωτών από τον οικιακό, εμπορικό και βιομηχανικό τομέα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ