«Η μεγάλη εικόνα είναι ότι διολισθάνουμε συνεχώς σε αυτή τη χώρα σε μία πελατειακή σχέση όπου ο φεουδάρχης άρχοντας μοιράζει ελεημοσύνες και οι δε ευγνώμονες ιθαγενείς την δέχονται με εσαεί ευγνωμοσύνη» σχολίασε σκωπτικά ο Νικόλας Φαραντούρης, καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και σύμβουλος για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, την παρουσία του πρώην υπουργού Κ. Καραμανλή στην επιτροπή της Βουλής για τα Τέμπη. Ο ίδιος μίλησε για τις καταδίκες της χώρας μας για την απουσία κράτους δικαίου αλλά και για το έγκλημα των Τεμπών, την αλαζονεία με την οποία αντιμετωπίζουν και σήμερα οι κυβερνώντες το ζήτημα, χαρακτηρίζοντας αδιανόητο να απαγορευτεί η ακρόαση στους πραγματογνώμονες στην επιτροπή της Βουλής.
«Η σκέψη μας είναι προφανώς στραμμένη στα θύματα του εγκλήματος των Τεμπών, αυτά τα θύματα έχουνε και οικογένειες από πίσω, άρα η σκέψη μας είναι στραμμένη και στις οικογένειες των θυμάτων, τα οποία ζητούν κάποια δικαίωση, ζητούν απαντήσεις στα ερωτήματα, γιατί να συμβαίνουν αυτά το 2024 στη χώρα μας όταν η υπόλοιπη Ευρώπη τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα στην τεχνολογία, στις μεταφορές, στην τηλεματική και γενικότερα στην ασφάλεια των υποδομών και το δικτύων. Γιατί να συμβαίνει αυτή η προσχηματική συζήτηση που την στιγμή που η ευρωπαϊκή εισαγγελία έχει ήδη μιλήσει για ευθύνες και έχει ζητήσει την δίωξη συγκεκριμένων ανθρώπων και μαλιστα πολιτικών προσώπων. Γιατί τσιμεντάρεται η περιοχή από τον πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας τη στιγμή που έχουν ενδείξεις ότι το τρένο κουβαλούσε εύφλεκτα υλικά που συνέβαλαν στις εκρήξεις που ακολούθησαν της σύγκρουσης, πάρα πολλά γιατί τα οποία παραμένουν αναπάντητα.
«Εγώ ως καθηγητής του ευρωπαϊκού δικαίου αλλά κυρίως ως πατέρας τριών παιδιών, ενός που σπουδάζει στην Κομοτηνή νομική, αλλά και ως πατέρας πνευματικός χιλιάδων παιδιών που έρχονται στο πανεπιστήμιο, βλέπω μέσα από αυτά τα μάτια τα ερωτηματικά πάνω από τη χώρα μου, μία χώρα που φιλοδοξεί να συγκλίνει με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, στην πραγματικότητα όμως αποκλίνει συνεχώς σε πάρα πολλούς τομείς και δυστυχώς νομίζω ότι στο θέμα το αποδεικνύει ακόμα περισσότερο. Έχουμε την πρόσφατη καταδικαστική απόφαση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, είμαι πάρα πολύ στεναχωρημένος για αυτή την απόφαση, δεν μας τιμά σαν χώρα και θα ευχόμουν ποτέ να μην είχε συμβεί, θα ευχόμουν ποτέ το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και μάλιστα και μέλη του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος στο οποίο συμμετέχει και η ΝΔ, 8 μέλη υπερψήφισαν το καταδικαστικό ψήφισμα. Ουσιαστικά κουνάει το δάχτυλο στη χώρα μου, αυτό από μόνο του με θλίβει γιατί η χώρα μου θέλω να διακρίνεται για την πρόοδο της, για θετικές ειδήσεις».
«Όταν όμως συμβαίνουνε πράγματα σαν αυτά που έγιναν στα Τέμπη, όταν δηλαδή το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και πολλοί διεθνείς οργανισμοί και δικαιοδοτικές αρχές, εισαγγελίες ευρωπαίοι γιατί οι έλληνες εισαγγελίες κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου, όταν οι ευρωπαίοι εισαγγελείς κουνούν το δάχτυλο στην Ελλάδα λέγοντας ότι ένα χρόνο μετά ελάχιστη πρόοδος έχει γίνει στην έρευνα για τη διαλεύκανση αυτής της τραγωδίας τότε αισθάνομαι πολύ δυσάρεστα ως Έλληνας πολίτης. Υπάρχει αυτός ο απίστευτος κυνισμός και μάλιστα από έναν άνθρωπο ο οποίος αν δεν έφερε αυτό το βαρύ όνομα αναντίστοιχο προφανώς με το βάρος του το ηθικό, δε θα ήταν ούτε τριτοτέταρτος υπάλληλος σε περίπτερο. Το λέω αυτό διότι οι ικανότητες του ανδρός αλλά κυρίως το ήθος του διαφαίνονται μέσα από τον χειρισμό αυτής της υπόθεσης, να θυμίσω την οργή με την οποία υπεδέχθη λίγες μέρες πριν από το έγκλημα των Τεμπών, ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος του επισήμανε ότι δεν υπάρχουν τα στοιχειώδη στάνταρ ασφαλείας και ότι εδώ διακυβεύεται η ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών είπε στον λαλίστατο κατά τα άλλα υπουργό κ. Καραμανλή και τότε εξοργισμένος ο υπουργός κ. Καραμανλής διερρήγνυε τα ιμάτια του από του βήματος της βουλής λέγοντας πώς τολμάτε να λέτε για την ασφάλεια, αυτά τα βαρύγδουπα τα φαρισαϊκά που συνήθως με στόμφο εκστομίζουνε πολιτικοί που συνήθως είναι πολιτικά και προσωπικά ελλιποβαρείς αλλά το στόμα τους γεμίζει από παχυλές κουβέντες και μεγάλα κηρύγματα. Ας όψονται αυτοί που τον ψήφισαν που προφανώς κάποιο ρουσφέτι θα είχαν δεχθεί από τον φιλεύσπλαχνο βουλευτή τους».
«Ας κοιτάξουμε τη μεγάλη εικόνα και η μεγάλη εικόνα είναι ότι διολισθάνουμε συνεχώς σε αυτή τη χώρα σε μία πελατειακή σχέση όπου ο φεουδάρχης άρχοντας μοιράζει ελεημοσύνες και οι δε ευγνώμονες ιθαγενείς την δέχονται με εσαεί ευγνωμοσύνη. Υπάρχει ένα μοτίβο που επαναλαμβάνεται σε όλους τους τομείς είτε πρόκειται για τη δικαιοσύνη, είτε πρόκειται για τη φορολογική πολιτική, είτε πρόκειται για τα αιτήματα των αγροτών. Οι αγρότες βγάζουν φωνή αγωνίας διότι βλέπουν το βιος τους να το εκμεταλλεύονται για μια φέτα ψωμί στο χωράφι και βλέπουνε υπερπολλαπλάσια τιμή στο ράφι του super market, οι φοιτητές κραυγάζουν διότι βλέπουνε τα πτυχία τους και το πανεπιστήμιο τους να απαξιώνεται για να ιδρυθεί ένα δύο κολλέγια σε τρεις ορόφους στην οδό Κάνιγγος στην Αθήνα. Δεν θα έρθει κανένα κάμπους στην Καβάλα για να σπουδάσουν τα παιδιά της πόλης σας για να μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Το ίδιο ισχύει και με το «ατύχημα» όπως ξεστόμισε αδιάντροπα, πρόκειται για έγκλημα για το οποίο είχε προηγηθεί ενημέρωση από φορείς, συνδικαλιστές, από ανθρώπους που γνωρίζουν από μηχανικούς και από την ευρωπαϊκή επιτροπή η οποία μας κουνούσε το δάχτυλο ένα χρόνο πριν από το έγκλημα αυτό, μας είχε επισημάνει ότι είχαμε αποτύχει ως χώρα, μας κατηγορούσε μήνες πριν το έγκλημα των Τεμπών ότι είχαμε αποτύχει να ενσωματώσουμε ευρωπαϊκές οδηγίες περί της τηλέματικής και ούτω καθεξής, τα γνωρίζουμε αυτά, άρα σύσσωμος ο κόσμος όλος επισημαίνανε το αυτονόητο ότι συμβάσεις για τις οποίες είχε χρηματοδοτηθεί πλουσιοπάροχα η ελληνική πολιτεία δεν προχωρούσαν! Προφανώς γιατί κάποιοι ήθελαν να εξυπηρετήσουν κάποιους άλλους. Αυτά δεν είναι ούτε σπέκουλα ούτε πολιτική εκμετάλλευση, ούτε τυμβωρυχία, είναι πραγματικότητα η οποία σκιάζει τη χώρα μας και θα συνεχίζει να την σκιάζει για πολύ καιρό ακόμα καθώς βλέπω ότι όχι μόνο δεν κινητοποιείται η δικαιοσύνη στην κατεύθυνση της διαλεύκανσης αλλά υπάρχουν κάθε είδους παρεμβάσεις προκειμένου να μην διαλευκανθεί. Είναι αδιανόητο, να απαγορευτεί η ακρόαση στους πραγματογνώμονες στην επιτροπή της Βουλής».